PALATE ȘI CASTELE

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Fostă reședință regală, acest palat situat în apropiere de Paris se remarcă prin arhitectura impozantă, luxul din interior, grădinile luxuriante și importanța istorică. 2) Castel construit pe o stâncă din apropierea orașului Brașov; este legat de legenda contelui Dracula - Palat din Lhasa, Tibet, fostă reședință a lui Dalai Lama; are 117 camere și 13 etaje. 3) Orașul din județul Bihor în care se găsește Palatul Arany. 4) Cult în cele din urmă! - Palat construit între anii 1873 și 1914 în Stațiunea Sinaia de pe Valea Prahovei, fostă reședință regală de vară - Periferii la Bonn! 5) Un palat din marmură cu dimensiuni grandioase este reședința acestor animale din Clubul de echitație Heilan, China - Râu în Germania - Persoană care aparține unui popor migrator din Scandinavia, de la care provine numele unui stil în arta medievală. 6) Compozitor bănățean (Vasile) - Oraș în Nigeria - Sunt în urmă! 7) Constantin Mavrocordat - Fortăreață impresionantă, construită între anii 1524 și 1531 pe o insulă din Golful Marsiliei, foarte cunoscută datorită scriitorului francez Alexandre Dumas - Cantonul elvețian al lui Wilhelm Tell, în care a fost ridicat între anii 1555-1558 Castelul A Pro într-un stil situat între Goticul târziu și Renaștere. 8) Sfântă al cărei nume îl poartă un castel fortificat din Roquetas de Mar, Almeria, Spania - Asalt. 9) Castel din Valea Loarei, Franța, unul din cele mai cunoscute din lume datorită arhitecturii renascentiste; scara interioară, dublu spiralată, a fost proiectată de Leonardo da Vinci - Intrarea în Gherla! 10) Un capriciu arhitectonic în formă de castel a fost ridicat în orașul Câmpina de acest scriitor român pentru comemorarea fiicei Iulia (Bogdan Petriceicu) - Irlanda pentru irlandezi. 11) Emblema Granadei, Spania și totodată cel mai important monument de arhitectură maură, constituit dintr-un ansamblu de palate într-o fortăreață care datează din anul 1238, cu fântâni arteziene impresionante și grădini paradiziace - În zale la palat!

VERTICAL: 1) Orașul din Bulgaria, situat pe țărmul Mării Negre, în care Regina Maria a României a construit un castel în stil bulgăresc tradițional combinat cu stilurile otoman și românesc - “Chicago Housing Authority” (siglă). 2) La Avrig și la Luvru! - “Simbolul dragostei eterne” este considerat acest palat din orașul Agra, India, despre care se spune că a fost construit timp de 21 de ani, cu 20.000 de oameni și 1.000 de elefanți (2 cuv.). 3) “Emergency Alert System” (siglă) - Ieșirea din Segovia! - Arhitect englez, cel care a transformat clădirea cumpărată de regele George al IV-lea în Palatul Buckingham (John). 4) “Rețeaua Națională de Arii Protejate” (siglă) - “Computer Index Atomic and Molecular Data” (acronim). 5) “The Pleasure Palace”, volum scris de această actriță americană (Joan) - Palat în Budapesta, Ungaria, situat pe malul Dunării, construit inițial cu rolul de cazarmă. 6) Personificarea soarelui în mitologiile greacă și romană, nume purtat de un palat din Târgu Mureș, ridicat de Samuel Teleki - Om de știință și scriitor american (J. Peyton). 7) Diplomat și om politic, fost ambasador al României în Portugalia; a ridicat în București un splendid palat, proiectat de arhitectul Victor Stephanescu, cel care a proiectat și Arcul de Triumf din București (Victor). 8) “Long Term Treatment Syndrome” (acronim) - Municipiu, reședința județului Bihor, în care se găsesc peste 10 palate, printre care Palatul Vulturul Negru, ridicat în stil Secession sau Palatul Justiției, ridicat în stil Baroc. 9) “Legal Aid Agency” (siglă) - În centru la Titu! 10) Ieșirea din castel! - Oraș în Cehia, cu un castel ridicat în stil neo-gotic în secolul al XIX-lea, al cărui turn cilindric domină orașul - Oraș în India, cunoscut pentru monumentele sale arhitectonice, dintre care amintim aici Palatul Roșu și mausoleul Taj Mahal. 11) “Mount...”, maiestuoasă stâncă granitică din Marea Mânecii înaltă de 78 m, ocupată de un sat și de o mănăstire fortificată (2 cuv.).

Dicționar: ELS, IJAC, OCO, EIRE, DOUB.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Traista cu minciuni”, apărut în 17 ianuarie 2024: SHAW, CIORAN, TURCI, EDER, AGIRRE, OSML, NOS, E, TUTEA, C, TWAIN, ENB, UBO, LN, MUIR, ATI, APA, AU, ARENAL, LZ, Y, ROLL, TAGORE, AN, EA, PALER, BIERCE, SADE.

Lasă un comentariu