Măsuri în sprijinul elevilor străini de origine română

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 1.137, din 15 decembrie 2023, a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 112/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Prin noul act normativ, a fost modificat și completat cadrul legal existent privind regimul străinilor în România, astfel încât să vină în sprijinul elevilor străini de origine română care doresc să studieze în România.

“Principalele modificări și completări elimină un vid legislativ care îi afecta pe elevii străini de origine română înscriși în învățământul preuniversitar privat, de nivel postliceal, evitându-se astfel, pe viitor, cazuri de genul celor semnalate anterior în care aceștia nu puteau urma cursurile la care erau înscriși deoarece nu li s-a prelungit sau, după caz, nu au obținut dreptul de ședere în România.

De asemenea, a fost introdusă posibilitatea solicitării de documente adiționale și pentru vizele de lungă ședere, dar și pentru vizele de tranzit și cele de tranzit aeroportuar, mai ales în cazul solicitărilor de viză către zone de conflict armat, pentru clarificarea unor situații incerte în cazul în care solicitantul este suspicionat că ar fi folosit înscrisuri false sau că ar fi făcut declarații false în cazul interviului consular.

Această măsură (aplicată până acum doar în cazul solicitărilor pentru vize de scurtă ședere) vizează prevenirea migrației ilegale, a traficului de persoane și a unor riscuri concrete la adresa securității naționale și urmează să fie reevaluată în momentul în care România va aplica integral dispozițiile acquis-ului Schengen”, explică Guvernul în nota de fundamentare.

Modificările și completările aprobate au intrat în vigoare la 15 decembrie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu