EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Rusia: Vladimir Putin va rosti discursul despre starea națiunii la 29 februarie

Președintele rus Vladimir Putin va rosti la 29 februarie discursul său despre starea națiunii în fața camerelor reunite ale parlamentului, a informat ieri Kremlinul, potrivit EFE.

Intervenția lui Putin va fi, în realitate, o prezentare a programului său electoral în perspectiva scrutinului prezidențial din 15-17 martie, la care actualul șef al statului rus candidează pentru un al cincilea mandat de șase ani.

Cotidianul rus Kommersant a relatat că discursul lui Putin se va axa pe campania militară din Ucraina, pe apărarea suveranității Rusiei, politică și tehnologică deopotrivă, pe dezvoltarea economică și pe aspectele sociale.

Președintele rus va insista îndeosebi pe nevoia de a crește natalitatea, în contextul în care armata rusă a pierdut sute de mii de oameni în război, potrivit estimărilor NATO.

Economia rusă a crescut cu 3,6% anul trecut, potrivit autorităților, deși inflația oficială depășește 7% și costul coșului zilnic a cunoscut o curbă puternic ascendentă în ultimele luni.

Putin, cu o cotă de 79% din intențiile de vot, va pronunța discursul în fața Adunării Federale cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale.

Suedia anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari

Suedia va dona Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (682 milioane de dolari), ce include transfer de echipamente și noi fonduri pentru achiziția de armamente, a anunțat ieri Ministerul Apărării de la Stockholm, potrivit Reuters.

Acesta va fi cel de-al 15-lea pachet de ajutor și cel mai substanțial de până acum al țării scandinave pentru Ucraina, ridicând suma totală la circa 30 miliarde de coroane (2,89 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.

“Vom continua să susținem Ucraina cât timp va fi nevoie”, a declarat ministrul apărării, Pal Jonson, într-o conferință de presă.

Noul pachet de asistență include muniție de artilerie în valoare de două miliarde de coroane, precum și artilerie antiaeriană și puști fără recul. Din acest pachet mai fac parte nave maritime de asalt și alte nave, dar și mine submarine și drone submarine.

Tot în cadrul acestui pachet, Suedia alocă bani pentru achiziția de material militar prin intermediul fondurilor pentru Ucraina, și un miliard de coroane pentru cumpărarea a aproximativ zece blindate de luptă ce vor fi gata de livrare în 2026.

Ungaria: Parlamentul se va pronunța luni asupra aderării Suediei la NATO

Ungaria, ultima țară din NATO care nu a ratificat aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică, se pregătește să se pronunțe luni prin vot în Parlament asupra acestei chestiuni, conform unei cereri formulate marți de partidul de guvernământ, Fidesz, relatează AFP și Reuters.

“I-am cerut președintelui Parlamentului să includă pe ordinea de zi a sesiunii din 26 februarie votul final privind protocolul de aderare a Suediei la tratatul Alianței Atlantice, pe care intenționăm să-l susținem”, a declarat pe Facebook președintele grupului parlamentar Fidesz, Mate Kocsis.

Ministrul apărării suedez Pal Jonson a salutat acest anunț. “Bineînțeles că salutăm acest lucru”, a declarat el într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

După luni de tergiversări, premierul Viktor Orban a dat un semnal favorabil sâmbătă, cu ocazia discursului său despre Starea Națiunii.

Liderul naționalist, care se remarcă în cadrul UE prin menținerea unor legături strânse cu Kremlinul, și-a exprimat de mult timp sprijinul în principiu față de candidatura suedeză, însă a tergiversat procesul.

Viktor Orban a promis că nu va fi ultimul care va da undă verde aderării Suediei la NATO, însă, în cele din urmă, a fost depășit de Parlamentul turc care a aprobat aderarea în ianuarie, după 20 de luni de negocieri.

Lasă un comentariu