Concurs Județean de Creație “Credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu”

Distribuie pe:

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, prin Departamentul de tineret și Biroul de cateheză - Structura de tineret pentru județul Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, organizează, online, Concursul Județean de Creație “Credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu”, coordonat de pr. Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș. Responsabil de implementare este prof. Carmen Nicoară.

Prin intermediul acestuia se dorește marcarea Zilei Culturii Naționale (15 Ianuarie 2024, sărbătoare națională, instituită prin Legea nr. 238/ 2010), cu scopul de a promova în rândul elevilor și tinerilor cultura românească, valorile (umane, materiale și imateriale, deopotrivă) și elementele care alcătuiesc patrimoniul cultural național, cu accent pe conștientizarea importanței pe care o prezintă opera celui mai mare poet român al tuturor timpurilor, Mihai Eminescu, pentru spațiul cultural național și mondial. “Pentru a sublinia dubla semnificație a zilei de 15 ianuarie, ne-am gândit să-l comemorăm pe marele romancier al literaturii române prin organizarea unui concurs care să ne reunească, «în cuget și simțire», cu cel ce ne-a lăsat moștenire un tezaur cultural de o valoare incomensurabilă”, au precizat inițiatorii.

Aflată la cea de-a treia ediție, manifestarea se adresează preșcolarilor - grupa mare și școlarilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Cuprinde patru secțiuni: Eseu (participanții vor redacta un eseu, la alegere, în care vor aborda teme ce vizează opera favorită din scrierile lui Mihai Eminescu, importanța marelui poet național pentru spațiul cultural românesc, Eminescu și rugăciunea/ biserica, credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu etc.); Interpretare - recitare (participanții vor realiza un material audio-video în care recită o poezie/ un fragment din opera lui Eminescu sau dedicată lui Eminescu); Interpretare muzicală (participanții vor realiza un material audio-video, în care interpretează versurile unei poezii/ un fragment din opera lui Eminescu sau dedicată lui Eminescu) și Desen (participanții vor desena scene reprezentative din viața și/ sau opera lui M. Eminescu etc.).

Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului se va realiza de către comisii de specialitate, pe următoarele categorii: creație literară - eseu, interpretare și cultural - artistică. Premierea participanților va avea loc duminică, 14 ianuarie, de la ora 16, în Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din cartierul târgumureșean Unirii. În cadrul ceremoniei, cele mai bune/deosebite lucrări vor fi recompensate cu premii surpriză. Se vor acorda Marele Premiu, Premiile I - III pentru fiecare secțiune, iar lucrările calificate în etapa a doua vor primi Mențiune. De asemenea, toți participanții (elevi, coordonatori - cadre didactice/ preoți) vor primi Diplome/Adeverințe de participare, au precizat organizatorii.

(B.V.B.)

Lasă un comentariu