Proiect: Fugarii români din fața legii vor fi aduși în țară pe banii lor!

Distribuie pe:

Marți, 16 ianuarie 2024, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Legea nr. 302/2004 va fi completată cu două articole, astfel: “Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată s-a sustras urmăririi penale (judecății), vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală”, respectiv “Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”.

În cazul adoptării proiectului de act normativ, fugarii vor fi obligați să achite cheltuielile cu aducerea lor în țară, costul pe fugar fiind cuprins între câteva mii și 25.000 de euro, bani pe care, în prezent, trebuie să îi plătească statul.

Numai anul trecut (2023), Ministerul Afacerilor Interne a organizat un număr de 586 de misiuni de aducere în țară a persoanelor care au fugit din fața legii, cheltuielile statului generate de acestea ridicându-se la peste 10 milioane de lei.

În expunerea de motive se arată că statul român dorește să meargă mai mult pe prevenție și să găsească acele pârghii legislative prin care fenomenul fugarilor să fie diminuat, iar faptul că fugarul va suporta costurile aducerii sale în țară va contribui în acest sens.

Tot în expunerea de motive se precizează că fenomenul fugarilor a fost în creștere, de la an la an. Conform datelor oficiale, în anul 2020 s-au înregistrat 1.260 persoane față de care a fost dispusă urmărirea internațională, în anul 2021 - 1.420 persoane, iar în anul 2022 - 1.574 persoane. Anul 2023 a fost primul în care s-a constatat o ușoară scădere, înregistrându-se 1.530 de fugari.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a menționat că “premisa care a stat la baza acestui proiect a fost aceea că trebuie să legiferăm măsuri de descurajare. În același timp, avem în atenție creșterea încrederii în actul de justiție și nevoia de creștere a capacității autorităților române”.

*

Propunerile și observațiile referitoare la acest proiect pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor nr. 17, sector 5, București sau la adresa de e-mail ddit@just.ro. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu