România avansează... în ritm de melc

Distribuie pe:

România a fost întotdeauna sub capacitățile ei. Ceea ce e important este să recunoaștem că am avansat, s-au făcut lucruri importante, suntem altfel decât acum 30 de ani. Însă s-a făcut prea încet și mult sub posibilitățile noastre. Deci avem, aș spune, o incapacitate de a trăi momentul. Nu avem parte de niște conducători care să aibă viziune. Sunt conducători care au cel mult capacitatea de a înțelege ce se întâmplă mâine. Poimâine nu. E prea mult pentru ei.

Nu putem ieși din această situație mai repede de 10 sau 20 de ani.

De ce?

Pentru că nu avem resursa intelectuală pentru asta și nici puterea politică. Suntem într-o situație în care decidenții politici nu au forța de a se baza pe votul pe care l-au obținut. Nu le pasă cine i-a votat, ci dacă dau mâna cu cineva de la Bruxelles sau prin altă parte. Atâta timp cât nu avem niște oameni care să fie legați de România prin democrație, prin vot, prin obligația, prin responsabilitatea pe care și-o iau atunci când sunt votați, nu vom avansa. Vom trăi mai bine, puțin mai bine de fiecare dată, vom trece de perioada aceasta de austeritate, care se bazează doar pe incompetența celor care ne conduc. Nu prin lipsa de resurse. Cinic zicând, războiul din Ucraina ne crea oportunități mari. Nu le-am folosit, n-am știut. Din contră, am devenit o victimă colaterală. Până nu va veni la putere o generație nouă de politicieni nu-mi fac mari speranțe.

Economia României e depășită. Noi trăim acum mult sub tendința care este în lume și lucrurile acestea ne vor costa. Nu pe noi, generația veche, ci pe tinerii care vor veni și care nu vor ajunge la o viață compatibilă cu ceea ce se întâmplă în lume, dar vor și plăti, pentru că tot ce se întâmplă acum este pe datorie, care va trebui achitată până la urmă și acesta va fi un motiv pentru care românii vor fi în continuare atrași de străinătate. Vom avea forță de muncă din ce în ce mai puțină, iar problema care trebuie rezolvată e că aceia care vin să lucreze pentru noi nu sunt oameni care completează forța de muncă românească, ci oameni care o înlocuiesc. Pentru că românii pleacă și în locul lor vin alții cu altă cultură, cu alte obiceiuri, greu de asimilat. Vedem ce se întâmplă în țări cu tradiție și, din acest punct de vedere, dacă nu vom avea o politică demografică acceptată de toată lumea - ceea ce nu avem -, dacă nu vom avea o politică de irigații, dacă nu vom înțelege că avem nevoie de educație nu la nivelul elitei, ci la nivelul de jos, dacă nu vom înțelege că măsurile care se iau trebuie puse în practică de acești oameni care trăiesc în mare parte a țării în Evul Mediu, nu vom avansa.

Drumul pentru ieșirea din această situație ar fi acela enunțat de liberali în urmă cu un secol, și anume ca resursele naționale să fie folosite pentru națiunea română. Nu într-un scop autarhic, nu în izolare, dar în momentul în care, așa cum spunea economistul, sociologul și politicianul Virgil Madgearu acum aproape 100 de ani, pentru un tractor din Germania exporți 10 vagoane cu grâu, e clar că va trebui să facem ceva ca să exportăm echitabil. Mă bucur că niște entuziaști au început să producă tractoare.

...Dar statul nu are niciun amestec.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA

Lasă un comentariu