Știri externe * Știri externe * Știri externe

Distribuie pe:

Israel-Hamas: Ultima moară de făină din Gaza a fost distrusă, anunță ONU

Ultima moară de făină rămasă în Fâșia Gaza a fost distrusă, potrivit agenției pentru ajutor de urgență a Națiunilor Unite, citată joi de DPA.

Se pare că clădirea morii As Salam din Deir al-Balah a fost lovită și distrusă într-un atac, a declarat joi Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), fără a numi sursa informațiilor.

“Aceasta a fost ultima moară funcțională în Gaza și distrugerea ei înseamnă că făina produsă local nu va fi disponibilă în Gaza în viitorul previzibil”, a precizat agenția.

Fâșia Gaza este supusă unui bombardament aerian intens de către forțele israeliene de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. La rândul lor, militanții Hamas au tras mii de rachete din Gaza către teritoriul israelian.

Israel-Hamas: Armata israeliană anunță că a atacat locuința liderului Hamas din Gaza cu avioane de luptă

Armata israeliană a anunțat că a atacat casa liderului Hamas, Ismail Haniyeh, din Fâșia Gaza, spunând că această clădire a fost folosită ca “infrastructură teroristă” și a servit adesea ca loc de întâlnire pentru liderii de rang înalt ai Hamas, relatează dpa.

Din această clădire au fost lansate de asemenea atacuri asupra civililor și soldaților israelieni, au anunțat joi Forțele de Apărare Israeliene (IDF, armata israeliană). Clădirea a fost atacată cu avioane de luptă.

IDF a precizat că în timpul operațiunii sale, în tabăra de refugiați al-Shati, trupele sale au localizat și distrus un depozit de arme al forțelor navale Hamas, în care se aflau echipamente de scufundare, dispozitive explozive și arme.

Trupele IDF au descoperit și arme, inclusiv centuri explozive, butoaie cu explozivi, rachete antitanc, echipamente de comunicații, precum și documente cu informații confidențiale.

Haniyeh, președintele biroului politic al Hamas, a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și locuiește cu familia sa în Qatar.

Conform informațiilor din cercurile Hamas, casa era goală în timpul atacului israelian.

Majoritatea membrilor familiei lui Haniyeh, inclusiv soția și copiii, nu mai trăiesc în Fâșia Gaza.

Haniyeh este președintele biroului politic al Hamas din 2017. El a fost confirmat în funcție pentru încă patru ani de așa-numitul Consiliu Shura, în 2021. El este considerat liderul general al grupării islamiste Hamas, în timp ce Yehya al-Sinwar este șeful Hamas în Fâșia Gaza.

Haniyeh s-a născut în 1963, în tabăra de refugiați al-Shati din Gaza și a crescut acolo în condiții mizere.

Hamas a fost creat în 1987, în timpul primei Intifade palestiniene împotriva ocupației israeliene, ca o ramură a Frăției Musulmane egiptene. Biroul său politic este considerat organul decizional al grupării și este format din 15 membri.

Israel-Hamas: Israelul respinge pauzele umanitare extinse” cerute de rezoluția Consiliului de Securitate al ONU

Israelul a respins, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, ideea de a permite “pauze umanitare extinse” în Fâșia Gaza, așa cum cere rezoluția adoptată miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, atât timp cât 239 de ostatici sunt ținuți captivi de gruparea islamistă Hamas, transmite dpa.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluție care “cheamă la pauze și culoare umanitare extinse și urgente peste tot în Fâșia Gaza”, timp de “un număr suficient de zile pentru a permite (...) accesul deplin, rapid, sigur și neîngrădit al agențiilor umanitare ale ONU și partenerilor lor imediați”.

În replică, Ministerul de Externe israelian a transmis, într-un comunicat, că “nu există loc pentru pauze umanitare extinse atât timp cât 239 de ostatici sunt în continuare în mâinile teroriștilor Hamas”.

Rezoluția Consiliului de Securitate include un apel la eliberarea tuturor ostaticilor.

La rândul său, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat că rezoluția adoptată de Consiliu este “ruptă de realitate”, și a adăugat că “este regretabil” că acesta “continuă să ignore și refuză să condamne sau măcar să menționeze masacrul comis de Hamas la 7 octombrie”.

Rezoluția, introdusă de Malta, se concentrează puternic pe suferința copiilor palestinieni.

Numele Israelului nu este amintit deloc în document, în timp ce Hamas este menționat doar într-o cerere de eliberare a ostaticilor israelieni.

Textul nu face nicio mențiune la o încetare oficială a focului.

Consiliul de Securitate al ONU a convenit asupra rezoluției după îndelungi negocieri.

Statele Unite nu au recurs la dreptul de veto, abținându-se de la vot, la fel cum au procedat și Rusia și Marea Britanie. În favoarea textului au votat 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, ale cărui rezoluții sunt constrângătoare în baza dreptului internațional.

Ucraina: Cameron îi promite lui Zelenski la Kiev continuarea sprijinului militar din partea Marii Britanii

Ministrul britanic de externe David Cameron i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, continuarea sprijinului militar pentru Ucraina în fața invaziei Rusiei, în prima sa vizită în străinătate de la numirea în funcție, a anunțat joi președinția ucraineană, potrivit AFP și Reuters.

“Am vrut ca aceasta să fie prima mea vizită”, a spus Cameron în timpul discuțiilor sale cu Zelenski, conform unui video publicat de președinția ucraineană.

“Ceea ce vreau să spun aici este că vom continua să vă oferim sprijinul moral, diplomatic, economic, dar mai presus de toate militar, de care aveți nevoie, nu numai anul acesta și anul viitor, ci atât timp cât va fi necesar”, a spus oficialul britanic, care a preluat luni postul de ministru de externe.

Ucraina pledează pentru continuarea asistenței masive din partea UE și a Statelor Unite și vrea să evite să se instaleze oboseala după doi ani de război, într-un moment în care în Occident apar voci care cer reducerea sprijinului pentru Kiev în fața invaziei ruse.

Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Cameron pentru vizita sa, mai ales că atenția puterilor occidentale nu se mai concentrează exclusiv asupra Ucrainei de la începutul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas, în urmă cu mai bine de o lună.

“Vă mulțumesc că ați venit, este foarte important. Știți că lumea nu se mai concentrează pe situația de pe câmpul de luptă din Ucraina (...) din cauza crizei din Orientul Mijlociu”, a subliniat el.

Negocierile cu delegația britanică s-au axat pe livrările de “arme pentru linia frontului, consolidarea apărării aeriene, protejarea populației noastre și a infrastructurii critice”, a adăugat Zelenski pe Telegram.

Germania: Vastă operațiune a poliției împotriva unei asociații islamiste pro-Hezbollah

Poliția germană a efectuat joi o vastă operațiune în cadrul căreia au avut loc 54 de percheziții în șapte regiuni, vizând o asociație islamistă suspectată că sprijină gruparea șiită libaneză Hezbollah, a anunțat joi Ministerul de Interne german, relatează AFP.

“Într-un moment în care mulți evrei se simt extrem de amenințați, noi nu tolerăm propaganda islamistă, nici campaniile antisemite și ostile Israelului”, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser într-un comunicat.

Operațiunea poliției a vizat “Centrul islamic din Hamburg” (IZH) și alte cinci organizații suspectate că ar avea legătură cu acesta.

Germania consideră Hezbollah o “organizație teroristă” și a interzis activitățile sale în țară în aprilie 2020.

Percheziții au avut loc la 54 de proprietăți aflate în diferite regiuni ale Germaniei.

Activitățile IZH urmăresc răspândirea “conceptului revoluționar” al mullahilor iranieni, care este “considerat contrar ordinii constituționale din Germania”, se arată în comunicat.

Concret, asociația IZH controlează mai ales moscheea Imamului Ali din Hamburg, iar serviciile de informații germane suspectează IZH că “exercită o influență puternică” de acolo asupra altor moschei și asociații, “mergând până la o preluare totală a controlului”, a afirmat Ministerul de Interne.

Agerpres

Lasă un comentariu