Tractoarele și vehiculele agricole pot fi conduse de mai multe categorii de șoferi

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 51, din 19 ianuarie 2024, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 1/2024 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195 privind circulația pe drumurile publice, cu referire la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole.

Noul act normativ vizează echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice, precum și înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.

Prin urmare, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi (19 ianuarie 2024), tractoarele agricole și forestiere vor putea fi conduse și de deținătorii categoriilor B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr, regula aplicându-se și în cazul celor care dețin o dovadă înlocuitoare a permisului valabil care atestă obținerea oricăreia dintre categoriile menționate.

În expunerea de motive, inițiatorii afirmă că “în ultimii ani, criza de personal agricol, inclusiv în domeniul conducerii utilajelor agricole de tipul celor menționate, a făcut ca operatorii din agricultură să ofere salarii din ce în ce mai mari, însă fără a putea acoperi criza de personal. În același timp, aceste operațiuni mecanizate sunt efectuate oricum de persoane care nu dețin categoria de permis corespunzătoare, dar au permis de conducere pentru alte categorii de vehicule”.

Până acum, legislația rutieră permitea numai celor care dețin categoria Tr să conducă tractoare agricole și rutiere, respectiv: “dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație”. Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu