Grădina Zoologică din Târgu Mureș se implică activ în salvarea unei rase autohtone de bovine denumită “Mocănița”

Distribuie pe:

Această rasă montană se caracterizează prin talia sa mică și o culoare galbenă, brunie și plumburie. Aceste bovine produc, în medie, 1.500 de litri de lapte de o calitate excepțională, având cel mai ridicat procent de grăsime (până 4,5%) dintre toate rasele românești de taurine.

Originea rasei “Mocănița” este încă un subiect de dezbatere. Unii specialiști români susțin că aceasta aparține tipului brachicer, în timp ce alții cred că rasa are o origine primigenă, adaptată la condițiile pedoclimatice specifice regiunii montane.

În istorie, rasa “Mocănița” era răspândită pe larg, fiind prezente în zonele muntoase ale întregii țări. Din păcate, datorită încrucișărilor cu rasele Schwyz și Pinzgau începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, rasa a dispărut treptat.

Această rasă de bovine, extrem de rezistentă la condițiile aspre și capriciile vremii, este considerată primitivă și prezintă aptitudini universale în producție (muncă, lapte, carne). Boii sunt rezistenți și bine adaptați terenului accidentat al munților, fiind folosiți și în activitățile forestiere.

Unicul exemplar al rasei prezentat într-o grădină zoologică din țară se află la Târgu Mureș. Grădina Zoologică din Târgu Mureș are ca obiectiv salvarea și reintroducerea acestei specii și participă activ la acest demers, având în vedere crearea unui nucleu de reproducție. Spre bucuria tuturor, exemplarul nostru a fătat o vițică sănătoasă, care poate fi vizitată de către public. Am numit-o Speranța, cu gândul ca ea să participe la salvarea acestei specii tradiționale și autohtone.

Lasă un comentariu