Supa de varză - o dietă... degeaba

Distribuie pe:

Unele persoane pot pierde în greutate recurgând la dieta cu supă de varză, consumată timp de o săptămână, dar nu există dovezi științifice care să susțină asocierea acestei diete cu o pierdere sănătoasă în greutate.

Adepții pretind însă că urmând-o cu strictețe, pot slăbi în jur de 3 - 4 kilograme în șapte zile.

Cele mai multe variante constau în consumul de supă făcută din varză albă, introducând treptat, pe parcursul săptămânii, alte alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructele și legumele crude: ardei gras, spanac și alte legume cu frunze verzi, ciuperci, praz, broccoli sau conopidă.

Deoarece supa de varză are un conținut foarte scăzut de calorii, nu există o limită la cât poate consuma o persoană în timp ce urmează această dietă. Majoritatea vor avea nevoie de cel puțin două boluri pe zi, pentru a evita senzația excesivă de foame.

Cei care urmează acest regim pot consuma oricât de multă supă de varză doresc, alături de băuturi neîndulcite, cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi ceaiul din plante și cafeaua neagră.

Nu există nicio dovadă științifică în sensul că supa de varză este sigură și eficientă în cura de slăbire. Nicio autoritate medicală nu o recomandă. În cel mai bun caz, poate fi vorba de o pierdere în greutate, care este, însă, temporară și nesănătoasă.

Dieta cu supă de varză are multe dezavantaje și, la fel ca multe alte diete la modă, nu reprezintă un plan realist de slăbire pe termen lung.

Consumul redus de calorii nu oferă destui nutrienți pentru ca organismul să funcționeze corect, ceea ce poate duce la pierderea masei musculare, la reducerea funcției cognitive, la oboseală și slăbiciune. De asemenea, deoarece dieta exclude majoritatea surselor de proteine, carbohidrați și grăsimi, consumatorii ar putea avea nevoie să ia suplimente și vitamine în timpul dietei.

Persoanele care urmează cu strictețe dieta vor pierde probabil ceva în greutate, dar acest lucru se datorează aportului redus de calorii.

În majoritatea cazurilor, oamenii își recâștigă rapid greutatea pierdută odată ce revin la un regim alimentar normal.

Riscuri pentru sănătate. Pe lângă faptul că se simt în general epuizate în timp ce urmează acest regim alimentar, unele persoane pot prezenta și:

* gaze, balonare sau crampe la stomac * dificultate de concentrare sau de gândire * deshidratare * dureri de cap * malnutriție și deficiențe de substanțe nutritive, în special proteine, carbohidrați și grăsimi * scăderea metabolismului * pierderea de masă musculară * amețeli * leșin sau pierderea cunoștinței; riscul apariției calculilor biliari.

Deoarece dieta cu supă de varză nu include aproape deloc carbohidrați, poate, de asemenea, să scadă nivelul de zahăr din sânge/ glucoza.

Scăderile bruște ale glicemiei și ale insulinei pot fi extrem de periculoase, în special pentru persoanele cu afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul.

Fără tratament, nivelurile foarte scăzute de glucoză din sânge pot duce la insuficiență de organ, comă și deces.

Concluzii. Dieta cu supă de varză este o dietă la modă fără ca vreo cercetare științifică să-i susțină siguranța sau eficacitatea.

Deși este relativ ieftină și ușor de urmat, nu reprezintă un plan sustenabil pentru pierderea în greutate sau pentru sănătate, în general. De asemenea, prezintă multe riscuri și dezavantaje, dintre care unele pot fi severe.

Chiar și sub supravegherea unui medic, dieta nu trebuie urmată mai mult de o săptămână. (surse documentare - medicalnewstoday.com/articles/cabbage-soup-diet; everydayhealth.com; foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu