Fericirea, ca un... Portofoliu de investiții

Distribuie pe:

Fiecare își imaginează fericirea în felul lui, în funcție de țeluri, aspirații și dorințe. Studiată științific, fericirea a fost definită ca o trăire emoțională pozitivă față de propria viață, adică să fii mulțumit de trecut, să te simți cât mai confortabil în prezent și să ai o atitudine optimistă față de viitor.

Sociologul și cercetătorul american Arthur C. Brooks, profesor la prestigioasa Universitate Harvard, citat de realitatea.net, încearcă să ne convingă că există un model pe care, dacă îl urmăm, ajungem să trăim fericiți și să ne creștem speranța de viață cu aproximativ 10 ani.

“Foarte mulți oameni cred că odată ce au dobândit unele aptitudini și au obținut tot ceea ce își doresc în viață vor atinge fericirea, dar aceasta este o greșeală, o eroare de logică, pe care în domeniul meu o numim biasul destinației, care reprezintă concepția greșită că fericirea de durata va fi atinsă atunci când obținem o reușită, o realizare sau ne îndeplinim un tel.

De exemplu, oamenii cred că le aduce fericirea realizări precum obținerea unui loc de muncă bine plătit sau a stabilității financiare, căsătoria, cumpărarea unei case sau eliminarea kilogramelor în plus.

Indiferent care este acea destinație majoră pentru tine, ar trebui să eviți biasul destinației și să îmbrățișezi schimbarea și evoluția pentru a fi cu adevărat fericit.

Oamenii sunt concepuți pentru progres și numai progresul este ceea ce ne oferă adevărata senzație de satisfacție. Mersul înainte. Din punct de vedere evoluționist, fericirea nu este un scop. Ea devine însă un mijloc în atingerea scopului. Fericirea favorizează acele comportamente adaptative și structuri mintale care au funcție evolutivă.

Țelurile și îndreptarea către ele este de fapt, ceea ce ne trebuie. Nu în ultimul rând, țelul nu este fericirea pentru că fericirea nu este o destinație, ci este o direcție. Modul în care devenim mai fericiți are într-o oarecare măsură de a face cu ce se întâmplă în exteriorul nostru, dar mult mai mult are de a face cu ceea ce se întâmplă în interiorul nostru.

Pentru a avea mai multă satisfacție în viață, ar trebui să tratăm fericirea ca pe un... portofoliu de investiții și să prioritizăm credința și filosofia de viață, familia, comunitatea și prietenii, dar și munca.

Desigur, niciunul dintre aceste lucruri nu ne poate face fericiți de unul singur, însă ele se completează unul pe celălalt și există în armonie. Iar această armonie nu numai că ne face mai fericiți, dar ne și prelungește speranța de viață cu aproximativ 10 ani”, explică expertul american. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu