Ieri, În Târgu Mureș a fost inaugurat al 13-lea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG din țară

Distribuie pe:

Fondatorul și coordonatorul rețelei Telemedicină în Epilepsie din România, doctorul Bogdan Florea, a declarat, luni, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că oficial în România sunt înregistrate 120.000-130.000 de persoane cu epilepsie, însă numărul real ar fi spre 300.000.

“Epilepsia nu are chip până când nu se întâmplă cuiva drag sau cuiva din familie. Din punctul meu de vedere, epilepsia este o afecțiune cumva mai înspre Cenușăreasa pe portativul patologiei neurologice, este de multe ori lăsată după virgulă pentru că este cronofagă, mănâncă mult timp. Este considerată o afecțiune mai mult legată de psihic, pe nedrept, decât neurologic. Și pacienții cu epilepsie nu spun că au epilepsie. Dovadă stă și faptul că nu avem în România un registru național de epilepsie. Dovadă stă că oficial sunt 120.000-130.000 de persoane înregistrate cu epilepsie, dar de fapt numărul real este spre 300.000, deci cumva prevalență bolii este 1,52% din populația generală”, a declarat dr. Bogdan Florea.

Conferința de presă organizată luni a fost prilejuită de inaugurarea celui de-al 13-lea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG la Secția Clinică Neurologie II de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.

Dr. Bogdan Florea a precizat că proiectul său de telemedicină în epilepsie a fost inițiat în urmă cu 8 ani.

“Proiectul de telemedicină nu înlocuiește actul medical și nu va face lucrurile pe care trebuie să le facă medicii și asistenții, ci doar face viața mai bună pacienților și viața mai bună familiilor lor, care după implementarea acestui proiect nu vor mai fi poate obligați să facă drumuri obositoare către centrele cu tradiții în epileptologie și să încarce un sistem deja încărcat”, a menționat dr. Bogdan Florea.

Medicul a precizat că în România nu există o statistică a prevalenței epilepsiei, însă consideră că aceasta ar fi în jur de 2%.

“Noi, în România, nu știm (câte cazuri există, n.r.) dar trăim pe proiecțiile Organizației Mondiale a Sănătății, câți pacienți sunt în populația generală cu epilepsie (...) Oficial sunt 130.000 și nu pentru că sunt într-un registru, ci sunt deduși din rețetele compensate și gratuite care au serii cu tratament antiepileptic (...) Deci nu știm, e foarte greu să lupți împotriva a ceva care nu știi (...) În plus, pacienții ascund diagnosticul, ca să fie și mai grea treaba”, a subliniat dr. Florea.

Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG de la Târgu Mureș a fost realizat cu susținerea Asociației Cluburilor Lions România și rețeaua de Telemedicină în Epilepsie și a World Doctors Orchestra. Centrul a fost dotat cu un aparat VideoEEG de mare performanță, în valoare de peste 25.000 euro, care va fi folosit pentru un diagnostic complet și corect al pacienților cu epilepsie din județul Mureș și regiunile alăturate, permițând, totodată, supervizarea în timp a evoluției afecțiunii.

“Suntem onorați că Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș devine al treisprezecelea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG în cadrul proiectului Telemedicină în Epilepsie inițiat de Cluburile Lions din Cluj-Napoca. În spitalul nostru a fost pus în funcțiune un aparat video EEG performant, în valoare de 25 mii de euro, care va ajuta la diagnosticarea și îngrijirea pacienților cu epilepsie. Ne bucurăm să contribuim la extinderea proiectului și să facilităm astfel accesul unui număr mai mare de persoane cu epilepsie la diagnostic și tratament corect”, a declarat conf. dr. Szatmari Szabolcs, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Celelalte 12 centre din Rețeaua de telemedicină sunt în orașele București, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău, Sibiu, Craiova, Timișoara, Brașov, Sebeș, Iași și Miercurea Ciuc. Toate centrele sunt conectate atât între ele, cât și cu centre universitare din țară și din străinătate, facilitând astfel schimbul de opinii între specialiști și stabilirea celei mai bune abordări legate de tratament.

Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții beneficiază de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate, iar conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile. (AGERPRES)

Lasă un comentariu