“DESCHIDE-ȚI MINTEA, NU FI ÎNCHIS!”

Distribuie pe:

În data de 10 ianuarie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a găzduit prima întâlnire din acest an în cadrul celei de-a XI-a ediții a proiectului “Deschide-ți mintea, nu fi închis!”, inițiat și dezvoltat de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității.

Reamintim că această ediție a debutat în octombrie 2023, în cadrul proiectului anunțându-se 35 de unități de învățământ doritoare din județul Mureș, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Dintre acestea, 24 sunt reprezentate de licee și 11 de școli gimnaziale.

În intervalul octombrie-decembrie 2023, au avut loc 9 sesiuni de întâlnire cu elevii a 18 unități de învățământ (9 licee și 9 școli gimnaziale), dintre care 14 din mediul urban și 4 din mediul rural. Astfel, peste 1.000 de elevi și 36 de cadre didactice au luat parte, în aceeași perioadă, la activitățile proiectului.

De asemenea, la sesiunea din cursul zilei de miercuri au participat 140 de elevi de la Liceul Tehnologic Electromureș, însoțiți de cadre didactice.

De această dată, trei invitați, dintre care doi deținuți și unul eliberat din penitenciar în prezent, dorind în continuare să împărtășească cu cei tineri morala alegerilor făcute, și-au prezentat propriile povești de viață și consecințele confruntate ulterior.

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere, sub influența alcoolului, implicarea în accidente soldate cu pierderi de vieți, părăsirea locului accidentului, șantajul în mediul online și amenințarea au fost principalele aspecte pe care tinerii au avut ocazia să le înțeleagă din perspectiva efectelor negative generate de săvârșire.

De asemenea, polițiștii de prevenire au abordat și temele referitoare la consecințele juridice și psiho-sociale ale consumului de substanțe interzise și recomandările principale pentru combaterea formelor de șantaj în mediul online.

Reamintim că inițiativa proiectului este de a oferi tinerilor, aflați în plin proces de formare psiho-socială, o perspectivă unică asupra consecințelor negative pe care abaterea de la regulile de conduită socială și alegerea unor anturaje nepotrivite, culminând eventual cu săvârșirea unor fapte de natură penală, le pot genera.

Activitatea este organizată în parteneriat cu Penitenciarului Târgu Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, dar și cu sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș.

(IPJ Mureș)

Lasă un comentariu