În întreaga țară, Proteste spontane ale fermierilor

Distribuie pe:

Ieri, 10 ianuarie, în întreaga țară, a avut loc un protest spontan al fermierilor, neasumat de nicio organizație. ,,Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă pentru ca să evităm un eventual accident și nu ne-a organizat nimeni, doar s-a întâmplat să ieșim toți pentru a ne spunem of-ul. Nu cerem bani, ne cerem doar drepturile. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, susțineau participanții. Producătorii români, aflați într-o situație financiară dificilă, s-au inspirat de la colegii din Europa, care, în această perioadă, au blocat marile orașe și autostrăzi, fiind nemulțumiți de tăierile din subvenția la motorină și de creșterea costurilor.

Printre revendicările fermierilor și trasportatorilor se numără: Obligativitatea înmatriculării și nu a înregistrării la primărie cu carte de identitate, o măsură abuzivă, în condițiile în care se putea înregistra cu factura de proveniență; Obligativitatea inspecției tehnice periodice, care, în opinia protestatarilor, nu este decât un jaf național pentru că nu este făcută faptic, ci doar se eliberează un document printat, conform cu producătorul; încasarea cu întârziere a subvențiilor, din cauza unor motive nejustificate - controale, monitoring, incompetența funcționarilor, nefuncționalitatea sistemului informatic; reglementarea forței majore, pentru a veni a compensa pierderile financiare datorate secetei, inflației nejustificate la motorină, inputuri și îngrășăminte; susținerea, printr-un cadru legislativ, a fermierilor români dezavantajați în fața investitorilor străini, ce primesc credite cu dobândă 0%; mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern; acciza la motorină; concurență neloială cu companiile care nu dețin RCA și licențe; e-Transport (GPS pe camioane); taxa de drum; beneficii și fonduri europene; tichete pentru camioane electrice; beneficii pentru șoferi ca și pentru angajații din construcții...

Deși fermierii au sperat că în noul an se vor concretiza măsurile de sprijin anunțate (credite cu dobândă scăzută, plata integrală a subvențiilor APIA, ajutorul pentru crescătorii de animale și subvenția de 100 de euro la hectar pentru culturile de toamnă), nu există încă niciun proiect de act normativ pentru implementarea măsurilor promise de Executiv.

Proteste similare ale fermierilor au avut loc și în primăvara anului trecut, inclusiv în mai multe orașe din județul Mureș, însă fără rezultatele sperate.

B.V.B.

Lasă un comentariu