Serviciile secrete ucrainene: Transnistria nu va cere anexarea la Rusia, dar “lucrurile pot evolua”

Distribuie pe:

Regiunea moldovenească, controlată de ruși, Transnistria, nu va face apel să se alăture Rusiei, a declarat șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kyrylo Budanov la forumul “Ucraina. Anul 2024”, desfășurat duminică, 25 februarie.

Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studierea Războiului a emis, pe 22 februarie, un avertisment că Transnistria plănuiește să organizeze un referendum privind anexarea sa la Rusia, la un anunțat Congres al Deputaților transnistrean, programat pentru 28 februarie.

“Nimeni nu va intra în Federația Rusă pe 28”, a spus Budanov, adăugând că nu vor fi probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a scris, de asemenea, pe site-ul său, pe 25 februarie, că zvonul “dă semne ale unei campanii de dezinformare deliberate care vizează destabilizarea situației din regiune”.

Transnistria este recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Regiunea și-a declarat independența în 1991 în urma tentativei sovietice de lovitură de stat. Un acord de încetare a focului între Moldova și Transnistria a stabilit o prezență militară rusă în regiune.

Au existat tensiuni sporite între Moldova și Transnistria de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, când au apărut temeri că ar putea izbucni un conflict armat în Republica Moldova.

Vadim Krasnoselsky, liderul împuternicit al Rusiei în Transnistria, a cerut în 22 ianuarie intensificarea exercițiilor militare și o pregătire sporită în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din Republica Moldova.

Kievul a declarat că va “răspunde ferm” oricăror încercări de a implica Transnistria în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de a destabiliza situația din Moldova, a declarat Ministerul de Externe pe 20 februarie.

Unele voci îndeamnă, totuși, la prudență: președintele Comisiei de Securitate, Apărare și Ordine Publică a parlamentului Republicii Moldova, Lilian Carp, a declarat că, deși “la etapa actuală nu există niciun risc de securitate pentru republica Moldova, lucrurile pot evolua de le zi la zi”: “Trebuie să urmărim, nu cunoaștem nimic ce poate fi în capul lor. Ei au mai făcut asemenea tentative anterior. Nu este prima dată, au mai făcut pseudoreferendumuri și în asemenea condiții, noi trebuie să fim foarte atenți la acțiunile pe care le întreprind, declarațiile pe care le fac, care afectează securitatea noastră, iar noi trebuie să întreprindem măsurile necesare pentru a nu permite escaladarea situației”.

Rusia a cheltuit peste un miliard de lei moldovenești (55,45 milioane de dolari) în încercarea de destabilizare a Republicii Moldova, a declarat Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate din Moldova, în noiembrie anul trecut. (surse -kyivindependent.com; radiochisinau.md)

Ileana Sandu

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu