Încarcerată în Iran, Laureata premiului Nobel pentru pace a intrat în greva foamei chiar în ziua decernării

Distribuie pe:

Activista iraniană Narges Mohammadi, în prezent încarcerată în țara sa, va începe o nouă grevă a foamei duminică, ziua în care va primi Premiul Nobel pentru Pace la Oslo, unde va fi reprezentată de copiii săi, a anunțat sâmbătă familia sa, potrivit AFP.

Mohammadi, care militează împotriva obligativității purtării hijabului și a pedepsei cu moartea în Iran, va intra în greva foamei în solidaritate cu minoritatea religioasă Baha'i, doi dintre reprezentanții acesteia aflându-se, de asemenea, în greva foamei, au declarat fratele și soțul ei într-o conferință de presă în capitala norvegiană în ajunul ceremoniei Nobel.

Prin ziua aleasă pentru începerea grevei, aceea în care va primi premiul pentru pace, Mohammadi vrea să aducă în atenția lumii această minoritate religioasă, cea mai mare din Iran. Comunitatea Baha'i fiind ținta discriminării în multe domenii ale societății, potrivit reprezentanților săi.

Deținută din 2021 în închisoarea Evin din Teheran și cu o stare de sănătate fragilă, Narges Mohammadi a făcut deja o grevă a foamei de mai multe zile la începutul lunii noiembrie pentru a obține dreptul de a fi transferată la spital fără a-și acoperi capul.

Recompensată cu Premiul Nobel în octombrie pentru “lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți", ea a fost arestată și condamnată în mod repetat în ultimele decenii.

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfășoară anual la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, în timp ce laureații sunt anunțați în prima săptămână din octombrie.

Copiii adolescenți ai laureatei iraniene a Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, încarcerată, se tem că nu își vor mai întâlni niciodată mama, dar s-au declarat mândri de lupta acesteia pentru drepturile femeilor, în timp ce se pregătesc să accepte premiul în numele ei duminică, relatează Reuters.

Narges Mohammadi este una dintre principalele protagoniste ale revoltei “Femeie, viață, libertate" din Iran. Mișcarea, în cadrul căreia femeile și-au dat jos vălul, și-au tăiat părul și au manifestat în stradă, a fost declanșată de moartea, anul trecut, a unei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată la Teheran pentru că nu a respectat codul vestimentar islamic strict. Protestul a fost sever reprimat. (Agerpres)

Lasă un comentariu