ROMÂNIA FRUMOASĂ... DESTINAȚII DE VACANȚĂ 2024

Distribuie pe:

La nivel național, în România sunt recunoscute 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii, care merită incluse în planurile noastre de vacanță, fiind destinații în care natura și cultura ocupă un loc central.

Dintre acestea amintim:

* Rezervația Biosferei Delta Dunării - una dintre cele mai valoroase zone naturale din Europa, cu un habitat natural impresionant cu peste 300 de specii de păsări și peste 100 de specii de pești;

* Rezervația naturală Gura Dobrogei - zonă deosebită din punct de vedere geologic și natural;

* Cazanele Mari și Cazanele Mici - zonă geografică cu un peisaj unic, din defileul Dunării, caracterizat de stânci abrupte care străjuiesc apele impresionante ale fluviului;

* Parcul Natural Retezat - Rezervație Naturală a Biosferei - cel mai mare parc natural din România, cu o faună și floră sălbatică spectaculoasă și un peisaj montan unic în țara noastră, caracterizat de creste alpine care depășesc 2000 de m, relief sculptural și numeroase lacuri glaciare, dintre care Lacul Bucura este cel mai mare. Parcul include rezervația științifică Gemenele;

* Parcul Natural Apuseni - cu o suprafață de peste 75.000 hectare, este caracterizat de o frumusețe aparte dată de peisajul carstic. Aici se ascund peste 1.500 de peșteri, trăiesc peste 1.300 de specii de animale, dintre care 150 protejate, iar bogăția floristică este reprezentată de peste 1.550 de specii de plante, 100 protejate;

* Rezervația naturală de zimbri Dragoș Vodă din Vânători Neamț - o zonă unică, în care puteți găsi animale pe cale de dispariție, precum: zimbrul, cerbul carpatin, cerbul lopătar, căpriorul, mistrețul, găinușa de munte.

Transilvania, în topul celor mai frumoase destinații la nivel mondial!

“Ia-ți gândul de la Dracula! Transilvania, aflată în centrul României, care, da, a fost scena romanului lui Bram Stoker, merită să fie vizitată din multe alte motive în afară de castele și folclor” - spun jurnaliștii de la Bloomberg, care au inclus Transilvania în topul celor mai frumoase destinații, la nivel mondial, care merită vizitate în acest an.

Bloomberg le recomandă turiștilor să exploreze zona viticolă a Transilvaniei, cunoscută pentru Fetească Regală, dar și să pornească în aventură, pe traseele montane. Printre experiențele inedite, menționate în articol, se numără și safariurile pedestre prin pădure pentru a vedea urși bruni, practica purificatoare a băii cu fân, menită să stimuleze metabolismul și să elibereze toxinele din corp, dar și rugăciunile alături de călugări.

Totuși, jurnaliștii Bloomberg consideră că legendara casă a lui Dracula, Castelul Bran, rămâne obligatorie pentru cei care ajung în Transilvania, la fel ca și numeroasele biserici medievale din zonă. Tot la nivel de recomandare, sunt indicate perioadele mai puțin aglomerate, așa cum sunt lunile septembrie și octombrie, astfel încât turiștii să poate profita de vremea blândă și de culorile vibrante ale toamnei în Carpați.

În topul realizat de Boomberg, un important furnizor global de știri și informații financiare, România se află pe poziția a 7-a, fiind precedată de Quito (Ecuador), Boston (SUA), Republica Dominicană, Aspen (SUA), Busan (Coreea de Sud) și Argentina. Articolul poate fi citit aici:

https://shorturl.at/bfmI9

Doriți o cafea la sare”?

SALROM - Povestea sării românești

La finalul anului 2023, Societatea Națională a Sării - SALROM a deschis pentru vizitatorii Salinei Ocnele Mari din Județul Vâlcea o cafenea cu un specific aparte.

Brandul “Cafea la sare by Salrom” are de acum o nouă locație în inima masivului de sare.

Pentru o vacanță în care să îmbinați relaxarea cu tratamentul, vă recomandăm să vizitați Salina Ocnele Mari din Județul Vâlcea.

SALROM mărește gama de servicii și produse printr-un amplu program de investiții ce are ca scop creșterea competitivității companiei.

O destinație turistică de poveste - Valea Zălanului

Situat în comuna Malnaș din județul Covasna, satul captivează pasionații de turism rural atât prin frumusețea peisajului natural, cât și prin arhitectura tradițională a caselor.                                                                    

Valea Zălanului l-a cucerit prin autenticitatea sa inclusiv pe Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care a cumpărat aici case vechi ce au fost restaurate și transformate în reședință de vacanță, deschise pentru toți vizitatorii atunci când suveranul nu este prezent.

Proprietățile sale pot fi închiriate de către turiști, fiind menționate inclusiv în revista americană “Vanity Fair” ca fiind printre cele mai frumoase proprietăți din lume.

Totodată, în anul 2023, la puțin timp după încoronarea sa ca suveran al Regatului Unit, Regele Charles al III-lea a venit, pentru câteva zile, într-o vizită privată la reședința sa din Valea Zălanului.

Merită descoperit acest loc de poveste, înconjurat de păduri, care încântă prin fauna sălbatică, bucatele tradiționale, modul simplu și frumos de viață.

(surse documentare și foto - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului)

Mureș: Turiștii din țară și străinătate, invitați să descopere bisericile din lemn și farmecul Sighișoarei medievale în straie de iarnă

Asociația Visit Mureș îi îndemnă pe turiștii care ne vizitează județul să viziteze bisericile din lemn de la noi. Dacă înainte de Al Doilea Război Mondial, în județul Mureș stăteau în picioare peste 220 de biserici din lemn, în zilele noastre mai există în jur de 60, majoritatea din secolele XVII - XVIII.

De ce din lemn? Unele surse menționează sărăcia, iar altele interdicția stăpânitorilor teritoriului transilvan, ca principal argument al folosirii lemnului la construcția bisericilor ortodoxe din Transilvania, însă cert este că acestea își au originile în arhitectura populară, având numeroase trăsături comune cu casele țărănești din lemn.

La fel ca la bisericile din zid, planul de construcție al bisericilor din lemn cuprinde pronaosul, naosul, altarul și, în Transilvania, prispa. Construcția are la bază o talpă, care la uși formează un prag înalt, de pe care se ridică pereții din bârne. Deasupra bârnelor este așezată cununa, cu rol de centură de siguranță, iar acoperișul era învelit cu paie sau șindrilă.

Aceste monumente religioase reprezintă adevărate bijuterii ale patrimoniului nostru cultural. Descoperă și tu frumusețea autentică a bisericilor din lemn din județul Mureș! (foto Mănăstirea Lăpușna)

Visit Mureș a prezentat, de curând, în imagini, Sighișoara îmbrăcată în mantie albă, invitând turiștii din țară și din străinătate să descopere farmecul străduțelor înguste cu clădiri colorate și în anotimpul rece.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu