Strămoșii, istoria și... legile bune și drepte

Distribuie pe:

Motto: “Fraților, aduceți-vă aminte atunci că vă strigă din mormânt străbunii noștri: «rămâneți credincioși numelui și limbii voastre, apărați-vă ca frații cu puteri unite, în pace și în rezbel (război); vedeți cum ne-am luptat noi pentru limba și românitatea noastră; luptați-vă și voi și le apărați ca lumina ochilor voștri»“.

Simeon Bărnuțiu (1808-1864), preot unit cu Roma, istoric, om politic, filosof, profesor universitar

* “Când citim în vechea carte a istoriei străbune / Virtuți mari, ilustre fapte ale nației române, / Care inimă stă rece? Care suflet nemișcat?/ Cine n-are dor să vază țara sa în fericire, / Cu legi bune, cu legi drepte, în tărie și-n unire, / Cultivând artele păcii pe al său pământ bogat?”

Grigore Alexandrescu (1810-1885), poet, traducător, prozator, profesor, scriitor, fabulist

***

* “Istoria și științele naturale aprind felinarele peste tot și luminează capetele întunecate. Acela care își «degrabă» (grăbește, imediat) condeiul spre minciună și lingușire poate că este un panegirist, un apărător de interes străin, un politic înșelător, dar istoric niciodată. Istoria fără adevăr își pierde toată însemnătatea, ea nu mai este istorie. Acela care vrea să scrie istoria adevărată, trebuie a-și aprinde mai mult candele și făclii (studieze), pentru ca să nu orbecăe și să nu cadă în întunecime (minciună, neadevăr).

George Barițiu (1812-1893), om politic, publicist, istoric, deputat în Dieta Transilvaniei, întemeietorul presei românești

***

*

“Istoria românilor este în tradițiile poporului, în movilele nenumărate ce împestrițează întinsele noastre câmpii, în mănăstirile ce cuvioșii și vitejii noștri domni au zidit în aducerea aminte a biruințelor câștigate, în hrisoave și în urice și, în sfârșit, în hronicele Grecenilor, Popeștilor, Urecheștilor, Costineștilor și a atâtor bărbați care într-o mână țineau sabia spre apărarea patriei și întru alta, condeiul spre a scrie mărețele lor fapte.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), om politic de orientare liberală, istoric, scriitor, publicist, orator, prim-ministru

***

* “Istoria națională e, deci, știința cea mai temeinică pentru întărirea conștiinței de neam, cea mai în măsură de a lega și mai mult solidaritatea dintre azi și ieri, dintre trecut și prezent, de a adânci în sufletele noastre cultul strămoșilor, tăria și mărimea unei patrii.

Eugen Lovinescu (1881-1943), critic, istoric literar, teoretician al literaturii, sociolog al culturii, dramaturg, romancier, autorul teoriei Sincretismului și al Mutațiilor valorilor estetice

***

P.S. “Păianjenii sunt mari dușmani ai albinelor. Când pătrund în coșnița lor, e adevărat că nu le omoară, dar strică mierea lor și prin pânzele lor, încurcă lucrarea albinelor și le sparge căsnicia. De aceea, albinele se luptă cu îndârjire contra păianjenilor. În chipul păianjenilor sunt și păcatele noastre. Ele nu omoară sufletul dintr-o dată, ci, cu încetul, stricând puterile sufletului. Când aceștia intră în sufletul nostru să-i dăm afară, căci dacă-i vom lăsa să-și facă locuință în inima noastră, în curând vom vedea mierea noastră pierdută și stupul conștiinței noastre distrus. La fel, putem spune și de cozile de topor și străinii doritori de pământ străbun; dacă le întindem o mână, ne iau cu totul, ne umilesc și batjocoresc; să-i declarăm non-grata dacă nu vrem să pățim ca binefăcătorul care a luat șarpele la sânul său, să-i pedepsim conform legilor strămoșești, fiindcă deja au început să ne strice rosturile țării și al pământului străbun”.

Cu plecăciune pentru strămoșii neamului,

preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu