Vești proaste din SUA și de la NATO: s-au cam gătat banii pentru ajutorarea Ucrainei în războiul cu Rusia

Distribuie pe:

Pe fondul continuării războiului Rusia-Ucraina, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, la începutul săptămânii, că eventuala victorie a lui Vladimir Putin va constitui un pericol, atât pentru NATO, cât și pentru țările occidentale, în ansamblu.

Putin a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022, sub pretextul “denazificării” guvernului de la Kiev, sperând într-o o victorie rapidă. Aproape doi ani mai târziu, efortul de apărare al Ucrainei, mai puternic decât era anticipat, a zădărnicit speranțele Rusiei, iar ambele părți continuă să lupte pentru controlul teritoriului ucrainean de est.

Într-un interviu citat de newsweek.com, Stoltenberg a declarat că “trebuie să fim pregătiți și pentru vești proaste. (…) Trebuie să fim alături de Ucraina, la bine și la greu. Singurul lucru pe care îl știm este că, cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia acest război. Trebuie să realizăm că o victorie a președintelui Putin ar fi o tragedie pentru Ucraina, dar ar fi periculoasă și pentru noi. Este în interesul nostru să facem tot posibilul ca Ucraina să câștige”.

Stoltenberg a reiterat sprijinul aliaților pentru Ucraina în octombrie, cu ocazia unei convorbiri cu liderii transatlantici, printre care și președintele Joe Biden. Potrivit unui comunicat de presă al NATO, aliații împart povara sprijinirii Ucrainei “în mod echitabil”, aproximativ jumătate din sprijinul militar pentru Kiev provenind din Statele Unite, cealaltă jumătate fiind asigurată de UE și de Canada.

Oficialul NATO a spus că, deși “puține lucruri s-au schimbat” pe frontul războiului, în ultimele luni, capacitatea Ucrainei de a menține deschise căile maritime ale Mării Negre pentru transportul cerealelor este substanțială în acest “război de uzură”: “Ucrainenii au reușit să provoace pierderi grele forțelor ruse, distrugând avioane și elicoptere și împingând flota rusă de la Marea Neagră spre estul acesteia, ceea ce înseamnă că acum vor putea menține deschisă calea maritimă pentru navele care transportă cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Deci, acestea sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să avanseze pe linia frontului”. Or, “fărâmițarea” și lipsa de coerență din industriile europene de apărare trebuie rezolvate, pentru a putea asigura satisfacerea cererii de armament a Ucrainei:

“Creșterea producției de armament este esențială. Lucrăm din greu pentru ca cest lucru să se întâmple, dar nu colaborăm destul de strâns pe cât ar trebui. Nu vreau să arăt cu degetul către nimeni, dar cred că trebuie să ne dăm seama că vorbim despre interesele Europei și asta este bine pentru locurile de muncă din industrie. Nu trebuie să permitem ca solicitarea tot mai mare să conducă la creșterea prețului la armamente, ci trebuie să mărim oferta”.

Într-un interviu pentru Associated Press, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul intră într-o nouă etapă, iar iarna se așteaptă să complice luptele. Contraofensiva din vară, a precizat liderul de la Kiev, nu a reușit să producă rezultatele dorite tocmai din cauza lipsei de armament și de forțe terestre.

În ciuda obstacolelor, Ucraina nu se va da bătută: “Suntem într-o nouă fază a războiului și acesta este un fapt”, a spus Zelenski, potrivit sursei citate.

Un semnal de alarmă vine și de la Casa Albă, a cărei directoare pentru buget, Shalanda Young (sursa - https://www.whitehouse.gov/), a avertizat într-o scrisoare adresată luni președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri din Congres, că Statele Unite sunt pe cale să-și epuizeze timpul și banii în efortul de a ajuta Ucraina să-și poarte războiul cu Rusia. Young afirmă clar și fără echivoc: tăierea finanțării și a livrărilor de arme către Ucraina i-ar permite lui Vladimir Putin să câștige războiul: “Vreau să fie clar: fără acțiune din partea Congresului, până la finele anului vom rămâne fără resurse pentru procurarea de arme și echipamente suplimentare pentru Ucraina și pentru furnizarea de echipamente din stocurile armatei SUA. Nu avem la dispoziție o soluție magică de finanțare în acest moment. Nu mai avem bani și aproape că nu mai avem timp (...) Deja, pachetele noastre de asistență în materie de securitate au devenit mai mici, iar livrările mai limitate”.

Semnalul acesta de alarmă este ultimul care vine din partea unor oficiali de rang înalt, în timp ce administrația face presiuni pentru ca cererea de finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari a președintelui Joe Biden pentru Ucraina să primească undă verde.

Alocarea de fonduri pentru Ucraina este pusă la îndoială de unii aleși cu orientare de dreapta, în condițiile în care republicanii controlează Camera Reprezentanților cu o majoritate fragilă.

Young a spus că Ucraina are nevoie și de sprijin economic, care riscă să stagneze: “Dacă economia Ucrainei se prăbușește, ei nu vor putea continua să lupte, punct. Putin înțelege bine acest lucru, motiv pentru care Rusia a făcut ca distrugerea economiei Ucrainei să fie în centrul strategiei sale - ceea ce se poate vedea în atacurile împotriva exporturilor de cereale și a infrastructurii energetice a Ucrainei”.

De la începutul invaziei, în februarie 2022, Washingtonul a aprobat un ajutor de 111 miliarde de dolari pentru Kiev.

În acest context, există temerea că, chiar dacă se ajunge la un acord în Senat, nu este clar dacă acesta poate trece de Camera condusă de republicani, al cărei nou președinte, Mike Johnson, este sceptic față de finanțarea pentru Ucraina: “Administrația Biden nu a reușit să abordeze în mod substanțial niciuna dintre preocupările legitime ale conferinței mele cu privire la lipsa unei strategii clare în Ucraina, a unei căi de rezolvare a conflictului sau a unui plan pentru a asigura în mod adecvat responsabilitatea pentru ajutorul acordat de contribuabilii americani”, a declarat Johnson într-un comunicat dat publicității.

De notat, în fine, că, peste doar câteva zile, la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale UE urmează să decidă în unanimitate (!) alocarea de la bugetul comunitar a următoarei tranșe de ajutor militar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

...Rămâne de văzut dacă “băiatul cel rău al Europei” (din țara vecină și prietenă) nu va strica... bunătate de unanimitate...

...În orice caz, lucrurile-s cam complicate, măi dragă!

Ileana Sandu

Lasă un comentariu