“Turnătoria fiscală” - o metodă care încalcă orice regulă a civilizației

Distribuie pe:

Românii care își denunță angajatorii evazioniști ar putea primi o recompensă de 1% din amenda dată de fisc patronului. Metoda, denumită de presă drept “turnătorie fiscală”, este propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, în tentativa de a strânge mai mulți bani la bugetul de stat pentru creșterea pensiilor.

Mi se pare ceva oribil pur și simplu. Ideea asta a mai fost propusă de cineva în România, un fost ministru de Finanțe, care e acum pe la Banca Națională.

A fost o discuție clară atunci și s-a ajuns la concluzia că este un lucru oribil ca delațiunea, turnătoria securității să le înlocuim cu turnătoria financiară. Mi se pare oribil. S-a întâmplat în Italia lucrul ăsta prin anii 50-60.

Deci atunci, această metodă, pâra pe care vecinii trebuiau să o facă pentru că cel de lângă el nu-și plătise impozitul sau își cumpărase mașina prea scumpă pentru veniturile lui, a devenit unul dintre motivele unei adevărate schimbări politice în Italia, o reformă importantă a gărzii financiare, a ANAF-ului italian.

Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației. Pâra aceasta, turnătoria nu e bună. Se zice că ministrul de Finanțe este preot la bază. Cred că morala creștină nu permite așa ceva!

Dar dacă domnul preot ministru Boloș a recurs la o astfel de măsură, înseamnă că e disperare mare la Ministerul de Finanțe, înseamnă că au ajuns să practice sau să propună astfel de metode pentru că, practic, nu au nicio posibilitate de reglementare a deficitului prin metode adevărate, tehnice, așa cum se întâmplă în toată lumea, printr-un buget gândit corect și printr-o relație cu cei care plătesc impozite și taxe, repet, de parteneriat, nu de poliție.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu