Ziua Mondială a Zonelor Umede

Distribuie pe:

Din 1997, Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătorește pe 2 februarie și are ca scop sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă.

Campania din 2024 atrage atenția asupra faptului că pierdem zonele umede de trei ori mai repede decât pădurile, organizatorii avertizând că din anul 1700 până în prezent: mai mult de 80% din zonele umede ale lumii s-au pierdut * tendința s-a accelerat din 1970, cel puțin 35% din zonele umede fiind pierdute; aproximativ 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără apă potabilă sigură* peste 485.000 de persoane mor anual din cauza lipsei apei sigure * doar 2,5% din apa de pe Pământ este apă dulce * mai puțin de 1% din aceasta este accesibilă pentru uz uman direct.

Beneficii aduse de zonele umede: * îmbunătățesc calitatea aerului atmosferic, mențin aerul umed și îl răcesc în mod natural * filtrează deșeurile și îmbunătățesc calitatea apei * reduc inundațiile. Zonele umede acționează ca niște bureți giganți care absorb apele pluviale. În orașele de coastă, acestea funcționează ca o barieră împotriva furtunii. (sursa și foto - Ministerul Mediului)

Lasă un comentariu