Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună, în calitate de lider de parteneriat, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean Mureș au implementat, în perioada 8 ianuarie 2021- 31 decembrie 2023, proiectul “Educația, calea spre viitor!”, informează prof. Paula-Maria Dărăban, Inspector școlar general al ISJ Mureș.
Proiectul, în valoare totală de peste 9,5 milioane de lei (din care 8,1 milioane de lei reprezintă valoarea cofinanțării UE, din Fondul Social European) a avut ca obiectiv specific creșterea numărului de tineri care au abandonat școala și de adulți care nu și-au finalizat educația obligatorie, care se reîntorc în sistemul de educație și formare, inclusiv prin programe de tip “A doua șansă” și programe de formare profesională, precum și îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar, în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate, orientate pe nevoile elevilor și ale unei școli incluzive.
“Obiectivul general al proiectului - detaliază prof. Dărăban - a constat în oferirea unor trasee de reintegrare, personalizate, prin programe de tip A doua șansă pentru 600 de copii/tineri/adulți care au părăsit timpuriu școala, cu scopul de a dobândi calificările necesare pentru ocuparea unui post pe piața muncii, și îmbunătățirea nivelului de competențe pentru 515 angajați din învățământul preuniversitar din Regiunile Sud-Est (județul Vrancea) și Centru (județul Mureș)”.
Pe parcursul celor trei ani de implementare, au fost derulate18 campanii de promovare a menținerii în școală a elevilor, a reducerii părăsirii timpurii a școlii și a beneficiilor reîntoarcerii în sistemul de educație și formare pentru tinerii și adulții care nu și-au finalizat educația obligatorie.
Grupul țintă al proiectului a fost format din 652 de copii/tineri/adulți (inițial fiind prevăzuți 600) care, la un moment dat, au părăsit timpuriu școala și care au beneficiat de sprijin direct, de servicii educaționale de tip “A doua șansă”, cu o abordare pedagogică diferită față de cea școlară, caracterizate de grupe mici de studiu, predare personalizată, inovativă, adaptată vârstei cursanților, și 517 persoane reprezentând personal din învățământul preuniversitar care și-au îmbunătățit competențele (din cele 515 prevăzute inițial).
“Proiectul Educația, calea spre viitor!” a oferit, pe de o parte, o șansă de reintegrare în sistemul de educație a persoanelor care au părăsit timpuriu școala și, pe de altă parte, o oportunitate pentru personalul din învățământul preuniversitar de a-și dezvolta competențe profesionale în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate, orientate pe nevoile grupului țintă” conchide inspectorul școlar general ISJ Mureș.