“Între noi mamele, bătrânele...”, pentru a-l salva pe primarul din Baia Mare - Cofetăria cu “bunătăți” din Târgu Mureș: Trei kilograme de prăjituri asortate și 50.000 de euro mită

Distribuie pe:

Tribunalul Mureș a admis cererea de arestare preventivă pentru socrii primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, reghinenii Claudia și Dorin Petru Gliga, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au reținut pentru că ar fi încercat să dea o sumă de bani rudei unui judecător astfel încât acesta să pronunțe o soluție favorabilă într-un dosar de corupție care îl vizează pe edil. Potrivit soluției publicată pe portalul instanței, cei doi soți au drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare. Tribunalul Mureș a respins cererea inculpaților de luare a măsurii controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

Claudia Gliga, soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost interceptată în mai multe rânduri de anchetatori în timp ce discută cu mama unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, despre pronunțarea unei soluții “mai blânde” sau chiar achitarea primarului în dosarul acestuia de corupție, în schimbul unei mite cuprinse între 50.000 și 100.000 euro, mascată sub forma preluării unei firme.

Potrivit documentelor depuse în instanță, pe 5 noiembrie, la DNA - Serviciul teritorial Cluj a fost înregistrat un denunț făcut de Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, și mama acesteia, Rodica Farcaș Hîngan, cu privire la faptul că, la sfârșitul lunii octombrie 2023, o persoană cu numele Claudia, care s-a recomandat ca fiind soacra primarului din Baia Mare, Cherecheș Cătălin, a promis să cumpere cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro afacerea deținută de Rodica Farcaș Hîngan în Târgu Mureș (în Piața Armatei - n.r.), pentru ca fiica acesteia să de o soluție “mai blândă” în dosarul în care primarul are o condamnare în primă instanță de 5 ani închisoare pentru corupție.

Femeia i-ar fi propus mamei judecătoarei să-i cumpere afacerea, fie să se revanșeze în orice modalitate, întrucât atât ea cât și familia ginerelui său dispun de sume considerabile în bani.

Ulterior, Claudia, care deține o cofetărie în Piața Victoriei din Târgu Mureș s-a prezentat la sediul firmei deținute de Rodica Farcaș Hîngan și i-a dat acesteia o cutie cu tort de peste 2 kg, spunându-i că “nu își dorește nimic, decât blândețe”.

Aceasta i-a mai spus că a discutat cu părinții primarului din Baia Mare, care i-au transmis că sunt în stare de orice pentru a-l salva pe fiul lor, în contextul unei decizii mai blânde, întrucât este nevinovat.

În urma investigațiilor efectuate, procurorii au identificat-o pe Claudia ca fiind Claudia Gliga, soacra lui Cherecheș.

La sugestia procurorilor, pe data de 6 noiembrie, Rodica Farcaș Hîngan se întâlnește cu Claudia Gliga în incinta cofetăriei deținute de aceasta în Târgu Mureș, iar pe 8 noiembrie, soacra lui Cherecheș este prinsă în flagrant în timp ce îi înmâna mamei judecătoarei suma de 50.000 de euro și o cutie cu produse de cofetărie (prăjituri asortate - circa 3 kg), într-un restaurant din incinta Iulius Mall din Cluj.

La ultima întâlnire de la restaurant, Claudia Gliga a venit cu soțul ei, Dorin Petru Gliga, ambii fiind reținuți de procurori și apoi arestați preventiv.

Dorin Petru Gliga este acuzat de procurori că a avut cunoștință atât de faptul că s-a promis o sumă de bani judecătoarei Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, cât și despre faptul că în cursul zilei de 8 noiembrie urma să se remită suma de 50.000 euro

De asemenea, spun anchetatorii, ulterior discuției din 6 noiembrie, Claudia Gliga și Dorin Petru Gliga s-au deplasat cu autoturismul la Baia Mare, cel mai probabil pentru a ridica suma de bani, existând suspiciunea că această sumă a fost pusă la dispoziția Claudiei Gliga de către membrii familiei Cherecheș.

La dosarul depus în instanță, se află mai multe înregistrări de la întâlnirile avute de Claudia Gliga cu Rodica Farcaș Hîngan:

“GLIGA CLAUDIA: O prăjiturică la cafea? Ce vă dau?

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Nu. Tre să plătesc prăjitura.

GLIGA CLAUDIA: Doamne ferește.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Da. Am vorbit. I-am zis de...

GLIGA CLAUDIA: Și ce-o zis?

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: de ofertă, de...

GLIGA CLAUDIA: Da.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: cu afacerea mea. I-am zis că nu știu exact soldu... 50..., 100.000...

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: (neinteligibil) I-am zis că oricum...

GLIGA CLAUDIA: Și ce-o zis?

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Ăăă.

GLIGA CLAUDIA: Îi de acord sau nu-i de acord?

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Că în ce condiții trebuie să fie mai blândă, cum să...Că io urmează să vorbesc cu ea.

GLIGA CLAUDIA: Îhî... În sensu că...

GLIGA CLAUDIA: Da. Da cum să procedez? Că dacă zice eu vă duc..., eu vin cu plăsuța.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Nu știu.

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) să-mi ziceți cum să fac. Io așa fac. Dar totul este între noi trei, mamele, bătrânele. Tineretul nu știe nimic.

***

La dosar există și discuția din momentul înmânării banilor, băgați într-o cutie, în incinta unui restaurant din Complexul Comercial Iulius Mall, Cluj Napoca:

GLIGA CLAUDIA: Un cadou. Da. Da v-am făcut u, n platou de prăjituri.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Cum?

GLIGA CLAUDIA: V-am făcut un platou de prăjituri. Ăla mi în portbagaj.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Păi trebuia să aduci și să pui acolo.

GLIGA CLAUDIA: În prăjituri? Da m-am gândit și la varianta, da îi o pungă de cadou și îi o cutie cu cadou. Nu se vede nimica.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Nu?

GLIGA CLAUDIA: No (neinteligibil) să vă culcați liniștită.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Da, am, am vorbit.

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil)

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Păi

GLIGA CLAUDIA: Ce se poate. O să vedeți. Mi-o dat...

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Da nu vreau...

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) cuscra...

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Cum?

GLIGA CLAUDIA: Deci, cum m-ați întrebat pe mine. Că io nu știam exact ce...

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Păi și io nici atât. Eu nici măcar nu știam de aia.

GLIGA CLAUDIA: Și atuncia (neinteligibil) scris, nu-i de mână, nu-i de nimica. Îi pe calculator făcut acolo și mărunt așa. Dați-l la fiica dumneavoastră, că (neinteligibil) la mine, că mi în mașină și aia. Că io de stres am uitat-o în mașină. Da mergeți să luați platoul de prăjituri și-l puneți într-un taxi. (neinteligibil) V-aș duce io da (neinteligibil)

Vă duc io?

GLIGA CLAUDIA: Așa cum am zis noi două. Da. Următoarea tranșă, în 27, când a fi, puneți cifrele în față dumneavoastră. Acuma am pus noi cifra și după aia puneți dumneavoastră cifra.

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Da ăștia de aicea sunt euro? Sau lei?

GLIGA CLAUDIA: Da. 50

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Deci euro, nu lei?

GLIGA CLAUDIA: Nu...Doamne feri...

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: No păi...

GLIGA CLAUDIA: No. Da...

FARCAȘ-HÎNGAN RODICA: Da io mă...mă uit un pic până...”. (Agerpres)

Lasă un comentariu