“În sandale, în jurul lumii” Daniel Cheșa - Primul mureșean care a făcut înconjurul lumii

Distribuie pe:

- Ce v-a determinat să porniți în această călătorie în jurul lumii?

- Dorința de aventură a fost principalul factor care m-a împins să plec într-o călătorie în jurul lumii, fără un traseu bine stabilit și cu minime planuri preconcepute. De-a lungul vieții mele, am fost atras de experiențele extreme, cu o predilecție specială pentru escaladarea munților și călătoriile de explorare.

Dar trebuie să recunosc că parte din vină o are și “criza vârstei mijlocii”.

Această călătorie a început într-o zi în care mâna mea dreaptă era în ghips, iar eu priveam în sus, spre Trolltunga, o stâncă impresionantă în Norvegia. Era momentul în care mi-am propus să fac ceva cu adevărat nebunesc, dacă a urca pe Trolltunga cu mâna fracturată nu era ceva suficient de anormal: să înconjor lumea. Ajuns înapoi acasă, în România, cu harta întinsă în fața mea și cu un creion în mână, am planificat fiecare pas, am bifat fiecare loc ce trebuia descoperit. Am avut norocul să descopăr o aplicație pe telefon, Skyscanner, care mi-a fost aliatul de nădejde. Cu ea am găsit cele mai bune oferte de zboruri, legăturile ideale și prețurile convenabile. Așa am rezervat zborurile pentru această aventură incredibilă.

- Care a fost itinerarul?

- În total, am ajuns să am un itinerar ce conținea 16 zboruri, cu start din Cluj Napoca și opriri în locuri magice, precum Tel Aviv, Abu Dhabi, Mumbai, Ho Chi Minh, Tokyo, Sydney, Honolulu, Los Angeles, Bogota, Sao Paolo, Rio de Janeiro, Brasilia, Lisabona, Casablanca, Paris și multe altele. Cu un total de 54,700 de kilometri parcurși, am fost pe punctul de a trăi cele mai intense zboruri, de 4, 7, 9 ore, uneori chiar mai mult.

Am plătit în avans toate cele 16 bilete, dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din aeroportul Abu Dhabi. Mai exact, am pierdut conexiunea cu avionul spre Mumbai și am fost nevoit să cumpăr un alt bilet pentru Tokyo, ratând astfel oportunitatea de a vizita India și Vietnam. Cu toate acestea, am avut parte de o ședere mai lungă în Japonia, unde m-am bucurat de o experiență unică.

- Ce provocări ați întâmpinat de-a lungul călătoriei?

- Pe parcursul călătoriei m-am confruntat cu numeroase provocări. Cu toate acestea, important este că am reușit să trec cu bine peste toate încercările.

Zilnic am avut parte de provocări, de aceea am să vă enumăr doar câteva dintre ele: La Tel Aviv, mașina închiriată mi s-a defectat chiar într-o zi de Sabat, când era și Anul Nou Evreiesc. Din cauza restricțiilor de muncă din acele zile de sărbătoare pentru evrei, nimeni nu a putut să mă ajute. În cele din urmă, după mai multe apeluri, au răspuns cei de la compania de închirieri și au trimis o mașină de intervenție; în Japonia am fost prins într-un taifun în timp ce urcam pe Muntele Fuji, muntele sacru al niponilor. Cu doar 5 ore înainte de a ajunge în vârf, am fost nevoit să mă întorc și să ratez oportunitatea de a ajunge pe cel mai înalt vulcan din Japonia, având o înălțime de 3.776 de metri; În Hawaii, am fost aproape să pierd avionul spre Los Angeles, din cauza diferenței de fus orar. Nu am luat în considerare faptul că am avansat cu mai mult de o jumătate de zi în calendar. Eram pe cale să ajung la aeroport cu o zi întârziere; În Sydney, din cauza oboselii intense, am adormit înainte de îmbarcarea spre Honolulu, ceea ce a determinat ca numele meu să fie anunțat prin difuzoarele din aeroport, ca ultimă strigare, înainte de decolarea avionului; În Los Angeles am petrecut câteva ore în compania oamenilor fără adăpost. O doamnă mi-a propus să mă odihnesc în cortul ei, pe o sumă modică, de doi dolari. Politicos, am refuzat și i-am oferit banii, fără a “mă caza”, pentru a evita riscul de a lua paraziți; În Rio am vizitat Favela, singur, în timpul nopții. Aceasta a fost o provocare notabilă și plină de riscuri; În Paris am sărbătorit, alături de zeci de localnici, o noapte memorabilă în Piața Trocadero.

- Ce v-a impresionat cel mai mult plăcut și neplăcut?

- Am rămas profund impresionat de Japonia. Această țară se află într-un “univers” complet diferit de al nostru. Nicio altă țară din Europa nu poate rivaliza cu nivelul lor de civilizație, educație și respect față de ceilalți. De la modul în care zâmbesc și sunt atenți la ceea ce le spui, până la curățenia exemplară care înconjoară fiecare colț de stradă sau punctualitatea la secundă a tuturor mijloacelor de transport, Japonia dovedește o perfecțiune în infrastructură fără egal. În plus, cultura și istoria lor milenară sunt resimțite în fiecare pas pe care îl faci.

Pe parcursul călătoriei mele, nu am întâmpinat momente neplăcute, iar dacă ar fi existat, le-aș fi uitat complet.

- Din cunoștințele pe care le aveți, mai sunt alți români care au reușit performanța dumneavoastră? Să ocolească singuri planeta?

- Nu sunt alți români despre care să știu că au reușit să ocolească planeta singuri. Cu toate acestea, eu sunt primul mureșan care a reușit această performanță. Totuși, acesta nu este primul meu record de acest fel. În 2021, am reușit să fiu primul mureșean, posibil primul român, care a escaladat singur, noaptea, cel mai înalt ghețar din Europa, Mont Blanc, care are 4.810 metri înălțime.

- Intenționați să vă așterneți pe hârtie experiența avută?

- M-am hotărât să pun în cuvinte această călătorie, care mi-a schimbat viața. Da, m-am decis să scriu un jurnal de călătorie, o poveste ce poartă numele sugestiv “În sandale, în jurul lumii”. Poate părea ciudat, dar am stat o vreme, privind monitorul gol al computerului, căutând cuvintele potrivite pentru a descrie această aventură incredibilă, care mi-a modelat existența. “Cu cuvânt înainte” am spus în gând, deși mă simțeam mai degrabă lipsit de cuvinte. Această carte nu este despre marea literatură sau despre stilul perfect de scriere. E doar o mărturie a pasiunii mele pentru călătorii, pentru locuri neumblate și pentru experiențele care mi-au umplut inima de bucurie și învățături. Așa că, indiferent de cum vor arăta cuvintele pe paginile sale, sper că veți simți emoțiile și aventurile prin care am trecut. “În sandale, în jurul lumii”, o aventură care a testat limitele mele, mi-a adus prieteni din colțuri îndepărtate ale lumii și mi-a oferit perspective noi asupra vieții. Așteptați-vă la pasiune, aventuri și multe povești de călătorie în cartea ce va fi publicată anul viitor, în varianta tipărită și audiobook.

Letiția Bota

1 comentariu

  1. În sandale, în jurul lumii. În doar 21 de zile a reușit să viziteze țări de pe 5 continente - Editia de Dimineata 26 noiembrie, 2023 at 08:30 Răspunde

    […] Zilnic am avut parte de provocări, de aceea am să vă enumăr doar câteva dintre ele: La Tel Aviv, mașina închiriată mi s-a defectat chiar într-o zi de Sabat, când era și Anul Nou Evreiesc. Din cauza restricțiilor de muncă din acele zile de sărbătoare pentru evrei, nimeni nu a putut să mă ajute. În cele din urmă, după mai multe apeluri, au răspuns cei de la compania de închirieri și au trimis o mașină de intervenție; în Japonia am fost prins într-un taifun în timp ce urcam pe Muntele Fuji, muntele sacru al niponilor. Cu doar 5 ore înainte de a ajunge în vârf, am fost nevoit să mă întorc și să ratez oportunitatea de a ajunge pe cel mai înalt vulcan din Japonia, având o înălțime de 3.776 de metri; În Hawaii, am fost aproape să pierd avionul spre Los Angeles, din cauza diferenței de fus orar. Nu am luat în considerare faptul că am avansat cu mai mult de o jumătate de zi în calendar. Eram pe cale să ajung la aeroport cu o zi întârziere; În Sydney, din cauza oboselii intense, am adormit înainte de îmbarcarea spre Honolulu, ceea ce a determinat ca numele meu să fie anunțat prin difuzoarele din aeroport, ca ultimă strigare, înainte de decolarea avionului; În Los Angeles am petrecut câteva ore în compania oamenilor fără adăpost. O doamnă mi-a propus să mă odihnesc în cortul ei, pe o sumă modică, de doi dolari. Politicos, am refuzat și i-am oferit banii, fără a “mă caza”, pentru a evita riscul de a lua paraziți; În Rio am vizitat Favela, singur, în timpul nopții. Aceasta a fost o provocare notabilă și plină de riscuri; În Paris am sărbătorit, alături de zeci de localnici, o noapte memorabilă în Piața Trocadero”, a declarat acesta pentru Cuvântul Liber. […]

Lasă un comentariu