Județul Mureș, printre primele din țară care vor avea centre de colectare cu aport voluntar

Distribuie pe:

Primele centre de colectare a deșeurilor, cu aport voluntar (CAV), finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vor apărea în acest an, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Ecotic, transmis miercuri Agerpres.

“Dacă în 2023, evenimentul marcant din domeniul managementului deșeurilor a fost lansarea Sistemului de Garanție Returnare (SGR), anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR (...). În acest context, Ecotic a desfășurat, în perioada mai - decembrie 2023, proiectul Steps for Urban Mining, având scopul de a facilita transferul de know-how norvegian în managementul deșeurilor municipale și în operarea noilor centre de colectare de tip CAV”, se precizează în comunicat.

Centrele sunt dedicate colectării separate a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor, care nu pot fi colectate în pubele individuale sau în sistem “din ușă în ușă”. De asemenea, acestea vor constitui o soluție pentru colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, a bateriilor uzate, deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări. La nivel național vor fi 13 centre de mari dimensiuni gestionate de către autoritățile locale.

Târgu Mureș și Sângeorgiu de Mureș vor avea astfel de centre

În Târgu Mureș, centrul va fi construit pe strada Belșugului, pe o suprafață de 1,5 hectare. Costul lucrărilor este de 5,8 milioane de euro. Termenul de finalizare este finalul acestui an, în momentul de față, Primăria Târgu Mureș aflându-se în etapa în care așteaptă ultimele avize de la CNAIR și pompieri.

Și comuna Sângeorgiu de Mureș va beneficia de un astfel de centru. Primarul comunei, Sófalvi Szabolcs, declara că “a fost semnat contractul de finanțare, printre primele din țară, pentru realizarea centrului de colectare de deșeuri cu aport voluntar.

Vom avea un centru de colectare de deșeuri cu o suprafață mare cu zeci de containere unde se vor putea strânge acele tipuri de deșeuri pe care, până acum, nu aveai unde să le duci. De exemplu: moloz, acumulatori, cauciucuri, resturi vegetale, deșeuri selective, deșeuri medicale, cadavre de animale etc. Primăria va fi administratorul centrului. Avem licitația în curs și sper ca din vară să fie funcțional”.

În cadrul proiectului derulat de Ecotic, 31 de persoane din 19 entități private implicate în managementul deșeurilor, în România, au vizitat câteva centre municipale de colectare din Norvegia și au interacționat cu cei care administrează astfel de puncte.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, asociația de profil a lansat Ghidul cu recomandări pentru operarea CAV-urilor, iar recomandările conțin toate aspectele ce țin de operarea unui centru de colectare: personal, acces, semnalizare, comunicare cu cetățenii, zone necesare în centru și alte elemente de interes.

Proiectul “Steps for Urban Mining”, în valoare de 130.000 de euro, este dezvoltat de Ecotic în parteneriat cu InErgeo și finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA & Norway Grants. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(sursa foto: ecotic.ro)

Lasă un comentariu