Proiect: Avantaje pentru cetățenii străini din afara ue care muncesc în România

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului au fost depuse două proiecte de lege prin care se “statornicesc” cetățenii din afara Uniunii Europene în țara noastră.

Unul dintre acestea vizează extinderea perioadei de ședere temporară de la unu la doi ani, iar în cel de-al doilea se propune dublarea valabilității autorizației de muncă.

Perioada de ședere, dublată

În expunerea de motive a proiectului de prelungire a dreptului de ședere se explică: “Experimentăm, atât o accelerare a creșterii cererii pentru lucrători non-europeni, cât și o acumulare a acestui tip de lucrători. În prezent, legislația prevede că dreptul de ședere temporară în România se poate prelungi succesiv pentru perioade de până la un an, iar adoptarea acestui proiect ar crește această perioadă maximă la doi ani.

O astfel de măsură este impusă, atât de numărul mare de muncitori străini aflați în România, cât și de tendința de creștere a acestui număr, nu doar prin sosirea unor noi lucrători din afara Europei, ci și prin statornicirea celor care sunt deja aici.

Valabilitatea mai îndelungată a permisului de ședere va reduce, atât eforturile angajatorilor, cât și volumul de muncă de la nivelul autorităților, în condițiile în care experimentăm, atât o accelerare a creșterii cererii pentru lucrători non-europeni, cât și o acumulare a acestui tip de lucrători, care sunt deja integrați în piața muncii din România și pentru care dreptul de ședere trebuie prelungit în fiecare an”, arată inițiatorii (17 deputați PNL) în expunerea de motive.

Se prelungește și autorizația de muncă

Cel de-al doilea proiect de lege vizează încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și se corelează cu prevederile primei propuneri.

Documentul prevede extinderea perioadei pentru care se acordă, se eliberează și se prelungește autorizația de muncă, de la 1 an, așa cum este reglementată în prezent, la 2 ani.

“Autorizația de muncă se prelungește automat pentru noi perioade de până la doi ani în situația continuării raporturilor de muncă cu același angajator în baza contractului individual de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, prin prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, și se atestă prin permisul de ședere care se eliberează în acest scop.

În cazul contractelor de muncă încheiate pe perioade determinate, autorizația de muncă se va prelungi pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de doi ani și decât termenul de valabilitate a contractului”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii susțin că modificările propuse în cele două proiecte au scopul de a sprijini în mod direct mediul de afaceri care apelează la recrutarea și angajarea de forță de muncă care provine din state din afara Uniunii Europene, pentru a crește competitivitatea companiilor care derulează afaceri în România.

*

Guvernul a stabilit că numărul muncitorilor străini care vor putea veni la muncă în România în anul 2024 va fi de 140.000, cu 40% mai mult față de pragul admis pentru acest an, respectiv 100.000.

În cursul anului trecut, cei mai mulți lucrători străini admiși în țara noastră au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290) și India (7.401). (Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu