Gaza: Forțele israeliene continuă atacurile
Forțele israeliene își continuă atacurile în orașul Khan Younis și în tabăra de refugiați al-Maghazi din centrul Fâșiei Gaza, relatează miercuri agenția DPA.
Trupele israeliene au atacat aproximativ 150 de ținte Hamas în ultima zi, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) miercuri dimineață.
În Khan Younis, cel mai mare oraș din sudul teritoriului palestinian sub blocadă, armata a declarat că a ucis zeci de militanți ai Hamas.
Cincisprezece puțuri de tuneluri au fost descoperite în al-Maghazi, care a fost înființată în 1949 și este una dintre taberele mai mici de refugiați din Gaza cu străzi și alei înguste, dens populată.
ONU a declarat că aproximativ 33.000 de palestinieni trăiau acolo înainte de războiul izbucnit în octombrie.
Operațiunile militare israeliene în zonă au descoperit de asemenea lansatoare de rachete, drone și dispozitive explozive, potrivit IDF.
Cifrele Ministerului Sănătății condus de Hamas arată că aproximativ 23.210 persoane au fost ucise de când au început operațiunile militare israeliene în urmă cu mai bine de trei luni. Aproape 59.170 de persoane au fost rănite.
Israelul răspunde celui mai grav masacru din istoria sa și a promis că va distruge Hamas, care controla Fâșia Gaza. La 7 octombrie, teroriști din mișcarea islamistă palestiniană Hamas și alte grupuri extremiste au ucis peste 1.200 de persoane în Israel.
Republica Moldova: Tiraspolul scumpește gazul și curentul electric pentru școlile în limba română
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a decis să scumpească gazul și curentul electric pentru persoanele juridice situate în stânga Nistrului, dar aflate sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova, între care cele opt școli cu predare în limba română din Transnistria, ca răspuns la introducerea de către Chișinău a unor taxe vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, relatează miercuri Ziarul Național din Chișinău, citând agenția de presă transnistreană Novostipmr.
Conform acestei decizii, începând cu data de 1 februarie 2024, persoanele juridice aflate sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife ca și cetățenii și entitățile din dreapta Nistrului.
Astfel, prețul la gaze va ajunge la aproape 16 ruble transnistrene (echivalentul a circa 17 lei moldovenești) pe metrul cub, costul energiei electrice se va ridica la 2,54 de ruble (aproximativ 3 lei moldovenești) pe kilowat oră, în timp ce tariful pentru apă va depăși 11 ruble (aproximativ 12 lei moldovenești) pe metrul cub.
Totodată, așa-numitul guvern al regiunii transnistrene susține că a anulat “regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate dincolo de ruta Râbnița-Tiraspol.
De la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, potrivit căruia agenții economici din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova. Până acum, chiar dacă firmele din Transnistria erau înregistrate la Chișinău, acestea plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean, conform media de peste Prut.
Ucraina: Trupele ruse au intensificat atacurile. Situație dificilă pentru Kiev
Trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul din Ucraina în pofida vremii geroase, numai în decursul zilei de marți forțele ucrainene fiind nevoite să respingă 64 tentative de asalt, indică Statul Major General de la Kiev în raportul său zilnic de miercuri, potrivit DPA.
Numărul de atacuri a fost ceva mai mare decât în zilele precedente, dar toate au fost respinse, potrivit comandamentului ucrainean.
Situația operațională în estul și în sudul Ucrainei rămâne dificilă, subliniază Statul Major ucrainean în raport.
Ucraina are nevoie să-și accelereze rezolvarea problemelor legate de logistică și să-și aprovizioneze cât mai rapid luptătorii cu echipamentele și munițiile necesare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său de marți seara.
Zelenski a convocat marți conducerea de vârf a armatei și șefii ministerelor din industria apărării pentru a discuta despre aprovizionarea unităților pe front cu muniție și drone.
“Am discutat și despre lansarea de noi linii de producție de arme și muniție în Ucraina - la întreprinderile noastre și împreună cu parteneri”, a spus el, exprimându-și speranța că forțele ucrainene vor primi muniția necesară la timp. Trupele ucrainene suferă de o lipsă acută de muniție, conform rapoartelor de pe front. Având în vedere intensificarea atacurilor aeriene de către Rusia asupra Ucrainei în ultimul timp, există temeri că în curând și antiaeriana ucraineană va rămâne fără muniție. Potrivit estimărilor americane din luna august trecut, Ucraina a suferit aproximativ 70.000 de morți și între 100.000 și 120.000 de răniți de la începutul războiului, în timp ce Rusia a pierdut între 120.000 și 170.000 de soldați, înregistrând până la 180.000 de răniți.
Grecia: Doi migranți morți pe insula Lesbos. 18 au fost salvați
Grecia a salvat miercuri 18 migranți și a recuperat cadavrele a două persoane, o femeie și un bărbat, aproape de un țărm stâncos de pe insula Lesbos, a anunțat paza de coastă, potrivit Reuters.
Se crede că migranții au ajuns pe insulă pe o barcă, în contextul vânturilor puternice din Marea Egee, a declarat un oficial al pazei de coastă. Potrivit relatărilor migranților, la bord se aflau aproximativ 36 de persoane, iar unele au sărit în mare, a adăugat sursa.
Paza de coastă și poliția au căutat mai multe persoane pe uscat, a precizat paza de coastă.
Grecia s-a aflat în prima linie a crizei migranților în 2015, când peste un milion de persoane, majoritatea refugiați sirieni, au trecut din Turcia în această țară europeană, pe mare.
Fluxurile de migranți au scăzut semnificativ, însă recent au crescut din nou.
SUA: Ancheta privind avioanele Boeing 737 MAX 9 a descoperit elemente fixate prost
Ancheta privind avioanele Boeing 737 MAX 9 continua marți, după anunțul din ajun al companiilor aeriene americane United Airlines și Alaska Airlines privitor la
descoperirea unor elemente fixate prost, în timpul verificărilor efectuate după pierderea unei uși a unui avion de acest tip săptămâna trecută, în plin zbor, notează AFP.
Autoritatea americană a aviației civile (FAA) a cerut inspectarea a 171 de avioane Boeing 737 MAX 9 rămase la sol până la finalizarea verificărilor tehnice amănunțite, ceea ce a condus deja la anularea a peste 1.000 de zboruri începând de sâmbătă, conform website-ului FlightAware.
United Airlines, care exploatează principala flotă de 737 MAX 9 din lume, având 79 de aparate de zbor din acest model, a descoperit “bolțuri ce ar trebui strânse din nou”.
“De când am început inspecțiile, sâmbătă, am făcut descoperiri care par legate de probleme de instalare a panoului ce acoperă ușile”, a explicat United Airlines într-o declarație citată de AFP.
La rândul său, Alaska Airlines a anunțat, după inspecții preliminare, că a detectat “echipamente prost fixate” pe unele dintre aparatele sale de zbor de acest tip.
Agenția americană pentru securitatea transporturilor (NTSB) declarase luni seară că nu a găsit bolțuri printre elementele care s-au desprins vineri dintr-un avion Boeing 737 MAX 9 al companiei Alaska Airlines.
Ușa din partea stângă a unui avion al Alaska Airlines s-a detașat vineri în plin zbor, provocând depresurizarea aparatului. Ușa a fost găsită duminică în grădina unui profesor din Portland (statul Oregon), de unde avionul decolase către orașul Ontario din statul California.
“Noi verificări vor permite să aflăm dacă bolțurile se aflau acolo”, a declarat presei președinta NTSB, Jennifer Homendy.
În decembrie, Boeing le recomandase companiilor aeriene echipate cu modelul 737 MAX să verifice sistemul de control al direcției, după ce o companie constatase că la unul dintre avioanele sale lipsea o piuliță.
Potrivit FAA, Boeing observase, la rândul său, o piuliță fixată prost pe un avion al său ce nu fusese deocamdată livrat. (Agerpres. Surse foto: Israel Defense Forces/Facebook, The Boeing Company/Facebook)