ANAF - VĂTAFUL MINISTRULUI FINANȚELOR ȘI AL GUVERNULUI!

Distribuie pe:

“Spuneți-mi ce-i dreptatea? Cei tari se îngrădiră

Cu averea și mărirea în cercul lor de legi;

Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră

Contra celor ce dânșii la lucru-i osândiră

Și le subjugă munca vieții lor întregi.”

Împărat și Proletar (1874 - 1 decembrie)

MIHAI EMINESCU

În vremea când marii moșieri se distrau la Paris, moșiile erau conduse de un vătaf-arendaș care luau șapte piei de pe țăranii ce munceau pământul pentru o băniță de porumb, încât nu mai scăpau de datorii în veci. Nemai putând să rabde de foame și de sărăcie, în 1907, țăranii s-au răsculat, au pus mâna pe furci și topoare împotriva asupritorilor (moșieri, arendași, guvernul țărănist), care în loc să le reducă poverile au trimis împotriva răsculaților jandarmi cu ordinul de a trage în ei, omorând peste 11.000 de țărani. Răscoala a pornit din satul Flămânzi din Moldova, fiind înăbușită în sângele celor împușcați pentru că nu mai puteau răbda de foame, de asuprirea celor bogați și a guvernului care, în loc să le facă dreptate, le-au oferit gloanțe.

Interesant e faptul că peste 100 de ani, pentru aceleași probleme, fermierii și transportatorii au pornit marșul spre Capitală, marș care este blocat la ordinul guvernării tot de jandarmi și mascați pentru că nu au solicitat autorizarea acestui marș al disperării, pornit din toate județele țării, că nu au reprezentanți oficiali care să discute cu guvernanții despre problemele lor și pentru că nu le-au prezentat în scris, că nu sunt reale, fapt pentru care prim-ministrul a plecat de la negocieri motivând că nu acceptă amenințările de a intra în Capitală.

Transportatorii și fermierii au recurs la acest marș al disperării pentru că, deși ani în șir, au fost și sunt mințiți, guvernanții nu au făcut nimic pentru a le rezolva problemele care i-au băgat în faliment.

Ce solicită de fapt transportatorii și fermierii, între altele: să nu se mai mărească accizele și prețul la carburanți, care din contră au crescut, din nou, la începutul acestui an, RCA-ul de la 6.000 de lei la 20 de mii de lei, pe utilaj, încât nu mai fac față cheltuielilor generate și de faptul că România nu este membră a spațiului Schengen.

Fermierii solicită în principal să se efectueze plățile restante, cuvenite din subvențiile acordate/ha; menținerea prețului subvenționat la motorină, eliminarea importurilor de cereale din Ucraina la prețul sub nivelul pieței și scutite de taxe vamale, ca și la alte produse agricole; realizarea de unități de prelucrare a legumelor, laptelui și cărnii pentru a reduce importul lor și din alte țări (exemplu Polonia), la prețuri mai mici pentru a reduce creșterea deficitului comer-cial excesiv de mare, încât tot mai mulți fermieri români dau faliment.

Situația este la fel și în impunerea de noi taxe și impozite pentru populație și firme private.

De ce românii plătesc m.c. de gaz natural și Kwh la energie electrică mai mare decât în Germania, în timp ce noi avem resurse în țară, la ambele produse energetice?

Mai mult, iarna importăm scump, încât cifrele din facturile persoanelor fizice și juridice sunt astronomice, imposibil de plătit.

S-a întâmplat ca o persoană să facă infarct când a primit factura de mii de lei/lună.

Întrebarea e: de ce s-a impus montarea de repartitoare la consumatorii de gaz? Chipurile pentru a reduce consumul, în timp ce prețurile din facturi s-au dublat. Mai mult, e sigur că ministrul energiei a luat această măsură pentru creșterea vânzărilor producătorilor, favoriți, de astfel de aparate!

De asemenea, ministrul Finanțelor în cârdășie cu prim-ministrul Guvernului au inventat și impus tot felul de taxe și impozite, greu de suportat de către contribuabili, între care și plata taxei pentru sănătate pe cinci ani din urmă, măsură luată la sfârșitul lunii decembrie 2023, încât ea să poată fi aplicată din 2018, în urma ordinului dat de ministrul Finanțelor. Legislațiile în vigoare interzic impunerea plăților retroactive. Găselnița acestei măsuri ilegale s-a făcut cu scopul de a acoperi gaura de multe zeci de miliarde de lei de la Bugetul de sănătate, ca și din Bugetul la nivel de țară.

Măsura este de neadmis încât ea se aplică dacă veniturile din alte surse decât din salariu sau pensie depășesc 12 salarii brute minime pe economie, între care veniturile obținute din dobânzile la depozitele bancare, la care băncile rețin impozitul de 10%, vânzarea de terenuri, din dividente, dreptul de autor, chirii etc., sume pentru care persoanele fizice au plătit inițial un impozit de 10%, taxa de 10% pentru sănătate, de 25% pentru pensie. Sumele din vânzare a terenului se impozitează la notar, iar cele rezultate din vânzarea titlurilor de valoare sunt impozitate cu 10% de Fondurile respective.

Întrebarea pentru Guvern este cine îi dă dreptul să impoziteze și să perceapă tot felul de taxe și impozite (Constituția NU) de încă trei, patru ori, pentru banii câștigați, lună de lună, de prin muncă, pentru care s-au plătit inițial toate acestea în fiecare lună. Culmea abuzului este că ANAF calculează și penalizări pentru că nu le-ai achitat la timp pe cinci ani din urmă, când de fapt nu ai fost anunțat. Pentru că ordinul ministrului finanțelor a fost emis doar în luna decembrie 2023, complet ilegal.

Principala vină o avem noi, cei care i-am votat și îi votăm, și le încredințăm, prin vot, puterea, acestor indivizi și partide, care, după ce ajung în Parlament prim-miniștri, miniștri, secretari de stat, sunt preocupați doar să facă excursii în țările cu stațiuni de lux. După ce le-am dat puterea, au uitat complet de țară, de popor, ocupația lor de bază este doar aceea să-și stabilească privilegii pentru ei și rudele lor, pentru supușii lor din partide, să se înfrupte din taxele și impozitele impuse de ei, plătite din banii noștri, pentru a-și face averi, a-și petrece concediile și plimbările în stațiunile de lux din țările cu climă caldă. Exemplul cel mai trist pentru români este cel al președintelui Iohannis, care este preocupat de ajutorul dat Ucrainei, lui Zelenski, nu de cum trăiesc românii, în sărăcie și de chinurile la care sunt supuși românii din teritoriile ocupate de Ucraina. Teritorii care ne-au fost luate în urma unor dictate impuse de Hitler și Stalin.

Halal președinte, care mai mult este preocupat de cum să ajungă președintele Consiliului European, pentru că este împotriva lui Putin, funcție dorită și de un candidat mai puternic, Viktor Orban, concurent nedorit de puterile europene, pentru că este prieten cu Putin și înfruntă conducerea UE, pe bună dreptate. Actualul prim-ministru, Marcel Ciolacu, e “încântat” de ideea că Iohannis dorește să-și dea demisia din funcția de președinte, pentru a-i deschide lui cale liberă să ocupe el funcția de primă mărime în statul român. Însă și de domnia Sa românii s-au săturat, și de promisiunile făcute, fără acoperire, ascunzând prăpastia în care poate să cadă România, ca și de existența celor două Românii, una a majorității săracilor, una a celor puțini și bogați.

E trist să susții că numai partidul tău a dat și dă salarii și pensii mai mari, când de fapt puținul oferit românilor nu este dat din propriul buzunar, ci din munca celor mulți, care plătesc taxe și impozite, că aceștia fac banii din care au grijă cei de la putere și acoliții lor să-și ia partea leului, să trăiască fără griji ei și urmași lor.

Așa cum am arătat, vina este a noastră pentru că le-am dat puterea prin vot, timp de peste 30 de ani, celor care nu o meritau. În 2024 avem patru rânduri de alegeri. Dacă românii nu vor înțelege să nu mai repete greșeala și vor crede în promisiunile și minciunile celor (aceiași) care s-au rotit la putere, votați-i din nou! Cu siguranță o să fiți și mai săraci și o să trăiți și mai rău!

Ioan HUSAR

Lasă un comentariu