Întâlnirea ministrului agriculturii cu fermierii mureșeni - Problemele agriculturii româneȘti discutate, cu cărțile pe masă, la Târgu Mureș

Distribuie pe:

- După două ore de discuții, fermierii mureșeni au anunțat că suspendă protestele -

Ieri, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș, a avut loc o întâlnire a fermierilor mureșeni cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Ionuț Barbu. Acesta a fost însoțit, la întâlnirea la care au participat peste 100 de fermieri, de președintele Federației Naționale Pro Agro, fermierul ialomițean Ionel Arion, deputatul PSD de Mureș Dumitrița Gliga, directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Mureș, ing. Silvia Jude, președintele Asociației Agricultorilor Maghiari Organizația Mureș și totodată președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Fazakas Miklós. Fermierii mureșeni care au continuat protestele în stradă, inclusiv duminică, au întocmit o scrisoare către ministrul agriculturii cu 13 revendicări pe care i-au înmânat-o în timpul ședinței, pe care o redăm, în integralitate, în pagina a 9-a. Reprezentantul fermierilor, Ionel Chirilă, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș, care va face parte și dintr-un grup de lucru de la nivelul ministerului privind măsurile care vor fi luate pentru acest sector zootehnic, a citit, pe rând, fiecare punct din această listă de revendicări, iar ministrul agriculturii le-a răspuns punctual la fiecare solicitare. Dezbaterea a durat două ore, timp în care fermierii au adresat întrebări punctuale. Aceștia i-au adus la cunoștința ministrului și probleme specifice zonei agricole din Transilvania de care ministerul ar trebui să țină cont, cum ar fi faptul că nu este suficientă cantitatea de 78 de litri de motorină subvenționată pentru un hectar pentru că relieful deluros face ca utilajele agricole să consume mult mai mult.

La finalul întâlnirii, fermierii mureșeni au declarat că suspendă protestele de stradă. “Am discutat cu domnul ministru și am propus o dată, un termen limită, în jur de 1 aprilie, să putem sta și noi liniștiți. Momentan, protestul fermierilor din Târgu Mureș, la înțelegerea tuturor, se suspendă, nu se oprește, urmând să așteptăm evoluția celor cerute”, a declarat la finalul întâlnirii Ionel Chirilă, directorul executiv la Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș.

Ministrul a trecut în revistă principalele măsuri luate în favoarea fermierilor

“Am avut întâlniri cu toți fermierii, din toate sectoarele. Am avut întâlniri cu toate formele asociative. Mi-am asumat, prin procese verbale, toate doleanțele, toate întâlnirile”, a spus ministrul.

Florin Ionuț Barbu a mai declarat că “pentru prima dată Ministerul Agriculturii are un buget de 2% din PIB. Sunt foarte mulți bani prinși în bugetul ministerului pentru 2024. Vreau să vă fac prezentarea bugetului pentru ca toți fermierii să știe ce finanțări au, cum își fac planurile și cu ce putem intervenit. Din punct de vedere vegetal am prins o sumă de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile de toamnă din 2022. Va urma să depuneți cereri pentru toate culturile din toamna lui 2022. La rectificarea bugetară vom veni în completare cu încă 100 de euro pe hectar pentru culturile de primăvară din 2023. La zootehnie am prins bani pentru Ucraina. 100 de euro pe cap de animal la vaca de lapte. În sectorul de suine avem 100 de euro pe UVM. În sectorul agricol, de asemenea 100 de euro pe UVM”.

Ministrul le-a mai transmis fermierilor că anul acesta acciza utilizată în agricultură va fi finanțată cu 25% din prețul la pompa pe motorină. Vor exista discuții ca fermierii să plătească, la pompă, cu 25% mai puțin și nu să aștepte câteva luni până să primească înapoi această diferență. Și persoanele fizice din agricultură vor beneficia de scutirile la acciză și de plata la hectar.

Credite speciale pentru fermieri

Ministrul a spus că a fost aprobată în prima lectură, în Guvern, amânarea ratelor la bănci până la 31 decembrie 2024. Astfel, nicio societate comercială nu poate să fie executată silit în 2024. “Mai mult de atât, venim cu două programe foarte importante de finanțare pentru fermieri care săptămâna viitoare vor intra în ședința de Guvern. Veți putea lua capital de lucru pentru finanțare cu 1,95% dobândă, iar ROBOR-ul va fi achitat, integral, de Ministerul Agriculturii. Practic, dobânda pe care dumneavoastră o plătiți pe următorii 5 ani este de 1,95%. Al doilea instrument este creditul agricol prin care se alocă până în 10 milioane de euro, pentru o fermă, pentru toți fermierii, atât pentru dezvoltarea fermelor cât și pentru refinanțarea creditelor luate de la IFN-uri, bănci și alte instituții nebancare. Acest credit mai are o componentă pentru achiziționarea de terenuri pentru o perioadă de 5 ani.

Ministrul a apreciat faptul că fermierii au obținut, ca urmare a protestelor, asimilarea categoriei B cu TR și TR 1, adică oricine are permis de conducere categoria B poate conduce tractorul pe drumuri publice.

Ministrul agriculturii va cere, astăzi, la Bruxelles, demisia comisarului pe agricultură

Ionel Arion, președintele PRO Agro, le-a solicitat fermierilor mureșeni să dea dovadă de unitate și în continuare și dacă Comisia Europeană nu va rezolva problema GAEC 7 și GAEC 8 să fie pregătiți să protesteze la Bruxelles ca să pună astfel presiune pe forurile europene așa cum au pus și pe Guvernul României.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a mai anunțat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului de Miniștri de astăzi de la Bruxelles.

“România a pus prin Consiliul de Miniștri derogările de la GAEC 7 și 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susținerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania și Franța, privind derogările de la GAEC 7 și 8 și nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniștri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniștri, ca România, și-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniștri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 și 8 derogare, pentru că nu s-a înțeles un lucru și am încercat să le explic și comisarului și la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectați, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a susținut că, atunci când există un cadru aprobat pentru o prelungire, înseamnă că sunt dificultăți și că de aceea, astăzi, dacă nu se rezolvă derogările de la GAEC 7 și 8, va solicita demisia comisarului Janusz Wojciechowski.

GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă) sunt condiții impuse de UE pentru ca fermierii să poată beneficia de subvenții.

“Este pentru prima oară în Consiliul de Miniștri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveți în față, va cere demisia în Consiliul de Miniștri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog”, a precizat Florin Barbu.

Problema Ucraina. Importul de produse din țara vecină este interzis

“Interzicerea de îndată a tranzitului și a importurilor de cereale, semințe oleaginoase sroturi și alte produse agroalimentare de origine Ucraina, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte țări, dar la baza acestora avem proveniența Ucraina”, este primul punct din lista de revendicări a fermierilor mureșeni, înmânată ieri ministrului agriculturii.

Ministrul a precizat că este în vigoare o ordonanță privind interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în România. “Pentru a importa cereale din Ucraina îți trebuie o licențiere care se depune la Ministerul Agriculturii. Singurii care pot face import de cereale din Ucraina sunt fermierii și procesatorii. În momentul de față, la ministerul agriculturii sunt depuse două cereri și nu a fost aprobată nici una. Tirurile care intră în tranzit sunt cântărite, au un sigiliu un GPS electronic și se duc direct la destinație, acolo se recântăresc și se desface sigiliul. Acum traficul s-a deschis pe Marea Neagră. În 2024, prin România din Ucraina se vor tranzita maxim 6,7 milioane de tone. Portul Constanța a avut două dane și a mai fost deschisă o dană exclusiv pentru fermierii români. La 29 octombrie 2023, fermierii români au exportat 105 milioane de tone de grâu, iar tranzitul din Ucraina era de 7,8 milioane de tone. Nu cred că tranzitul este cel mai important lucru în momentul de față. Cel mai important lucru este prețul la cereale. În UE, România a fost statul cu cel mai mare export, a mai subliniat ministrul. Avem un grâu de calitate care este căutat de procesatorii europeni”, a spus ministrul. El s-a mai referit și la controlul calității produselor agricole care intră din Ucraina. El a făcut precizări cu faptul că reprezentanții ANSVSA verifică calitatea direct în Ucraina, iar apoi, la desfacerea camioanelor la destinația din România dacă produsele ajunse aici nu corespund cu verificarea inițială, acestea sunt confiscate și arse.

Proprietarul Fabricii de Zahăr din Luduș, prezent la întâlnire. Record la suprafața de sfeclă cultivată în Mureș, contractată de fabrică pe 2024

Unul dintre cei doi proprietari ai Fabricii de Zahăr din Luduș, omul de afaceri Mihaela Neagu, a fost prezentă, ieri, la întâlnirea fermierilor mureșeni cu ministrul agriculturii. Ea l-a întrebat pe ministrul agriculturii când va aproba licențierea fabricii de a importa zahăr din Ucraina. “Fabrica Luduș a procesat anul acesta 24.000 de tone. Producția am vândut-o. Acum noi ținem aproape 150 de angajați. Dorim să ne licențiați pentru zahăr (pentru a importa zahăr din Ucraina, lucru care se poate doar pe baza unei licențe speciale eliberată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în baza unei ordonanțe care interzice importurile din Ucraina - n.r.). Am depus la ministerul agriculturii cererea de import. Noi chiar am rămas fără zahăr. Am contractat 7.200 de hectare din care 3.800 în Mureș, un record pentru Mureș pe 2024, iar din septembrie vom produce din nou zahăr românesc. Dar până în septembrie vă rog să îmi dați un răspuns clar, dacă mă îndrept înspre alte piețe sau mă licențiați?”

Ministrul Florin Ionuț Barbu a răspuns că “așa cum am discutat cu dumneavoastră, zahărul poate fi importat doar de firmele care fac procesare. Dumneavoastră aveți procesare și mai sunt alte două societăți care fac procesare în România. Dacă ați depus licențierie pentru importul de zahăr din Ucraina, sută la sută într-o săptămână aveți această licență”.

Mihaela Neagu a mai întrebat dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face ceva pentru ca și procesatorii să se poată credita mai ieftin. “Știți că în România cel mai bine trăiesc băncile. Anul trecut au avut creșteri și de 70% la profit, făcut pe spatele nostru. Vă gândiți să faceți o schemă de ajutorare pentru cei care procesează să putem lua bani mai ieftin?”

Ministrul a răspuns că și procesatorii se încadrează în rândul beneficiarilor creditului agricol, credit prin care se alocă până în 10 milioane de euro, atât pentru dezvoltarea fermelor, cât și pentru refinanțarea creditelor luate de la IFN-uri, bănci și alte instituții nebancare. Acest credit mai are o componentă pentru achiziționarea de terenuri pentru o perioadă de 5 ani.

Proprietarul Fabricii de Zahăr din Luduș a atras atenția asupra faptului că dacă Ucraina va intra în UE bugetul pentru agricultură se va diminua considerabil din cauză că această țară are o suprafața agricolă mare. Ea a mai spus să nu uităm că Ucraina s-a opus intrării noastre în NATO. Ministrul a răspuns că nu crede că în următorii 10 ani Ucraina va adera la UE și când o va face sigur bugetul agriculturii va fi mărit.

Referitor la cultivatorii de sfeclă de zahăr, ministrul agriculturii a mai declarat că sunt discuții avansate pentru ca Guvernul să acorde sprijin financiar pentru ca fermierii din acest sector să își poată achiziționa utilajele specifice acestei culturi.

Ministrul agriculturii spune că mingea e în curtea Azomureș

Mihaela Neagu, proprietarul Fabricii de Zahăr Luduș l-a interpelat pe Florin Ionuț Barbu cu privire la situația Combinatului Chimic Azomureș: “Eu nu sunt din județul Mureș dar anul trecut am cumpărat fabrica de aici (Luduș - n.r.) și sunt foarte interesată de tot ce se întâmplă aici. Vreau să îmi spuneți ce se întâmplă cu fabrica de îngrășăminte Azomureș pentru că a funcționat două luni. S-a închis, noi la fabrică am cumpărat de la dumnealor (pentru programul de sprijin al cultivatorilor de sfeclă de zahăr pe care fabrica le derulează și le livrează acestora semințe, îngrășăminte etc. - n.r.). Pe piață sunt îngrășăminte din Rusia, din Ucraina, din alte țări. Statul român are în vedere să salveze o astfel de fabrică ca pe viitor să știm și noi ce facem?”.

Ministrul agriculturii a răspuns că “Azomureșul trebuie să se decidă. Ministerul Agriculturii și Guvernul României le-a pus pe masă tot ceea ce putea să facă. Acum e decizia Azomureșului. Am venit inclusiv cu discuții prin care să se preia, nu vă ascund, de către Transgaz a unei părți din acțiunile din Azomureș. Bineînțeles, fiind firmă privată, așteptăm acest lucru. Doi: să nu credeți că Azomureșul a oprit vreodată producția! Că dacă mergem acum în fabrică în Azomureș ea funcționează. Și vă garantez lucrul ăsta. Sunt convins că funcționează. Inclusiv, Azomureșul are pe stoc, în momentul de față, îngrășăminte. Astăzi, după întâlnirea cu dumneavoastră, voi avea o discuție cu conducerea Azomureș”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu