Rusia declară război avortului

Distribuie pe:

Rusia intenționează să interzică avortul în clinicile private în încercarea de a stopa scăderea natalității, în ciuda criticilor dure pe care această politică demografică le stârnește în rândul experților și activiștilor.

“După cum știm cu toții din exemplele istorice și o știe și guvernul nostru, interdicția nu reduce numărul de avorturi și nici nu crește rata natalității”, a declarat pentru EFE Leda Garina, fondatoarea proiectului feminist “Coastele Evei”.

Potrivit lui Garina, restricțiile duc în realitate la o creștere a numărului de avorturi și urmăresc doar “întărirea controlului asupra sexualității” pentru a insufla femeilor sentimente de “rușine și frică”.

“În istoria Rusiei a mai existat o perioadă de interzicere totală a avortului și lucrurile nu s-au terminat bine, natalitatea a crescut doar în primul an de la impunerea interdicției, apoi femeile s-au adaptat, adică au găsit modalități ilegale de a întrerupe sarcina”, adaugă colega ei, activista Iulia Karpuhina.

Estimările oficiale indică faptul că în 2030, populația rusă va fi de 143,2 milioane de persoane, cel mai scăzut nivel din 2012, iar în 2046 este de așteptat să scadă la 138,7 milioane de oameni.

Această prognoză preliminară a Agenției Federale de Statistică a fost întocmită incluzând peninsula ucraineană Crimeea - cu o populație de aproape două milioane de oameni -, anexată ilegal de Rusia în 2014, însă nu și populația din regiunile ucrainene încorporate ilegal în Federația Rusă în 2022 - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Bagheta magică

În total, în primele nouă luni ale acestui an, în Rusia, țară aflată în război cu Ucraina, pe care a invadat-o, s-au născut circa 953.000 de copii, cu 31.000 mai puțini decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Fondul Social Rus estimează că anul acesta se va naște același număr de copii ca în 1999 - adică 1,2 milioane - și situația va continua să se agraveze în următorii ani.

Pentru a opri scăderea natalității, este nevoie de o “baghetă magică”, potrivit patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Și această soluție, crede patriarhul rus, va veni cu interzicerea întreruperii voluntare a sarcinii.

“Populația poate crește la o simplă atingere cu bagheta magică. Dacă rezolvăm această problemă, dacă convingem femeile să nu avorteze, statisticile (demografice) vor crește”, a spus el.

În același sens, în urmă cu două săptămâni, Kirill le-a cerut deputaților să restricționeze avorturile în clinicile private.

Clinicile iau deja măsuri

Înainte de posibila aprobare a legii, multe centre medicale au început din proprie inițiativă să scoată întreruperea sarcinii de pe lista serviciilor oferite populației. Până acum, clinici din cel puțin cinci regiuni au făcut demersuri în acest sens. De altminteri, republica rusă Mordovia, situată în partea europeană a țării, a făcut pionierat în ceea ce privește introducerea de amenzi pentru “incitarea la avort”, exemplu urmat de regiunea Tver.

În același timp, autoritățile au întărit controlul asupra medicamentelor care induc avortul și care sunt în prezent comercializate. Potrivit statisticilor oficiale, în Rusia se înregistrează anual aproape 400.000 de întreruperi de sarcină, cifră care a scăzut totuși de aproape cinci ori comparativ cu anii 1990.

Gaură demografică

Între timp, specialistul independent în demografie, Aleksei Rakșa, a explicat într-un interviu publicat pe YouTube că actuala scădere a populației din Rusia era inevitabilă din cauza “găurii demografice” în care se află țara, în momentul în care femeile născute în anii 1990 au atins vârsta fertilă.

“Numărul femeilor aflate la vârsta fertilă a scăzut în Rusia din 2010, ceea ce este o consecință a crizei demografice din anii 1990”, subliniază el. Astfel, din 1987 până în 1999 - perioadă care coincide cu prăbușirea Uniunii Sovietice - numărul nașterilor din Rusia s-a redus la jumătate, de la 2,5 milioane la 1,25 milioane pe an. “Între anii 1990 și începutul anilor 2000, s-au născut mai puține fete, care acum, la rândul lor, ating vârsta fertilă”, subliniază el.

Prin urmare, conform calculelor acestui expert, în 2030, numărul femeilor de vârstă reproductivă din Rusia va fi cu 40% mai mic decât în 2010.

“Uitați-vă la exemplul Poloniei. Cât de strictă este legislația antiavort, care, chiar și așa, nu a ajutat absolut deloc. Rata natalității în Polonia este mai mică decât în Rusia”, explică el, adăugând că, în realitate, este nevoie de fapt să “crească veniturile populației și să se reducă inegalitățile”.

La rândul său, activista Karpuhina insistă că “nicio lege din lume nu poate crește semnificativ rata natalității”, care este în scădere la nivel mondial. Iar dacă statul are nevoie de mai mulți cetățeni, trebuie să se preocupe “de speranța de viață și nu să poarte războaie cu alte țări”. (Agerpres)

Lasă un comentariu