România are 40.000 de copii în sistemul de protecție socială, iar mai puțin de un sfert adoptabili

Distribuie pe:

În România există aproximativ 40.000 de copii care se află în sistemul de asistență și protecție socială, iar dintre aceștia mai puțin de un sfert sunt adoptabili.

În cursul anului trecut, în România au fost adoptați doar 1.377 de copii.

“Aproximativ 40.000 de copii avem, în momentul de față, în sistemul de protecție, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de copii la asistenții maternali și diferența de 10.000 în căsuțe familiale.

După recomandările Uniunii Europene, România deja avea un termen de a închide toate acele orfelinate cu mulți copii și să rămânem pe numărul de 12 sau apartamente familiale, pe numărul de 6.

Din păcate, birocrația a blocat anumite județe ca în momentul de față să fie respectat acest termen, dar toți președinții de Consilii Județene își dau toată silința să implementeze.

Deci, cu toate că avem acest număr de aproximativ 40.000 de copii în sistemul de asistență și protecție socială, avem în momentul de față, anul 2023, 1.377 de copii adoptați și adoptabili, în 2023, 7.057”, a declarat ministrul Familiei, Natalia Intotero, la Euronews România.

Ea a precizat că un copil este declarat adoptabil în urma unei sentințe judecătorești definitive, arătând că sunt cazuri de copii ai căror părinți sunt în închisoare, dar care își pot prelua copiii în familie după ispășirea pedepselor.

Ministrul Familiei anunță și punerea în trans-parență decizională a unei hotărâri de guvern, prin care vor fi înăsprite condițiile pentru asistenții maternali, după ce au fost constatate cazuri în care aceștia au preluat copii în îngrijire doar pentru bani, fără a se ocupa de cei mici.

“Nu vreau să vă ascund faptul că legislația poate să fie îmbunătățită. Din acest punct de vedere, am demarat deja și cred că cel târziu azi vom pune în transparență hotărârea de guvern prin care încercăm să aducem modificări la modalitatea de a da un copil unui asistent maternal.

Am avut cazuri, din păcate, de asistenți maternali care i-au luat pe acești copii doar pentru un venit și nu s-au ocupat așa cum ar fi trebuit. (...) Vor fi înăsprite condițiile în care un asistent maternal va lua un copil”, a adăugat ministrul.

Pe lângă copiii care nu pot fi crescuți de familie, în România mai sunt peste 60.000 de copii lăsați acasă de către părinți plecați în străinătate.

(Foto: Arhivă Pixabay)

Lasă un comentariu