Finanțare pentru fermele zootehnice

Distribuie pe:

Zilele trecute, la Târgu Mureș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Federația Națională PRO AGRO a organizat, prin rețeaua de transfer cunoștințe, un workshop (atelier) pentru fermierii mureșeni. Cu acest prilej, au fost prezentate finanțările disponibile, dar și acțiunile pentru prevenirea și reducerea poluării cu nitrați din activitățile agricole. Agenda evenimentului a cuprins, după cuvântul de deschidere al directorului UMP-CIPN din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai CONSTANTINESCU, și prezentarea acestuia cu tema “Finanțări disponibile pentru eficientizarea utilizării inputurilor din agricultură în perioada 2024-2028”; Ionel ARION, președinte al Federației Naționale PRO AGRO - “Nevoi și provocări pentru un management îmbunătățit al azotului în beneficiul fermierilor”; Ovidiu SĂVÂȘCĂ, director executiv la APIA Mureș - “Respectarea normelor privind condiționalitatea, condiție esențială în accesarea fondurilor europene. Intervenții și măsuri prin noul PNS 2023 - 2027”; Valer SICEANU, director Semtest BVN Târgu Mureș - “Ferme demonstrative pentru schimb de experiență”; Lavinia TODOROVA - coordonator instituțional Componentele 2 & 3 în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor - “Investiții în infrastructura de mediu a fermelor - înființare de ferme model - demonstrative” și “Viitoarele rețele de transfer de cunoștințe și rolul fermelor demonstrative; Răzvan POPA - specialist Agricultură la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - “Exemple investiții de mediu ce vor fi finanțate în perioada 2024 - 2028” și “Lecții învățate în urma implementării rețelelor de transfer de cunoștințe”.

Cea mai bună cale de a progresa e prin colaborare”

Interlocutor: Ionel ARION, președinte al Federației Naționale PRO AGRO, ce are în componență organizații ce reprezintă majoritatea sectoarelor din industria agroalimentară din România și din serviciile conexe.

- Care a fost obiectivul întâlnirii de la Târgu Mureș?

- Colaborarea noastră cu Ministerul Mediului pe ceea ce înseamnă poluarea cu nutrienți este mai veche. Practic, din 2019 am început această acțiune la nivel național. Am ținut foarte mult să avem întâlniri cu fermierii, cu membrii noștri, fie din sectorul vegetal, fie din zootehnie sau ferme mixte. Am străbătut întreg cuprinsul țării cu aceste acțiuni ale noastre. Nu suntem la Mureș pentru prima dată. Am revenit pentru a aduce noutăți. Acestea constau în faptul că, prin Ministerul Mediului, se dorește a se implementa un program de finanțare pentru fermele zootehnice, în special pe ceea ce înseamnă gestionarea gunoiului de grajd și nu doar a gunoiului de grajd. Aceste investiții, aceste fonduri puse la dispoziția membrilor noștri și a fermierilor, în special, reprezintă o oportunitate de a avea o sursă nouă de finanțare pentru activitățile noastre. Foarte important este că prin aceste măsuri de finanțare grantul este între 80 și 90%, practic este o cofinanțare a fermierului destul de mică. Ne gândim ca pe viitor, următoarea sesiune de finanțare a ceea ce înseamnă pe fonduri de la Ministerul Mediului să fim alături de membrii noștri cu tot ceea ce le putem pune la dispoziție prin informare, consultanță și tot ceea ce înseamnă activitate din mediul asociativ. Avem o bună colaborare cu Asociația Crescătorilor de Taurine Mureș și avem fermieri care participă activ nu doar la întâlnirile noastre, ci și la ceea ce înseamnă actele și documentele de poziție pe care le propunem, fie în România, la Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, în Parlament și Camera Deputaților, dar și la nivel european, atât la Comisia Europeană, Parlamentul European sau la ceea ce înseamnă autorități europene și avem, în felul acesta, și rezultate, dar, mai mult, diseminăm informația în așa manieră încât să ajungă la fiecare membru al unei organizații sau la fermierul care este interesat de acest demers. Practic, dacă mergem să rezolvăm o problemă, nu înseamnă că o rezolvăm doar pe cea a membrilor noștri, ci pentru întreg sectorul vizat sau pentru toți fermierii din România.

- Cine a fost invitat?

- Încă de la început, când am gândit structura aceasta am spus că trebuie să acoperim toate domeniile în care fermierii au semne de întrebare sau își doresc să pună întrebări. Din consultările cu dumnealor am avut invitați atât de la nivel național, Ministerul Mediului, alte organizații ale fermierilor - Asociația Fermierilor din România, Asociația Fermierilor Maghiari, Asociația Crescătorilor de Taurine, cât și reprezentanți ai instituțiilor locale din domeniu - APIA, DAJ, SEMTEST. Întâlnirea consider că a fost de bun augur prin informațiile puse la dispoziție fermierilor, dar și prin modul de lucru. Vom organiza astfel de activități cât mai des, la cererea colegilor noștri, chiar și în perioada imediat următoare, după sărbători. La Târgu Mureș am fost a cincea oară anul acesta, am fost și prezent la întâlnirile cu grupurile de acțiune locală. Federația Națională PRO AGRO are în componența sa inclusiv grupuri de acțiune locală, unele dintre cele mai energice din țară prin faptul că lucrează activ cu ceea înseamnă ruralul din România și au atras destul de multe fonduri pentru a le investi, pentru a aduce plus valoare în ceea ce înseamnă mediul rural în România. Cea mai bună cale de a progresa e prin colaborare.

A consemnat Oana BOTA

Lasă un comentariu