Tradiții și obiceiuri de Valentine's Day

Distribuie pe:

Oh, romantismul! Nimic nu-ți face inima să bată mai tare ca lumina lumânărilor, florile și sunetul vorbelor dulci. Ne place atât de mult încât avem o zi dedicată sărbătoririi iubirii din viața noastră - Valentine's.

Ziua Îndrăgostiților își are originile într-o tradiție romană străveche (și destul de riscantă) numită Lupercalia. Se desfășura anual pe 15 februarie, iar tinerii se dezbrăcau în costumele lor aniversare și alergau în jurul tinerelor fecioare bătute (cu blândețe) pentru a le crește fertilitatea. Aceste tradiții păgâne au rămas extrem de populare chiar și după ce Constantin a declarat creștinismul religia oficială a Imperiului Roman. Mai târziu, Lupercalia a fost absorbită de tradiția creștină, transformându-se în Sfântul Valentin, sfântul rătăcit care a făcut căsătorii ilegale sub împăratul roman Claudius al II-lea. Pentru digresiunea sa, Sfântul Valentin a fost executat pe 14 februarie, iar în prezent, îndrăgostiții din întreaga lume îl comemorează pe Sfântul Valentin în această zi.

* Statele Unite ale Americii - Epatează

Îndrăgostiții din Statele Unite ale Americii fac tot posibilul pentru a-și arăta dragostea unul pentru celălalt: în fiecare an, americanii cheltuiesc 18 miliarde de dolari pe bomboane, felicitări, ciocolată, flori și bijuterii. Felicitările sunt cel mai frecvent cadou, dar nu doar pentru cupluri. Familia, prietenii și școlarii fac schimb de felicitări cu note de prietenie, afecțiune și apreciere. Cele mai populare bomboane de Ziua Îndrăgostiților din America nu sunt totuși o cutie de ciocolată - sunt micile inimi cu mesaje precum “Fii a mea” și “Sărută-mă”. Fapt distractiv: într-un an sunt produse suficiente inimioare de bomboane pentru ca toată lumea să aibă una!

* Coreea de Sud și Japonia - Bărbații sunt răsfățați

Bărbații sunt răsfățați în această parte a lumii de Ziua Îndrăgostiților, când femeile cumpără ciocolată pentru partenerii lor de sex masculin, membrii familiei și colegii de muncă, în semn de afecțiune și apreciere. Dar nu vă faceți griji doamnelor, favoarea este returnată o lună mai târziu. Pe 14 martie, cunoscută sub numele de Ziua Albă, bărbații răspund cu prăjituri, bomboane și flori.

* Marea Britanie - Du-te la întâlniri de vis

În Marea Britanie, cuplurile devin foarte romantice în această zi. Îndrăgostiții de pe tot cuprinsul insulelor fac schimb de cadouri cu flori, ciocolată și bijuterii. Seara, cuplurile se bucură de obicei de o cină plăcută în oraș sau acasă, la lumina lumânărilor. Oricum, dragostea este în aer. În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Sf. Valentin, fetele își pun frunze de dafin sub pernă și mănâncă doar ouă cu sare, crezând că așa își vor visa peste noapte alesul.

* Finlanda - Sărbătorește prieteniile

Pentru oricine este singur, Finlanda este locul potrivit. Nu trebuie să îți faci griji că te simți lăsat în afara festivităților, deoarece în această țară totul este să sărbătorești cu prietenii tăi. Ziua se numește chiar “Ziua Prietenului” în finlandeză, nu Ziua Îndrăgostiților. Floarea oficială este trandafirul roz, dar prietenii sunt fericiți să primească și cadouri, felicitări sau bomboane.

* Peru - Optează pentru orhidee

Datorită sărbătorilor de Carnaval la nivel național, majoritatea peruvienilor sunt în vacanță pe 14 februarie, ceea ce înseamnă că au timp suplimentar pentru a-și planifica itinerariul îndrăgit. În loc să facă schimb de trandafiri, mulți optează pentru orhidee - o floare originară din această țară. Ei țin chiar și nunți în masă pentru a găzdui toate cuplurile care spun “Da” în cea mai romantică zi a anului.

* Brazilia - Sărbătorește în luna iunie

Brazilienii omit sărbătorile de 14 februarie și, în schimb, îl comemorează pe Sfântul Antonie, patronul căsătoriei, pe 12 iunie.

În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiției, e un prilej de reuniri între amici, care-și fac cadouri simbolice.

În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaților pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata aleasă diferă în funcție de tipul relației. De exemplu, cea normală e oferită din obligație șefilor, colegilor și prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soțului. O lună mai târziu, pe 14 martie, vine rândul bărbaților să le întoarcă femeilor din viața lor acest favor.

În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineață și se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea sau unul care seamănă cu el le va deveni soț în decursul anului.

În Vietnam se obișnuiește ca un cuplu să se asorteze de Ziua Îndrăgostiților, adoptând același stil vestimentar și aceleași culori.

Bărbații din Danemarca le trimit flori și poezii femeilor de care sunt îndrăgostiți.

În America Latină, Sfântul Valentin/Valentine's Day este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și Ziua Prieteniei.

De Valentine's Day nu este bine să îți pierzi o mănușă. Se spune că cine va găsi acea mănușă îți va fura inima.

De Ziua Îndrăgostiților nu este bine să oferi flori din cale. Acest gest aduce ghinion.

În urma mai multor sondaje făcute, femeile spun că de

Valentines'Day preferă mai degrabă o cină romantică decât un cadou.

De Ziua Îndrăgostiților, bărbații cumpără flori într-un procent de aproximativ 75%, restul florilor fiind cumpărate de femei.

Peste 50 de milioane de trandafiri sunt cumpărați de Valentines Day.

De Ziua Îndrăgostiților, municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta, primește aproximativ 1.000 de scrisori.

În Germania, fetele plantează într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scria numele unui băiat. Se spune că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.

În America, în medie, bărbații cheltuie 158 de dolari pentru cadouri, în timp ce femeile doar 75 de dolari.

Cel mai popular cadou de Valentine's Day este un buchet de trandafiri roșii, deoarece roșul este culoarea dragostei.

(Sursa: https://www.ef.ro/blog/language/ziua-indragostitilor-sf-valentin-in-jurul-lumii/; https://b365.ro/traditii-si-obiceiuri-de-valentines-day-din-intreaga -lume-405787/)

Lasă un comentariu