Ce mâncăm pe timp de iarnă ca să nu ne fie frig

Distribuie pe:

Când consumăm alimente bogate în grăsimi sănătoase, proteine și carbohidrați, organismul are nevoie de mai mult timp pentru a le digera. Acest proces de digestie mai îndelungat crește temperatura internă a corpului, încălzindu-ne corpul, din interior spre exterior. Iată câteva opțiuni culinare pentru a fi sănătoși și a ne menține căldura corporală pe timpul iernii.

Micul dejun

Începeți-vă ziua cu un bol de ovăz fiert. Ovăzul nu este doar sățios și bogat în fibre și zinc, ci și rapid și ușor de preparat, perfect pentru diminețile geroase. Presărați pe orezul aburind fructe și nuci pentru a-i spori aroma.

Cafeaua va oferi și ea un început cald de zi datorită conținutului de cofeină. Aceasta accelerează metabolismul, iar un metabolism mai rapid duce la creșterea temperaturii.

Masa de prânz

Răsfățați-vă cu supă, unul dintre alimentele de maxim confort digestiv: de la supa de pui cu tăiței, plină cu legume delicioase, până la cea de dovlecei, bogată în smântână și cartofi, n-ai cum să nu obții o mâncare gustoasă. În materie de băutură - o cană mare cu apă. Dacă corpul este deshidratat, el nu își poate menține în mod corespunzător temperatura internă, făcându-ne să zgribulim.

Gustări sănătoase

Pentru a menține aportul caloric scăzut și temperatura internă ridicată, avem la îndemână ceapă, sfeclă, morcovi și, în general, rădăcinoasele, care, încetinind digestia, ne încălzesc “pe dinăuntru”. Pentru ceva “ușor”, care să țină de foame până la cină, ceaiul de ghimbir este o alegere potrivită, deoarece crește fluxul sanguin și accelerează metabolismul, menținând temperatura internă a corpului.

Cina

Există un motiv anume pentru care, în filmele cu vikingi (care mâncau mult pește plin de Omega-3 și vitamina D), apar adesea imagini cu mese încărcate cu bucate gătite din carne roșie. Aceasta conține mult fier, care transportă oxigenul prin corp și asigură un sistem imunitar puternic, ajutându-l să lupte împotriva răcelilor și gripei, în timpul iernii.

Cine vrea să adauge ceva mai deosebit la dieta obișnuită, să încerce sushi: conține multe vitamine, iar tonul, cu cât este mai picant, cu atât consumatorul se va simți mai încălzit.

O opțiune vegetariană pentru cină ar putea fi o cratiță plină cu cartofi dulci. Nu numai că este o rădăcinoasă care ridică temperatura corpului, dar întărește și sistemul imunitar și menține tractul digestiv “curat”.

Desert

Una dintre cele mai importante mese ale zilei, desertul, conține câteva alimente delicioase, care încălzesc corpul. Se recomandă prăjiturile “negresa”, calde, scoase direct de la cuptor. Folosiți înlocuitori de zahăr, cum ar fi curmale uscate sau miere, astfel încât să obțineți în continuare doza de zahăr necesară, dar la un preț… mai sănătos.

O cană cu cacao fierbinte este, de asemenea, o modalitate de a vă încălzi ambele mâini, dar și burta. Folosiți lapte de nucă de cocos sau de migdale și cacao cât de “neagră” se poate. Nu ezitați să adăugați mentă sau vanilie!

Nu vă pierdeți timpul și caloriile cu chipsuri și băuturi răcoritoare, de vreme ce vă puteți bucura de cele mai gustoase și mai sănătoase alimente de sezon. (sursa -accuweather.com/en/accuweather-ready/best-food-to-eat-to-stay-warm-and…, sursa foto: www.bbcgoodfood.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu