POVESTEA PORCULUI

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Povestea porcului” este una din creațiile acestui cunoscut povestitor din țara noastră (Ion) - “Făcută fost-a dintr-o coastă/ Și tare-nțeapă gura ei.../ Dar de-ar fi fost din mușchi creată,/ Ar fi fost șuncă de purcei”, ne spune această scriitoare olteancă în epigrama “Construcția femeii” (Rodica Nicoleta). 2) Figură satirică a Evului Mediu din Orientul Apropiat, autorul anecdotei “Puica ajunge vițică”, transformarea având loc pe traseul puică, boboc, purcel, vițică (Nastratin) - Țară asiatică din folclorul căreia am ales proverbul “Ce este un prost care a agonisit avere? Un purcel care nu știe ce poate face cu slănina lui”.

3) Bătută de colindători imediat după Ignat - “Picioarele de porc din «iepoc㻓, una din epigramele acestui scriitor autohton (Nicolae) - Puse în pipă! 4) Arsă la inimă! - Oraș în Spania - Diminutiv italian de la Eugenio. 5) “Inel de aur la râtul porcului, așa este femeia frumoasă și fără minte” (Conducător biblic evreu cu o înțelepciune proverbială). 6) Monument în nord-vestul Angliei - Îndeamnă caii - Cercetător american în domeniul suinelor, autor a peste 100 de articole în reviste de știință (Scott A.) 7) Ziua în care se sacrifică porcul la români - Cercetător spaniol în sectorul suin, conducătorul Agenției Ferma (Miguel). 8) Liviu Rus - Tobă de porc - Dublă la Bazna! 9) Popor antic de la care am reținut proverbul “Când ți se dă purcelul, sacul să fie gol” - Servite la tavă! 10) Idee centrală! - Scriitor și poet oltean, autorul prozei scurte “Ignatul” (Marin). 11) Celebră jucătoare cehă de tenis de câmp, de la care am reținut cugetarea “Diferența dintre implicare și angajament este aceea dintre ouă și șuncă; găina se implică, porcul își ia angajamentul” (Martina).

VERTICAL: 1) Prim-ministru englez, autorul aforismului “Câinele respectă omul, pisica îl escrochează și doar porcul îl consideră egal” (Winston). 2) “Porcul este singurul animal care nu agreează... Crăciunul” (Harry; scriitor evreu născut în țara noastră) - Locul din gospodăria țăranului câștigat de porc. 3) Râu în Spania - Ugerul scroafei pentru purcei - “Total Enterprise Value” (acronim). 4) Antricoate seci! - Purcei de lapte. 5) Beneficiile acestui sediment pot fi observate la “Baia porcilor” din stațiunea Slănic Prahova - Lac în Belcești, comuna ieșeană în care se găsește cea mai mare fermă de porci din județ. 6) Rege iudeu despre care se spunea că “e mai bine să fii porcul lui decât copilul lui” - Termină orice antricot! 7) “Automated Clearing House” (acronim) - Fel de mâncare din carne tocată de vită, porc sau oaie, condimentată și friptă la grătar - Măsurile porcarilor! 8) “De la stridie la vultur, de la porc la tigru, toate animalele se regăsesc în oameni”, ne spune acest cunoscut romancier francez (Victor) - “Porcul” este ultima piesă scrisă de acest dramaturg, fost președinte al Cehiei (Václav). 9) Cămăși înflorate - “Porcii vânează totdeauna în grup, tigrul vânează singur”, unul din proverbele din folclorul acestei țări asiatice - Primele la șorici! 10) Peninsulă din Papua indoneziană în care porcii sunt considerați monede de schimb - Seci la miez! - Siglă pentru “Mecanismul de Cooperare și de Verificare”. 11) Un vier de rasă Berkshire gras, mai degrabă fioros, dar având reputația că face tot ce vrea el, principalul tiran din romanul “Ferma animalelor” de George Orwell - Luat la mijloc!

Dicționar: GOR; GINO; HOAD; DEE; EGA; ONIN.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Păcatele mele!”, apărut în 9 decembrie 2023: SPOVEDANIE, PACALIT, NR, ICARI, LASE, RARA, LENES, ITA, SATUL, TO, FOC, LAM, ISAC, OCA, A, SIR, AMA, CN, M, CAL, IDEI, RAZBUNARE.

Lasă un comentariu