Schimbări prevăzute în noua lege a pensiilor

Distribuie pe:

În ședința de luni, 20 noiembrie 2023, Camera Deputaților (for decizional) a adoptat cu 199 de voturi pentru, 39 de voturi împotrivă și 17 abțineri noua lege a pensiilor, care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 și majorate de la 1 septembrie 2024 în funcție de recalcularea acestora după o nouă formulă.

Punctul de pensie ajunge la 2.032 lei

Potrivit proiectului adoptat, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se majorează cu 13,8% (de la 1.785 de lei la 2.032 de lei), iar de la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Tot de la 1 ianuarie anul viitor, se poate opta pentru continuarea activității dincolo de vârsta de pensionare, până la 70 de ani.

Noua lege stabilește că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Noua formulă de calcul

De la 1 septembrie 2024, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie (2.032 lei) și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. Astfel, pentru anul viitor, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

Totodată, stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare, numite puncte de stabilitate, astfel: 0,5 puncte - pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte - pentru fiecare an realizat peste 30 de ani, și un punct - pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Toate pensiile stabilite în actualul sistem de pensii se vor recalcula folosind noile reguli, iar pensiile recalculate astfel nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

Noua lege mai prevede că în anii următori, valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor.

Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt: un copil - 6 luni, doi copii - un an, trei copii - un an și șase luni, patru copii - doi ani, cinci copii - doi ani și șase luni, șase copii - trei ani, și șapte copii sau mai mulți - trei ani și șase luni.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

În cazul pensiei anticipate, cei ce vor avea cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributiv vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, respectiv la 60 de ani. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu