Cât trebuie să mergi pe jos pentru a combate efectele statului pe scaun toată ziua

Distribuie pe:

Pentru a combate riscurile pentru sănătate ale statului pe scaun toată ziua, la birou, sau acasă, pe canapea în fața televizorului, specialiștii ne îndeamnă să ieșim la o plimbare rapidă în fiecare zi. Și nici măcar nu e nevoie de mers pe jos zeci de kilometri.

Noile cercetări arată că persoanele care fac cel puțin 22 de minute de activitate fizică în fiecare zi își reduc riscul de deces prematur.

Constatările au fost publicate în British Journal of Sports Medicine.

Cei mai mulți oameni din țările occidentale petrec între 9 și 10 ore pe zi fiind sedentari, în cele mai multe cazuri acestea fiind orele cât o persoană lucrează. Iar sedentarismul este legat de riscul de deces timpuriu.

Studiul de față a urmărit să determine care este perioada de sedentarism care declanșează riscul de deces prematur, dar și câtă activitate fizică este necesară pentru a reduce acest risc.

Pentru analiză, cercetătorii norvegieni au combinat datele din patru studii anterioare efectuate pe 12.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, care au purtat aparate de urmărire montate pe șolduri pentru a măsura timpul activ și sedentar.

Au fost excluse datele de la miezul nopții până la ora 6 dimineața, când oamenii, de obicei, dorm.

Rezultatele studiului arată că:

* mai mult de 12 ore de sedentarism zilnic generează un risc de deces prematur cu 38% mai mare doar în cazul persoanelor care făceau mai puțin de 22 de minute pe zi de activitate fizică moderată sau viguroasă.

* nu a existat o limită pentru cantitatea de timp petrecut sedentar care să declanșeze riscuri pentru sănătate, dar orice creștere a activității fizice moderate s-a tradus printr-o reducere a riscului de deces prematur.

* sporirea activității fizice a avut impact mai mare decât reducerea timpului de sedentarism.

Rezultatele sunt similare cu recomandarea Centrelor americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) privind activitatea fizică pentru adulți, care indică 150 de minute pe săptămână de activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul pe jos.

Împărțite în 7 zile, 150 de minute într-o săptămână echivalează cu puțin peste 21 de minute zilnic.

CDC mai recomandă adulților să facă activități de întărire a mușchilor de cel puțin două ori pe săptămână pentru principalele grupe musculare, care sunt picioarele, șoldurile, spatele, burta, pieptul, umerii și brațele. (News.ro)(Sursa foto: www.cibdolcbd.ro)

Lasă un comentariu