Livrările mondiale de alimente vor fi afectate în anul 2024 de secetă și restricții la export

Distribuie pe:

Prețurile mari la alimente din ultimii ani i-au făcut pe fermierii din întreaga lume să cultive mai multe cereale și oleaginoase, însă consumatorii se vor confrunta cu livrări limitate în 2024 din cauza fenomenului meteo El Nino, restricțiilor la export și cerințelor referitoare la majorarea producției de biocombustibili, transmite Reuters.

După mai mulți ani de creșteri solide, prețurile mondiale la grâu, porumb și soia ar urma să scadă în 2023, odată cu diminuarea blocajelor din Marea Neagră și a temerilor referitoare la o recesiune mondială, chiar dacă prețurile rămân vulnerabile la șocuri de aprovizionare și inflația produselor alimentare, susțin analiștii și traderii intervievați de Reuters.

“Situația pe partea de aprovizionare cu cereale s-a îmbunătățit în 2023 grație unor recolte mai mari în unele din regiunile mari producătoare. Dar nu am depășit încă zona de pericol”, spune Ole Houe, director de servicii de consultanță la firma de brokeraj agricol IKON Commodities din Sydney. “Avem prognoze referitoare la un fenomen El Nino până în lunile aprilie-mai, Brazilia va produce mai puțin porumb, iar China surprinde piața prin achiziții mari de grâu și porumb de pe piața internațională”, a adăugat Ole Houe.

Fenomenul meteo El Nino, care în acest an a provocat secetă în mari părți din Asia, este prognozat să continue în prima jumătate a lui 2024, punând în pericol livrările de orez, ulei de palmier și alte produse agricole pentru unii din cei mai mari exportatori și importatori mondiali de produse agricole.

Traderii și oficialii se așteaptă ca producția de orez în Asia să se reducă la jumătate în 2024 pe măsură ce seceta este posibil să afecteze randamentul culturilor. Aceasta în condițiile în care livrările mondiale de orez au avut deja de suferit în acest an, tot din cauza fenomenului meteo El Nino, astfel că India, cel mai mare exportator mondial, a fost nevoită să restricționeze exporturile. În timp ce cotațiile la alte cereale au scăzut în acest an, prețurile la orez au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

La grâu, fermierii din Australia, al doilea mare exportator mondial, vor începe în luna aprilie însămânțările într-un sol uscat, după mai multe luni de căldură intensă care a redus randamentele la culturile din acest an și a pus punct unui șir de trei recolte record. Aceasta este posibil să îi facă pe cumpărători, inclusiv China și Indonezia, să dorească să cumpere cantități mari de grâu de la alți exportatori din America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.

“Situația la aprovizionarea cu grâu în anul agricol 2023/24 este posibil să se deterioreze comparativ cu sezonul anterior. Motivul este acela că exporturile din partea unor mari țări producătoare este posibil să fie semnificativ mai mici”, susțin analiștii de la Commerzbank.

O posibilă veste bună pentru aprovizionarea cu cereale este aceea că producția de porumb, grâu și soia în America de Sud ar urma să se îmbunătățească în 2024, chiar dacă evoluțiile meteo imprevizibile din Brazilia ridică unele semne de întrebare. În Argentina, precipitațiile abundente este posibil să majoreze producțiile de soia boabe, porumb și grâu în unul din cele mai mari exportatori mondiali de cereale. Potrivit bursei de cereale Rosario, 95% din culturile de porumb și 75% din culturile de soia sunt într-o situație excelentă, grație ploilor care au căzut în ultimele două luni în regiunea Pampas.

Producția mondială de ulei de palmier ar putea să scadă și ea anul viitor din cauza fenomenului El Nino, ceea ce va susține prețurile la uleiul de gătit, care au scăzut cu peste 10% în 2023. Diminuarea producției de ulei de palmier vine în contextul așteptărilor referitoare la o cerere mai mare pentru motorină bio și ulei de gătit. “Vedem mai multe riscuri pentru o creștere a prețurilor decât pentru o scădere”, susțin analiștii de la CoBank, una din cele mai importante bănci pentru sectorul agricol american. (Agerpres)

Lasă un comentariu