Amenzi de până la 200.000 de lei pentru tranzacționarea de lucrări științifice

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 2, din 3 ianuarie 2024, a fost publicată Legea nr. 427/2023 pentru modificarea Legii nr. 199/2023 a învățământului superior, în sensul stabilirii de sancțiuni pentru tranzacționarea de lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă și altele.

Răspunderea juridică

Modificările prevăzute în noua lege vizează, printre altele, răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de disertație ori de doctorat și sancțiunile ce se aplică în cazul vânzării sau cumpărării unor astfel de lucrări, cu scopul de a promova un examen.

Astfel, noul act normativ prevede că este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

Interdicția se aplică și în cazul cumpărării unor astfel de lucrări pentru a fi folosite în scopul promovării unei evaluări.

Amenzi de până la 200.000 de lei

Totodată, legea stabilește că, în cazul încălcării celor două interdicții, se aplică amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei. Până acum, Legea învățământului superior prevedea posibilitatea de sancționare cu amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei doar în cazul cumpărării unor lucrări.

Responsabili pentru constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor sunt, potrivit legii, ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior. Și până acum, legea stabilea tot polițiștii ca fiind responsabili pentru sancționarea celor care nu respectă interdicțiile, dar noua lege adaugă condiția sesizării ce va trebui să vină din partea instituției de învățământ superior.

În plus, noua lege stabilește că, în cazul vânzării online a unor astfel de lucrări, polițiștii pot aplica și sancțiunea complementară “a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții”.

În cazul în care contravenientul refuză să facă acest lucru, MAI poate solicita motivat Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, după caz, Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică (ICI București) să blocheze funcționalitatea unui domeniu “.ro”, prin intermediul căruia sunt disponibile online la vânzare lucrări, ori să solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului care face obiectul constatării contravenției, prin eliminarea acestuia la sursă.

Sancțiuni, doar pentru mediul online

În situația în care eliminarea la sursă a lucrărilor nu este fezabilă, MAI poate solicita furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv.

În cazul vânzării de lucrări științifice, legea prevede sancțiuni doar în cazul în care vânzarea se face online. Mai precis, constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei “fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților-doctoranzi, cursanților, contra cost, prin internet, prin rețele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însușirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum și lucrări de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și (sau) de doctorat”.

Prin urmare, cu toate că sunt interzise oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice a unor lucrări științifice, acestea nu sunt sancționate decât dacă se fac online.

Noua lege a intrat în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în data de 6 ianuarie 2024. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu