Lecție de administrație publică locală: Sângeorgiu de Mureș, o “comună la cheie”, exemplu de bune practici pentru proiecte de modernizare și dezvoltare

Distribuie pe:

Ieri, la Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureș, a avut loc o conferință de presă susținută de primarul comunei, Sófalvi Szabolcs. Acesta a prezentat cele mai importante proiecte ale localității, proiecte care, în opinia sa , influențează nu doar viața comunității locale ci, având în vedere proximitatea de municipiul reședință de județ, influențează și viața târgumureșenilor. Edilul sângeorzan a sintetizat cele mai importante proiecte din ultimii 15 ani, perioada de când ocupă funcția de primar. Cele mai importante 50 proiecte ale comunei însumează investiții de peste 45 de milioane de euro, adică o medie de aproximativ 3 milioane de euro pentru fiecare an.

În anul 2024 se vor finaliza, vor continua sau vor demara 22 dintre cele 50 de proiecte prezentate ieri jurnaliștilor mureșeni prezenți la conferința de presă.

Primarul a întocmit și o listă cu “opt puncte forte ale comunei Sângeorgiu de Mureș pentru anul 2024”.

Cel mai mare proiect de asfaltare din județ

“Este vorba despre cel mai mare proiect de asfaltare câștigat în județul Mureș de către o comună, prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», valoarea acestuia fiind de aproape 6 milioane de euro și incluzând aproape 27 de străzi”, a anunțat primarul. Comuna are 170 de străzi, iar cu acest proiect major de modernizare va atinge o acoperire de aproape 100%, mai puțin străzile private. Pentru cele 27 de străzi finanțarea este în valoare de peste 29 de milioane de lei, licitațiile pentru execuția a șase dintre aceste străzi fiind deja finalizate. Cea mai mare parte a străzilor din aceste proiecte vor fi finalizate în 2024.

Palatul Cultural”

Anul acesta se va finaliza cel mai important Cămin cultural de la nivelul comunelor din județul Mureș. “Localnicii au început să-l numească Palat Cultural. Am spus că, dacă construim ceva, să aibă suflet, să aibă personalitate. Ca și în Japonia, neavând spațiu pe orizontală, am fost determinați să mergem în sus. Am construit o clădire frumoasă în stil arhitectural transilvănean, cum e clădirea Aquaserv sau cea a Colegiului Agricol Traian Săvulescu din Târgu Mureș, cu turn”, a explicat primarul .

Fiind localitate culturală - locul II în țară, având statut de “Sat Cultural al României”, cu peste 200 de activități multiculturale, Sângeorgiul de Mureș merita un astfel de Cămin Cultural, a spus primarul. Căminul vechi avea doar 100 de locuri, noua construcție, în valoare de 9,59 milioane de lei, având prevăzute 360 de locuri. În această perioadă se lucrează în interior. Turnul căminului va fi un punct de atracție turistică, oferind priveliște inclusiv asupra munților din județul nostru. În turn va funcționa și o cafenea.

Trei trasee de biciclete de 27 km

“Vor fi realizate cele mai lungi și creative trasee cicloturistice din județ cu peste 27 de kilometri pe raza comunei. Prin aceste trasee, practic 80-90 % din comună va avea acces la un traseu cicloturistic și se va putea folosi nu doar pentru delectare, ci vor ajuta multe persoane să meargă cu bicicleta spre Târgu Mureș. Proiectele pentru trei din aceste trasee au fost depuse spre finanțare. Două au și fost finanțate și în acest an începe construirea lor. A treia pistă este în evaluare și în februarie aflăm dacă câștigăm sau nu, dar am întrunit punctaj maxim”.

Primul tronson de piste de biciclete are 5,1 kilometri și are o valoare de 2,1 milioane de lei. Pornește de la Complexul de agrement “Weekend” și vine până la Castelul Máriaffi. Va avea încărcătoare pentru biciclete electrice. Pista are prevăzută o lățime de 3 metri, din care 2 metri de astfalt și câte o jumătate de metru zonă de protecție.

Al doilea traseu de biciclete pornește tot de la “Weekend” dar va merge pe malul râului Mureș, prin acele puncte unde se face baie, se merge la pescuit, unde se organizează concursuri de atelaje canine și de biciclete și va uni zonele cu potențial turistic. “Dorim să facem un cinematograf în aer liber, o cafenea pe insulă, zonă pentru concurs de pescuit, teren de joacă pe malul Mureșului”, a spus primarul. Pista, care va ajunge la Băile Sărate, va avea 10 kilometri, iar valoare proiectului, deja câștigat, este de 4,4 milioane de lei.

“Al treilea tronson pornește de aici, de la Castelul Máriaffi și va merge spre Tofalău și Cotuș prin zone cu potențial turistic cum sunt: Căminul Cultural nou, ferma de tauri, care are cele mai frumoase exemplare din Europa, Mănăstirea Carmelitană, un punct unde se va putea vedea cum se prepară cașul sau urda, pivnița lui Apor, pe care dorim să o cumpărăm și să o reamenajăm pentru că familia Apor avea cele mai bune vinuri din Europa. Această pistă va merge până la Biserica Reformată din Cotuș, care e monument istoric. O parte va merge spre Dealul Pițigoilor, unde va fi o zonă de agrement, și o altă parte va merge spre Platoul Cornești”, a explicat Sófalvi Szabolcs. Pista va avea peste 12 kilometri și va costa 8,9 milioane de lei. Proiectul a fost selectat pentru finanțare, dar contractul încă nu e semnat.

Celor trei trasee li se va alătura proiectul Consiliului Județean Mureș, care, incluzând și Sângeorgiu de Mureș, se va lega de pistele locale.

Cele mai multe stații de încărcare dintr-o comună

În Sângeorgiu de Mureș se vor amplasa cele mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice din județ, la nivelul unei comune. Este vorba despre 22 de stații de încărcare. “Cum s-a dus vestea că am câștigat acest proiect, mulți sângiorzeni și-au achiziționat mașini electrice, Dacă la început aveam 20, 30 de mașini electrice, acum avem peste 100. Stațiile vor fi amplasate în zone turistice cum este Castelul Máriaffi, Băile Sărate, în zona “Weekend”, Dealul Pițigoilor și în cartierele de blocuri”, a declarat primarul. Valoarea proiectului este de 2,3 milioane de lei. Deși o comună putea accesa doar 1 milion de lei pe un astfel de proiect, Sângeorgiu de Mureș a avut avantajul că are statut de stațiune turistică.

Iluminat public inteligent

“Am fost prima localitate din această regiune care a implementat acest sistem. Pe 98% din cele 170 de străzi am înlocuit toate becurile cu becuri inteligente, moderne, care sunt dirijate printr-un sistem informatic. De exemplu, atunci când circulația nu este mare, intensitatea luminii scade. S-a redus cu peste 50% consumul de curent electric. Economisim atâția bani cu iluminatul public, doar într-un singur an, încât anul trecut am construit un teren de joacă și o piață agroalimentară în cartierul Marton Aron. Iată un beneficiu concret, palpabil, ce înseamnă dacă economisești”, a arătat primarul în conferința de presă.

Centru de colectare deșeuri

“A fost semnat contractul de finanțare, printre primele din țară, pentru realizarea centrului de colectare de deșeuri cu aport voluntar. Vom avea un centru de colectare de deșeuri cu o suprafață mare, cu zeci de containere, unde se vor putea strânge acele tipuri de deșeuri pe care, până acum, nu aveai unde să le duci. De exemplu: moloz, acumulatori, cauciucuri, resturi vegetale, deșeuri selective, deșeuri medicale, cadavre de animale etc. Primăria va fi administratorul centrului. Avem licitația în curs și sper ca din vară să fie funcțional”, a spus Sófalvi Szabolcs.

Reabilitarea Castelului Máriaffi

“A fost printre primele proiecte pe care le-am făcut atunci când am devenit primar. Am vrut să salvez această clădire, care era în prag de prăbușire. Am câștigat proiecte prin care am reabilitat-o în totalitate, fiind printre primele de acest gen din județ și din Transilvania. Practic, a constituit și un exemplu pozitiv pentru alte localități. Astfel, primăriile au achiziționat asemenea castele sau conace, pe care vor să le reabiliteze”, a declarat primarul.

Acum se află în derulare un proiect prin care castelul va fi mobilat și va avea multe puncte de atracție. În interior va găzdui expoziții ale pictorilor din comună. Fiecare pictor din localitate va avea un ecran cu o pictură proprie, iar turiștii vor putea vedea, accesând acel ecran, toate creațiile pictorului respectiv. De asemenea, va fi și o bibliotecă incluzând toate cărțile scrise de către sângiorzeni sau care se referă la comună. Dotările vor fi finalizate în luna aprilie. Castelul găzduiește deja ceremonii de căsătorie sau este folosit de vârstnici pentru seri dansante. Aici se vor desfășura, în viitor și ședințele de consiliu local. Primăria a reușit să recâștige și o parte din curtea din față, astfel că, în total, vor fi aproximativ 12.000 de metri pătrați de curte, ale cărei amenajări peisagistice vor începe în curând. Aici vor fi construite o fântână arteziană, un parc de joacă rustic pentru copii, cu o cofetărie rustică, aparate de fitness, puncte de atracție cu descrieri pentru turiști, un “gard vorbitor” cu ecrane LED pentru exterior, pe care vor rula filme despre localitate, despre istoria acesteia.

Comuna cu cei mai mulți locuitori din județ

Primarul Mureș susține că Sângeorgiu de Mureș este comuna cu cea mai mare populație din județ, cu 11.092 de locuitori - un alt punct forte al localității. “Suntem cea mai mare comună și este un punct forte și pentru că suntem diverși: români, maghiari sau rromi, cu două categorii de sângiorzeni: cei băștinași și cei mutați aici. Trăim într-o armonie și asta ne face să fim o localitate specială față de alte comunități. Suntem dați exemplu de conviețuire pașnică”, a declarat primarul.

98% acoperire a rețelei de apă și canal

Chiar ieri, înainte de începerea conferinței de presă, primarul a fost informat că a câștigat un proiect de 13 milioane de lei pentru extinderea rețelei de canal în Tofalău și Cotuș. “Sângeorgiu de Mureș are acoperirea cea mai mare din județ ca rețea de apă și canalizare, cu peste 98 %. Este o veste mare cu privire la extinderea canalizării în Tofalău și Cotuș, mai ales pentru că acolo tocmai am terminat introducerea apei”, a spus Sófalvi.

Spitalul Oncologic

În cadrul conferinței de presă, primarul a amintit și despre construirea pe teritoriul localității a Spitalului Oncologic. Deși, spune el, autoritatea locală nu are o implicare, este un mare câștig pentru întreaga comunitate din regiune. “S-au dus lupte cu privire la amplasarea acestuia: fie lângă București, fie lângă Cluj Napoca sau Brașov. S-a ales Sângeorgiu de Mureș și ne bucurăm. Aduce zonei o dezvoltare aparte. Se pare că va intra în funcțiune în această vară. Este o investiție preponderent privată, dar care are și aportul statului, prin ajutor de stat. Este o investiție unică, unde se vor trata boli de cancer de gradul I, II sau III, cu ultima generație de aparatură. Vor fi aleși medici care vor fi trimiși în SUA pentru specializare aparte. Noi nu avem nicio tangență, e teren privat, dar ne preocupă pentru că se întâmplă aici. Oricine va avea acces la aceste tratamente pentru că va exista contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus primarul.

Situația economică în comună

Edilul a amintit în conferința de presă și despre investițiile în infrastructura școlară, cum ar fi construirea unei noi creșe, reabilitarea uneia dintre grădinițe sau a școlii gimnaziale. De asemenea, a subliniat investițiile în baze sportive, care i-au determinat pe cei mai tineri sângeorzeni să practice, în număr mare, sportul. Primarul a mai prezentat și situația ADI Transport, asociație din care fac parte Municipiul Târgu Mureș și comunele Sângeorgiu de Mureș, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Cristești, Livezeni, Pănet și Corunca, înființată pentru asigurarea transportului public periurban. “În prezent, se desfășoară studiul de trafic. Împreună cu aceste localități am accesat un proiect de achiziție a 17 autobuze electrice în valoare de 51 de milioane de lei. Proiectul a fost câștigat și urmează semnarea contractului de finanțare”, a mai spus Sófalvi.

Primarul s-a referit și la situația economică a localități: “Avem 432 de persoane juridice în comună dar firme mai mari sunt 180. Le-aș pune covor roșu pentru că în câțiva ani nu vor mai fi fonduri europene. Singurele surse de finanțare vor fi impozitele și taxele locale. În comuna noastră acestea reprezintă doar 23% din bugetul nostru. Nu din acele sume ne gospodărim. Cealaltă sursă este reprezentată de acele cote defalcate din TVA care revin localității în urma activității firmelor. E o sumă semnificativă, de acea încurajez să vină firme și, spre norocul nostru, e în dezvoltare zona industrială. În plus firmele susțin anumite proiecte sociale, culturale sau sportive din comună”. (D.B)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu