Cum să ne certăm sănătos” în cuplu

Distribuie pe:

Cu toții ajungem câteodată în impas în relația de cuplu, iar atunci apar discuțiile în contradictoriu și chiar certurile. Specialiștii afirmă că e normal să ne certăm, dar contează foarte mult modul în care o facem, astfel încât să rămânem împreună întreaga viață.

Un cercetător și un psiholog americani, soț și soție, au deschis în cadrul Universității Washington, din Seattle, unde s-au și cunoscut în urmă cu aproape 40 de ani, un “laborator al iubirii”, în care au studiat peste 3.000 de cupluri în profunzimea relației lor, cu scopul de a-i ajuta și pe alții să își mențină căsnicia sau relația amoroasă fericită.

Cercetând felul în care perechile au reacționat înainte, în timpul și după o ceartă, cei doi experți au ajuns la concluzia că... primele trei minute de ceartă în doi prezic statusul relației în următorii șase ani.

În timpul certei, cuplurile care au folosit patru comportamente cheie (critică, dispreț, punerea la zid și apărarea) au avut riscuri mai mari să se despartă la cinci ani de la nuntă. Totuși, evitarea conflictului nu este soluția unei relații îndelungate.

Potrivit celor doi oameni de știință americani, citați de clickpentrufemei.ro, dacă perechile nu s-au despărțit în primii 5 ani, la 16 ani de relație au ajuns din nou într-un punct critic al idilei lor. Aceștia nu se certau, dar nici nu își vorbeau suficient, nu aveau umor și nici prea multe interacțiuni unul cu celălalt.

Desigur, nu există un număr anume de certuri care trebuie să aibă loc pe lună, într-o relație. Unele cupluri se ceartă des, altele rar, important este că, dacă te cerți și ești curios în privința partenerului tău, cearta respectivă vă face mai puternici împreună. În perechile de succes, se pun întrebări celuilalt despre ce crede el, ce simte și însemnătatea pe care o acordă unei situații anume.

Când atmosfera se încinge în sens negativ, instinctul ne spune să ieșim în apărarea noastră și să desconsiderăm ce simte cel de lângă noi, mai ales dacă vine cu critici la adresa noastră. Dar conflictul nu trebuie să ne deranjeze, întrucât scopul lui este să ajungem să ne înțelegem reciproc, să ne acceptăm cu diferențe cu tot.

Mai trebuie să acceptăm și că cele mai multe certuri în doi nu se rezolvă niciodată complet, însă asta nu trebuie să fie o problemă pentru nimeni. De fapt, e normal și sănătos să fie așa. 69% dintre certurile cuplurilor nu se încheie nicicând și asta pentru că există diferențe de personalitate între cei doi parteneri și un stil de viață diferit. Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi să trăim în armonie, accep-tând că diferențele de opinii sunt firești. (L.P.) (Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu