Italia, prima țară europeană care interzice alimentele sintetice

Distribuie pe:

Parlamentul italian a aprobat joi o lege care interzice producția și comercializarea alimentelor sintetice, cum ar fi carnea cultivată, Italia devenind astfel prima țară europeană care introduce o asemenea măsură, informează agenția EFE.

În fundamentarea actului normativ, impulsionat de guvernul condus de premierul Georgia Meloni, lidera partidului de extremă-dreapta Frații Italiei, sunt menționate dezechilibrele nutriționale pe care le pot provoca alimentele sintetice și insuficiența studiilor științifice care să susțină utilitatea acestor alimente.

În schimb, opoziția, reprezentată în special de formațiunea progresistă Partidul Democrat, critică adoptarea legii și invocă drept argument lipsa unor concluzii științifice care să justifice interzicerea absolută a alimentelor sintetice. Opoziția avertizează și asupra încălcării principiului liberei circulații a mărfurilor în interiorul UE dacă guvernul italian va interzice de asemenea comercializarea alimentelor sintetice produse în alte țări membre ale UE, ceea ce ar putea antrena sancțiuni din partea Bruxellesului.

“Dorim să protejăm sănătatea publică și să prevenim șomajul. Există un risc de injustiție socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogații mănâncă bine și săracii mănâncă prost”, a subliniat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.

La rândul său, ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci, a menționat că această lege are în vedere, de asemenea, protejarea patrimoniului și culturii alimentare a Italiei, ce are la bază dieta mediteraneană. (Agerpres)

Lasă un comentariu