Cheia fericirii este... Fitness-ul social!

Distribuie pe:

Căutarea fericirii este o călătorie absolut personală, acest lucru întâmplându-se pentru că fericirea este subiectivă și este modelată de diverși factori, care pot varia de la personalitate la circumstanțele vieții, relații și sănătatea mintală.

Pentru a afla ce ne face fericiți, cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de dcnews.ro, au adunat dosarele medicale a 724 de persoane din mai multe părți ale lumii și au început un studiu care s-a întins pe o perioadă de... 85 de ani. Participanților le-au fost puse întrebări despre viața lor din doi în doi ani.

Rezultatele au fost publicate recent și ele demonstrează că fericirea nu ține nici de bani, nici de carieră, nici măcar de stilul sănătos de viață pe care îl ducem. Oamenii de știință americani au constatat că fericirea (ca și longevitatea) ține de sănătatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți - membrii familiei, prietenii, colegii, oamenii din jurul nostru. Astfel, oamenii conectați din punct de vedere social cu familia, prietenii, comunitatea sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult.

La polul opus, cei singuri, care se izolează de ceilalți, sunt nefericiți și trăiesc mai puțin. Singurătatea se dovedește a fi toxică și nu ne face bine să trăim izolați.

Avem nevoie unii de alții

Experții americani susțin că secretul pentru a începe o viață fericită este... fitness-ul social, însă a avea relații de prietenie ori intime nu este suficient. Important este să știi cât de mult te poți baza pe prieteni sau partener, cât de bine te simți în compania lor, cât sprijin îți oferă aceste relații.

O iubire toxică sau o căsătorie plină de conflicte pot fi nocive pentru sănătatea noastră, mai nocive decât ieșirea din astfel de relații. Studiul despre fericire a demonstrat că persoanele care eliminau stresul și relațiile toxice nu doar că legau relații sănătoase cu cei din jur, dar deveneau persoane mai bune, interacționau mai ușor cu ceilalți și trăiau mai mult. “Viața noastră socială este un sistem viu în continuă schimbare și, uneori, este nevoie de antrenament pentru a trăi o viață împlinită. Pentru a ne asigura că relațiile noastre sociale sunt sănătoase și echilibrate, fitness-ul social este cheia.

Fitness-ul social este gradul în care evaluezi, construiești și optimizezi relațiile și interacțiunile pe care le ai cu ceilalți. Relațiile sănătoase sunt caracterizate de respect reciproc, sprijin și comunicare eficientă. Sănătatea relațiilor tale și nivelul tău de implicare în acele relații influențează toate celelalte aspecte ale bunăstării tale, de la cât de mult dormi, la alegerile alimentare pe care le faci, la modul în care te recuperezi după boală, stres și traumă.

Conexiunile pe care le construiești cu membrii familiei, prietenii, colegii de echipă și cei din comunitatea ta sunt esențiale pentru sănătatea ta generală și pentru capacitatea ta de a performa (și de a fi) cel mai bun.

Oamenii sunt creaturi sociale. Noi, ca indivizi, ne suntem insuficienți nouă. Avem nevoie de alții cu care să interacționăm și care să ne ajute”, afirmă realizatorii studiului.

Elemente de bază în relații

În viața relațională, experții au stabilit mai multe elemente de bază, astfel: siguranță și stabilitate (pe cine ai suna dacă te-ai trezi speriat în miezul nopții sau cui te-ai adresa într-un moment de criză?); instruire și creștere (cine te încurajează să încerci lucruri noi, să riști, să îți urmărești obiectivele propuse?); apropiere emoțională și încredere (cine știe totul sau cel mai mult despre tine? La cine poți apela când te simți defavorizat și poți vorbi deschis despre cum te simți?); consolidarea identității și experiența împărtășită (există cineva în viața ta care a împărtășit multe experiențe alături de tine și care te ajută la consolidarea sentimentului de identitate, să afli cine ești tu?); intimitate în relații (te simți mulțumit de nivelul de intimitate din viața ta?); ajutor informativ, dar și practic (la cine apelezi dacă ai nevoie de cunoștințe de specialitate sau de ajutor pentru rezolvarea unei probleme practice?); distracție și relaxare (cine te face să râzi? Pe cine suni când vrei să vizionezi un film sau să pleci într-o călătorie? Cine te face să te simți bine și în largul tău?).

Vârful” fericirii, la 60 de ani

Deși este dificil să se stabilească o vârstă universal valabilă la care atingem fericirea, cercetătorii de la Harvard susțin că, pe măsură ce îmbătrânim, ne confruntăm cu schimbări semnificative, precum pierderea persoanelor dragi, probleme de sănătate, fluctuații în situația financiară sau pensionarea.

Cu toate acestea, “vârful” fericirii este atins începând cu vârsta de 60 de ani, atunci când oamenii experimentează o recunoaștere a limitelor vieții și o percepție reală a morții. De obicei, la vârsta de 60 de ani, se renunță la obligațiile nedorite, se evită prieteniile toxice și se ocolesc întâlnirile care nu aduc bucurie. În mod paradoxal, teama de singurătate îi determină pe oamenii de peste 60 de ani să aibă o atitudine pozitivă. Ei tind să creeze legături emoționale noi, care nu numai că le alungă frica de singurătate, ci și îmbunătățesc sănătatea mintală și fizică. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu