Când apar crizele în căsnicie și cum le combatem

Distribuie pe:

De-a lungul căsniciei, fiecare cuplu trece, inevitabil, și prin perioade de criză, însă nimănui nu ar trebui să îi fie teamă de astfel de momente, deoarece este un semn că relația evoluează. Important este ca partenerii să nu cedeze, ci să caute modalități pentru depășirea dificulăților.

Dr. Rita DeMaria, membru al Asociației Americane pentru Terapie de Familie și Căsnicie, citat de descopera.ro, afirmă că, atunci când fac față crizei, soții ating un nou nivel în relația lor și găsesc noi modalități de a fi fericiți unul cu celălalt.

În plus, expertul american a identificat și care sunt cele mai riscante perioade în care crizele în căsnicie sunt aproape de neevitat, precum și modalitățile prin care pot fi depășite.

Primul an de căsnicie - În opinia dr. Rita DeMaria, prima criză, numită și etapa de conștientizare, apare de obicei după 6 - 12 luni de conviețuire, când vraja de la început dispare și începi să îți vezi partenerul așa cum este cu adevărat, cu toate slăbiciunile și, uneori, obiceiurile nu prea plăcute, pe care le-ai ignorat fără probleme înainte. Atunci este momentul să înveți să lucrezi în echipă.

Dacă nu ați abordat subiecte serioase precum banii, copiii, vizitele rudelor, timpul liber și multe altele înainte de căsătorie, este timpul să o faceți acum. Trebuie să vorbești sincer despre valorile și prioritățile tale. Desigur, există posibilitatea ca acestea să nu coincindă în totalitate cu cele ale partenerului tău și atunci va fi nevoie de un compromis. Este foarte important să ajungeți la un acord ferm în cele mai arzătoare probleme pe care le-ați sesizat.

3 - 4 ani de căsnicie - Cam după 3 ani și jumătate, apare o zonă de confort periculoasă, când soții încep să se ia reciproc ca pe ceva garantat și încetează să își mai spună “te iubesc” unul altuia. Fiecare cuplu își găsește propria zonă de confort. Pe de o parte, acesta este un sentiment grozav de siguranță și relaxare, dar, pe de altă parte, mai degrabă lucrurile neplăcute devin normale în viața de cuplu, cum ar fi să ții ușa deschisă când mergi la baie și să porți pijamale ponosite.

Pentru a evita despărțirea, trebuie să păstrezi un anumit grad de intensitate emoțională în viața ta. Complimentați-vă unul pe altul mai des și lăudați-vă realizările unul altuia. Este mai bine să eviți să îi spui partenerului tot ce ai în minte. Nu uita că, uneori, cel mai bine este să taci. Dacă vedeți că există o problemă, începeți conversația liniștiți și, mai ales, fără acuzații.

5 - 7 ani de căsnicie - În psihologia americană, există un anumit termen numit mâncărimea de șapte ani. Aceasta este una dintre cele mai critice perioade din fiecare căsnicie. Până la acest moment, cuplul are o viață bine reglată, o relație stabilă, iar soții se tratează unul pe celălalt ca și cum ar fi pe pilot automat, ceea ce este o mare greșeală. Interesul unuia față de celălalt scade din cauza rutinei și parcă partenerii știu totul unul despre celălalt. Uneori, cuplul ia decizia de a avea un prim copil (sau al doilea) pentru a-și salva căsnicia, dar este important să ne amintim că un copil nu este un colac de salvare.

Pentru a evita despărțirea, trebuie să comunicați deschis, cu mai puțină formalitate și mai multă sinceritate și emoție. Rezolvați imediat problemele pe măsură ce ele apar, nu le lăsați să se adune. Ascultă-te pe tine, evaluează-ți starea din când în când, reîmprospătează-ți lista dorințelor și viziunea asupra viitorului. Împărtășește-ți gândurile cu partenerul tău. Discutați despre viitorul relației voastre. Ce planuri aveți pentru anul viitor sau pentru următorii 5 sau 10 ani. Din nou, cheia este deschiderea și onestitatea, nu politețea și neclaritatea.

10 - 15 ani de căsnicie - După 10 ani de căsnicie, apare cel mai dificil prag (numit și vârsta dificilă) al oricărei relații. Femeile se confruntă cu o încărcătură uriașă de responsabilități în această perioadă. Ele trebuie să aibă grijă de copiii lor preadolescenți, de casa lor și, de asemenea, trebuie să muncească. Din moment ce le lipsește întotdeauna timpul, calitatea relației lor scade. Tot atunci, soțul poate înceta să își mai vadă soția ca pe o femeie atrăgătoare. Este cea mai periculoasă perioadă de divorț.

Vestea bună este că dacă depășiți această criză, satisfacția față de relația voastră va crește continuu în următorii 20 de ani. Recomandarea este să vă tratați relațiile cu umor, să râdeți împreună mai des și să reduceți nivelul așteptărilor. Poate că mariajul vostru nu este unul perfect, dar nu este chiar atât de rău. Concentrați-vă atenția pe latura pozitivă a căsniciei și a partenerului.

20 - 30 de ani de căsnicie - Criza celor 20 de ani de căsnicie, numită și divorțul gri pentru că unii parteneri au devenit deja cărunți, se întâmplă din cauza crizelor personale de vârstă mijlocie a ambilor soți. Efectul este sporit de așa-numitul sindrom al cuibului gol, atunci când copiii cresc și părăsesc casa familiei, în timp ce soții rămân singuri, ca la începutul relației lor. Soții pot simți că mariajul lor a ajuns la final, deoarece misiunea sa principală este îndeplinită. În ultimii ani, rata divorțurilor gri a crescut semnificativ.

Pentru a evita despărțirea, nu trebuie să vă îndepărtați unul de celălalt, ci să căutați alte semnificații ale existenței voastre ca și cuplu. Dacă soții și-au ignorat problemele de căsnicie deoarece s-au axat pe copii, atunci când rămân doar ei doi, conflictele pot deveni mai intense, dar au mai mult timp să le rezolve, aceasta fiind o mare oportunitate de a-și reconstrui căsnicia.

Specialiștii recomandă ca soții să facă sport împreună, să își creeze noi obiective comune (călătorii, noi afaceri, cursuri de limbi străine), care îi ajută să aibă experiențe de neuitat. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu