EXTERNE * EXTERNE * EXTERNE

Distribuie pe:

Kievul cere Poloniei să ia măsuri împotriva celor care aruncă cerealele din camioanele care vin din Ucraina

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a cerut, luni, Poloniei să ia măsuri împotriva protestatarilor care aruncă cerealele din mijloacele de transport provenite din Ucraina, informează Reuters.

La sfârșitul săptămânii trecute, într-o gară din Polonia au fost distruse circa 160 de tone de cereale ucrainene, în contextul unor proteste ample ale agricultorilor polonezi la frontieră.

Kubrakov a afirmat în rețeaua X că polonezii au acționat cu “impunitate și iresponsabilitate”, iar vinovații trebuie “găsiți, neutralizați și pedepsiți”. “Două state europene prietene și civilizate sunt interesate de asta”, a adăugat el.

Fermierii polonezi care protestează împotriva concurenței ucrainene, pe care o consideră neloială, precum și a reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene, au blocat luna aceasta puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și mai multe șosele și au aruncat intenționat din vagoane produsele agricole ucrainene.

Nu este prima dată când la frontiera polono-ucraineană au loc astfel de incidente, remarcă agenția citată.

Duminică, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că pentru țara sa este important să aibă în continuare relații strânse cu Polonia, însă Kievul este gata să protejeze activitățile economice afectate de blocajele la frontieră din partea protestatarilor polonezi.

Facebook va combate dezinformarea în timpul campaniei pentru Parlamentul European

Compania Meta, care deține platforma Facebook, va înființa o echipă pentru a combate dezinformarea și utilizarea abuzivă a inteligenței artificiale generative în perspectiva alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, pe fondul preocupărilor privind impactul acestor instrumente asupra procesului electoral, transmite luni agenția Reuters.

Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale generative (IA generativă), cu ajutorul căreia se pot crea în câteva secunde texte, imagini și filme, a stârnit temeri că aceste noi tehnologii pot fi folosite pentru a perturba o serie de scrutinuri importante care se desfășoară anul acesta pe plan mondial.

Între 6 și 9 iunie au loc alegerile pentru Parlamentul European, format din 720 de eurodeputați, responsabili de adoptarea de noi politici ale Uniunii Europene, amintește Reuters.

“Odată cu apropierea alegerilor, vom activa un Centru de operațiuni electorale pentru a identifica potențiale amenințări și a le contracara în timp real”, a scris într-o postare pe blog Marco Pancini, responsabilul Meta pentru relațiile cu UE.

Experți ai Meta din departamentele de date, inginerie, cercetare, politici de conținut și juridic se vor concentra pe combaterea dezinformării, a operațiunilor de influențare și pe contracararea riscurilor legate de abuzul de IA generativă, a explicat acesta.

Meta, care lucrează în prezent cu 26 de organizații de fact-checking din UE operând în 22 de limbi, își va adăuga trei noi parteneri din Bulgaria, Franța și Slovacia, a menționat Pancini.

Meta, Microsoft, OpenAI și alte 17 companii din sfera noilor tehnologii au convenit mai devreme în februarie să coopereze pentru a preveni influențarea alegerilor care au loc în acest an pe glob cu ajutorul conținuturilor “înșelătoare” generate de IA.

Moscova îl acuză pe Zelenski că minte în legătură cu numărul soldaților ucraineni uciși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, “minte” când vorbește despre 31.000 de militari ucraineni uciși în luptă în ultimii doi ani de război, a susținut, luni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.

“Toți cetățenii Ucrainei înțeleg că Zelenski minte, în primul rând, toți membrii forțelor sale armate înțeleg asta”, a scris Zaharova pe Telegram.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, președintele ucrainean a scăzut “de mai multe ori” cifra reală a pierderilor ucrainene.

Este pentru prima dată când partea ucraineană a furnizat o cifră concretă de morți în propriile rânduri de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie 2022, notează EFE.

Duminică, Zelenski a prezentat și o cifră pentru soldații ruși uciși în ostilități, care, conform spuselor sale, se ridică la 180.000.

Încă o jumătate de milion de soldați ruși au fost răniți în lupte, a adăugat el, fără a preciza numărul de răniți din partea ucraineană.

Cel mai recent număr oficial de decese din partea rusă este de 5.937 și a fost furnizat de Ministerul Apărării, la 21 septembrie 2022.

Ucraina: Trupele ruse au executat șapte prizonieri de război

Trupele ruse ar fi împușcat șapte prizonieri de război ucraineni, potrivit unor informații oficiale furnizate de Kiev, informează luni dpa.

Execuția a avut loc sâmbătă, în apropierea orașului Bahmut capturat de ruși, în regiunea Donbas din estul țării, a declarat, duminică seara, pe Telegram, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinez.

Lubinez s-a referit la o înregistrare video în care apar soldați ucraineni “cu mâinile sus”, în timp ce se predau.”Rușii ar fi trebuit să îi ia prizonieri, dar, în schimb, i-au împușcat fără milă”, a spus el.

Informațiile de la Kiev nu au putut fi inițial verificate în mod independent.

“O astfel de execuție este o crimă de război”, a continuat Lubinez. Acest caz trebuie înregistrat ca o încălcare suplimentară a dreptului internațional umanitar de către Rusia, a spus el.

Lubinez a vrut să facă imediat un apel oficial la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii. El a acuzat forțele armate ruse că “nu le pasă” de Convențiile de la Geneva sau de uzanțele și regulile războiului.

În urmă cu doar câteva zile, soldații ruși au fost acuzați că au executat cel puțin șase soldați ucraineni răniți care nu au putut fi evacuați la timp în timpul capturării orașului Avdiivka din Donețk. Și în acest caz, Kievul a invocat drept dovadă înregistrări video făcute de o dronă.

(AGERPRES)

Lasă un comentariu