Zahărul din Ucraina omoară fermierii și producătorii români. Fabrica de Zahăr din Luduș a sesizat Guvernul

Distribuie pe:

Publicația Economica.net a intrat în posesia unei note de informare transmisă de Fabrica de Zahăr Luduș și Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “Beta” Luduș Guvernului României. Economica.net a publicat, duminică, 11 februarie, un articol intitulat “Scandalul zahărului: Producătorii români acuză prețuri prea mici la importuri din Ucraina, care le scot marfa de la raft. Vizat este inclusiv LIDL, cel mai mare lanț de magazine din România” (https://www.economica.net/scandalul-zaharului-producatorii-romani-acuza-preturi-prea-mici-la-importuri-din-afara-ue-cu-tinta-ucraina-care-le -scot-marfa-de-la-raft-vizat-este-inclusiv-cel-mai-mare-lant-de-magazine-din-romani-723871.html) în care arată că semnatarii acestui document cer sprijinul autorităților pentru a face față importului de zahăr din Ucraina, la prețuri de dumping și care a scos de pe rafturile marilor magazine zahărul românesc.

Deși Guvernul României nu mai permite importul de produse agricole din Ucraina doar în baza unor licențe de import strict urmărite și verificate, se pare că zahărul ucrainean ajunge în țara noastră fentând legea, fiind trecut prin alte țări.

Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “Beta” Luduș, Dorel Istrate, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că pentru acest an, suprafața de sfeclă contractată de fabrică doar în județul Mureș este de 4.000 de hectare, dublu față de campania din anul trecut. Aici trebuie să avem în vedere faptul că 2023 a fost primul an în care a repornit fabrica din Luduș după ce a fost salvată de la închidere de cei doi investitori români. În total, Fabrica de Zahăr din Luduș a contractat pentru anul acesta peste 7.800 de hectare de sfeclă. Dorel Istrate a mai declarat că asociația pe care o reprezintă a susținut demersul scris al Fabricii de Zahăr din Luduș, transmis Guvernului României.

Pe ce traseu ajunge zahărul ucrainean în România?

Jurnaliștii de la economica.net care au studiat documentul transmis Guvernului arată cum marfa de proveniență Ucraina ar ajunge în țară via Bulgaria, importatorii eludând astfel legea. Semnatarii notei către Guvern dau exemplul lanțului Lidl, care ar fi redus din achizițiile de zahăr produs în România în favoarea unuia mai ieftin, din Ucraina, adus în țară de ambalatori (distribuitori).

“În contextul în care doar prețul de producție al zahărului din sfeclă de zahăr în campania din acest an a fost similar cu cel pe care comerciantul îl are la raft, ne întrebăm cum pot procesatorii români să-și vândă marfa și totodată dacă merită ca aceștia să achiziționeze materia primă de la fermierii români. Fără îndoială, în condițiile în care actul normativ mai sus menționat ( OUG 84/2023 - n.red.) nu își face aplicabile prevederile, iar importurile de zahăr din Ucraina prin T1 (procedura de tranzit comun - n.red.) sunt masive, zahărul produs în România nu se va putea vinde, iar fermierii nu-și vor primi contravaloarea pe sfecla de zahăr furnizată procesatorilor. (... ) În condițiile în care actele normative adoptate nu sunt puse în aplicare, ne vedem în situația neplăcută de a recurge din nou la manifestări de protest în fața instituțiilor”, se arată în scrisoarea adresată instituțiilor statului consultată de Economica.net.

Fără drept de import, Lidl pune pe piață zahăr din Ucraina. Ludușul a fost scos din magazine

Reprezentanții Fabricii de Zahăr din Luduș au arătat Guvernului cum Lidl a redus cantitatea de zahăr cumpărată de la societatea românească.

“La acest link https://www.lidl.ro/p/zahar/p10015603, aveți un exemplu concludent, un operator economic fără drept de import pune pe piață un produs de origine Ucraina la un preț de 3,99 lei. Acest produs este listat în catalogul unui lanț de magazine de notorietate din România (LIDL), un supermarket cu care avem un contract de livrare a unei cantități de 8.000 tone/ zahăr și care nu ne mai face comenzi având în vedere prețul prea mare în comparație cu cel primit de la operatorii economici cum este cel menționat anterior”, se menționează în scrisoare.

Economica.net arată că potrivit catalogului Lidl, cu oferta comercială valabilă în perioada 12-18.02.2024, retailerul va comercializa, în cadrul unei campanii promoționale, zahăr sub brandul “Delmario” la 3,99 lei, un preț cu mult sub cel al pieței. Produsul, distribuit de SC Wholesale Beverage SRL, o societate cu activitate principală “activități de consultanță pentru afaceri și management” și sediul în Mizil, este din sfeclă de zahăr și are proveniență non-UE.

“Produsul la care faceți referire nu este produs marcă proprie Lidl și a făcut parte din oferta noastră in-and-out. Așa cum știți, Lidl România are un model de business bazat pe un sortiment permanent (produse care sunt mereu disponibile la raft), și produse in-and-out care se găsesc la raft o perioadă limitată. Pentru mai multe detalii despre zahărul Delmario, vă rugăm să luați legătura cu furnizorul / procesatorul care îl deține în portofoliu”, au transmis pentru Economica oficialii Lidl care nu au dat alte detalii despre oferta lor.

Economica nu a putut lua legătura cu distribuitorul SC Wholesale Beverage SRL însă, conform informațiilor deținute de publicația citată, la modul general, ofertele din cataloagele Lidl sunt stabilite cu 12 luni înainte. În plus, la începutul anului, se întâmplă ca lanțurile de magazine să își ajusteze cantitățile pe care le comandă pentru a rezolva problema stocurilor nevândute din perioada sărbătorilor.

Fabrica de Zahăr din Luduș a solicitat, în mod oficial, licență pentru a importa zahăr din Ucraina pentru a putea supraviețui între campanii

În cursul lunii trecute, ministrul agriculturii, Florin Ionuț Barbu, a fost prezent la Târgu Mureș unde s-a întâlnit cu peste 100 de fermieri care se aflau în plin protest. În cadrul întâlnirii, care a avut loc în Sala Mare a Palatului Administrativ (Prefecturii) din Târgu Mureș, unul din cei doi proprietari ai Fabricii de Zahăr din Luduș, omul de afaceri Mihaela Neagu, l-a întrebat pe ministrul agriculturii când va aproba licențierea fabricii de a importa zahăr din Ucraina. “Fabrica Luduș a procesat anul acesta 24.000 de tone. Producția am vândut-o. Acum noi ținem aproape 150 de angajați. Dorim să ne licențiați pentru zahăr (pentru a importa zahăr din Ucraina, lucru care se poate doar pe baza unei licențe speciale eliberată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în baza unei ordonanțe care interzice importurile din Ucraina - n.r.). Am depus la Ministerul Agriculturii cererea de import. Noi chiar am rămas fără zahăr. Am contractat 7.200 de hectare din care 3.800 în Mureș, un record pentru Mureș pe 2024, iar din septembrie vom produce din nou zahăr românesc. Dar până în septembrie vă rog să îmi dați un răspuns clar, dacă mă îndrept înspre alte piețe sau mă licențiați?”

Ministrul Florin Ionuț Barbu a răspuns că “așa cum am discutat cu dumneavoastră, zahărul poate fi importat doar de firmele care fac procesare. Dumneavoastră aveți procesare și mai sunt alte două societăți care fac procesare în România. Dacă ați depus licențierie pentru importul de zahăr din Ucraina, sută la sută într-o săptămână aveți această licență”.

Mihaela Neagu a mai întrebat dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face ceva pentru ca și procesatorii să se poată credita mai ieftin. “Știți că în România cel mai bine trăiesc băncile. Anul trecut au avut creșteri și de 70% la profit, făcut pe spatele nostru. Vă gândiți să faceți o schemă de ajutorare pentru cei care procesează să putem lua bani mai ieftin?”

Ministrul a răspuns că și procesatorii se încadrează în rândul beneficiarilor creditului agricol, credit prin care se alocă până în 10 milioane de euro, atât pentru dezvoltarea fermelor, cât și pentru refinanțarea creditelor luate de la IFN-uri, bănci și alte instituții nebancare. Acest credit mai are o componentă pentru achiziționarea de terenuri pentru o perioadă de 5 ani.

Referitor la cultivatorii de sfeclă de zahăr, ministrul agriculturii a mai declarat că sunt discuții avansate pentru ca Guvernul să acorde sprijin financiar pentru ca fermierii din acest sector să își poată achiziționa utilajele specifice acestei culturi.

Este un caz unic în România, cum un investitor autohton a salvat o fabrică de la fier vechi

Într-o emisiune recentă la postul local de televiziune City TV, directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a declarat că “e un lucru mai mult decât pozitiv, chiar de lăudat faptul că, iată, un investitor român a reușit să salveze de la tăiat Fabrica de Zahăr din Luduș, așa cum a ajuns aproape toată industria românească materie primă pentru siderurgie. Cred că este un exemplu unic la nivel național.

Mai mult decât atât, fabrica a funcționat, așa că adresez felicitări patronatului și fermierilor care au avut încredere în această cultură.

Patronatul s-a implicat și a pus fabrica pe picioare. Chiar ieri am aflat că 24.000 de tone de zahăr au fost produse în campania aceasta (toamna lui 2023 - n.r.). A mai venit cu o veste bună (Mihaela Neagu, proprietarul fabricii - n.r.) că 4.000 de hectare de sfeclă de zahăr sunt contractate în județul Mureș. Astfel că fabrica va funcționa și în toamna lui 2024”.

Directorul executiv al APIA s-a referit și la faptul că sfecla de zahăr este o cultură care are o profitabilitate mare. “Această cultură vine ca o supapă pentru fermieri, și în rotația culturii și ca profitabilitate pentru că zahărul este plătit cu 46 de euro tona, dublu decât era, iar subvenția este 1.200 de euro la hectar, anul trecut a fost dublu (pentru că suprafața totală de sfeclă de zahăr cultivată în România a fost mai mică, iar subvenția s-a împărțit celor care au cultivat - n.r.). Poți să ajungi la profituri de la 2.000 de euro, în funcție de cantitatea de sfeclă pe care o recoltezi la hectar. La acestea se adaugă și ajutorul fabricii care constă în livrarea către fermieri a semințelor, îngrășăminte, plata transportului etc.”

Dragoș Bardoși

(D.B.) (Sursa: economica.net)

Lasă un comentariu