Egoism

Distribuie pe:

Definițiile egoismului sănătos și egoismului nesănătos ar arăta cam așa:

Egoismul sănătos este când o persoană își dorește să trăiască, să acționeze pentru fericirea și bunăstarea sa. Ea știe că fiecare trebuie să aibă grijă de fericirea sa, căci aceasta contribuie la bunăstarea tuturor. 

Egoismul nesănătos este când o persoană își dorește ca alții să trăiască și să acționeze spre fericirea și bunăstarea sa. Ea crede că ceilalți sunt datori să o facă, că ea merită, pentru că a făcut ceva pentru alții.

Egoiștii nesănătoși ajută pe alții doar atunci când o pot face dar, așteaptă ca alții să o facă indiferent dacă pot sau nu.

Ei ajută doar pe cei care au potențialul să-i ajute pe ei.

Ei cred că alții îi sunt datori.

Ei țin cont de toate ajutoarele pe care le-au făcut, căci pentru ei, a ajuta pe cineva, este o investiție care trebuie să reîntoarcă.

Ei sunt cei care amintesc despre ajutoarele făcute căci o consideră o investiție.

Egoiștii nesănătoși nu-și prioritizează necesitățile și limitele proprii - ei sunt gata să se pună în cerințele altora... ceea ce vor ei e cel mai important.

Pentru a te schimba spre un egoism sănătos este important să înțelegi că:

1. Bunăstarea ta contează mai mult decât este posibil de înțeles sau explicat.

2. Bunăstarea ta contribuie la bunăstarea celorlalți.

3. Atunci când ceri ajutor nu ești o victimă care dă mâna celui de sus ca să fie salvat din prăpastie, dar cererea ta este o oportunitate - pentru a crea o colaborare, o oportunitate, o prietenie, un rezultat.

4. Atunci când spui NU cuiva, nu înseamnă că-i respingi, ci le dai o posibilitate acelei persoane să descopere pe sine sau pe alții.

5. Atunci când spui NU îți dai o oportunitate să-ți utilizezi timpul de 2x ori mai efectiv și să contribui de 2 ori mai mult către bunăstarea tuturor.

6. Fiind fericit și sănătos poți să faci lucruri mai frumoase, mai bune și mai mari decât când ești epuizat și supărat. De aceea sănătatea și fericirea ta servește pe toți. Aceeași se referă și la bunăstarea altora.

7. Provocările în viața omului sunt unicele oportunități

pentru acela să a facă o schimbare, pentru a învăța ceva nou, pentru a descoperi ceva nou sau pentru a se descoperi pe sine - abilități și cunoștințe care altfel nu pot fi văzute.

Începe să prioretizezi bunăstarea ta - pune accentul la îmbunătățirea:

* Sănătății tale

* Relațiilor tale

* Aspectului financiar

* Stării tale mentale și emoționale

* Abilității de a servi mai calitativ

* Abilității de a iubi

* Abilității de comunicare

Primește cu mulțumire tot ce-ți oferă viața prin oameni, experiențe și oportunități. Nu te judeca, zicând “Nu merit eu aceasta/atât!”, “Oare ce se va cere de la mine în schimb?”, “Cred că este ceva aici, căci nu am făcut nimic ca să primesc ceva atât de valoros.” Faptul că exiști este de ajuns să primești tot ceea ce este pentru tine - este de ajuns să fii om.

* Deschide inima pentru sine. Nu te judeca prea mult pentru greșelile din trecut - greșelile sunt parte inevitabilă din ființa umană și unica modalitate de a crește.

* Când dai, dă cu inimă și de cea mai înaltă calitate pe care o poți la moment.

* Egoismul sănătos este cea mai eficientă cale pentru fi fericit și a face lumea mai bună.

Deschide-ți inima către tine căci:

* Poate să dea doar acela care simte că are.

* Poate iubi doar acela care simte dragoste.  

* Poate ajuta doar acela care se simte capabil.

Focusează-te spre sine și fii mulțumit că ai această posibilitate de a fi om!

(https://www.uncagex.com/blog/egoism-sanatos)

Lasă un comentariu