Documentarul “Eminescu și Cernăuții”, premiat în India

Distribuie pe:

Documentarul românesc “Eminescu și Cernăuții”, pe locul doi la Vindhya International Film Festival Madhya Pradesh - ediția 2024, din India. cu o săptămână înaintea aniversării zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu, sărbătorită, pe 15 ianuarie, și ca Ziua Culturii Naționale, filmul documentar românesc “Eminescu și Cernăuții” a ocupat locul al doilea, la festivalul menționat mai sus, categoria “Documentare”, secțiunea internațională.

Filmul a fost produs de GCC Film Worldwide SRL București în regia regizorului Mihai Grosu, pe baza scenariului lui Ionel Novac. Povestea începe cu plecarea tânărului Mihai Eminescu la școlile germane din Cernăuți, în 1857, viața sa școlară și se încheie cu ultima sa vizită, din Ajunul Crăciunului anului 1885.

Filmul a fost finanțat integral de societatea GCC Film Worldwide SRL, București. La festivalul de anul acesta s-au înscris peste 450 filme artistice, documentare, din peste 40 de țări.

Cu sprijinul unor români adevărați, bucovineni din Ucraina cunoscători ai vieții lui Eminescu, și Societății de Cultură “Mihai Eminescu” din Cernăuți, realizatorii au filmat în toate școlile în care a învățat poetul, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală.

De asemenea, au filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a Ucrainei, prilej cu care au descoperit documente necunoscute.

La finalul filmului, istorici și literați din Bucovina de Nord vorbesc despre cum, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare “poet moldovean”.

Trailer-ul filmului: https://www.youtube.com/watch?v=LASXXMy0H70

(surse -bucpres.eu, Muzeul Național al Literaturii Române) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu