Voiaj european

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Țara din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în care se găsesc cele mai multe castele pe kmp din toată Europa de vest; are drept patron spiritual pe Sfântul David (2 cuv.). 2) Localitate în Franța - Principalul oraș al Italiei de nord, considerat “capitala europeană a modei”. 3) “Middle East Partnership Initiative” (acronim) - Comună martir în județul Sălaj, localitatea cu cea mai scurtă denumire din România. 4) Numele de scenă al cântăreței bulgare de muzică pop-folk, laureată a premiului “Cel mai bun cântăreț din ultimii 10 ani” din Bulgaria - Medicament (fam.). 5) În centru la Milano! - Râu în Italia, care traversează orașul Florența, unde este traversat de vestitul “Ponte Vecchio”, un pod medieval care găzduiește magazine - Pată albă pe cerul albastru. 6) Bluză femeiască caracteristică portului național românesc; Ziua mondială a acesteia se sărbătorește anual pe data de 24 iunie - Artist italian, laureat al marelui premiu pentru pictură la Expoziția Internațională Panama - Pacific din anul 1915 (Ettore). 7) Țară din Europa Centrală, cu capitala la Viena, patria marilor compozitori, W.A. Mozart, F. Scubert, J. Haydn sau G. Mahler. 8) Al doilea cel mai lung râu din Spania și singurul formează la vărsare o deltă și nu un estuar; este considerat un adevărat paradis - Oraș în estul Serbiei, cu una din cele mai mari mine de cupru din Europa; are o numeroasă populație de origine română - Salutare de la Paris! 9) La ieșirea din Soveja! - Intrarea în Split! - “Unitate Administrativ Teritorială” (siglă). 10) Persoană care făcea parte dintr-o veche populație din Italia centrală - Lanț muntos care se întinde din Italia de sud până în nord, având cel mai înalt punct în vârful Corno Grande (2.912 m altitudine). 11) Regiune culturală și istorică din nordul Europei, ai cărei locuitori sunt considerați cei mai fericiți din lume; este considerată țara lui Moș Crăciun, care are un birou și o căsuță poștală lângă orașul finlandez Rovaniemi, la Cercul Polar.

VERTICAL: 1). 2) Capitala regiunii italiene Sicilia, minunat exemplu de oraș clasic, cu Palazzo dei Normanni, La Martorana sau Plaja Mondello - “Ocarina of Time” (acronim). 3) Râu în Estonia - “Capitala saunelor” , cei mai iubit oraș turistic din Finlanda și cel mai mare oraș din Țările Nordice fără ieșire la mare. 4) Mică insulă care face parte din Arhipelagul Insulelor Canare, aparținând Spaniei, întreaga insulă constituind rezervație naturală - Una din cele mai importante căi fluviale din Europa, fluviul pe malurile căruia se ridică numeroase castele, dar și cele mai multe orașe vechi și celebre: Basel din Elveția, Strassbourg din Franța sau Köln din Germania. 5) Al patrulea râu ca lungime din Bavaria, râul care străbate orașul german München - “National Neopian Bank” (siglă). 6) Intrarea în Milano! - “Arkansas Nuclear One” (acronim). 7) Localitate în provincia italiană Caserta, Campania, în apropierea căreia se află mai multe situri UNESCO. 8) Oraș în provincia Badajoz, comunitatea spaniolă Extremadura, probabil cel mai mare vestigiu de origine romană din afara Italiei, din care se mai păstrează: teatrul, amfiteatrul, forumul, apeducte, temple, arcuri și poduri - “European Network of Paediatric Research” (acronim). 9) În parc! - Praga la intrare! - Lanț muntos din grupa Carpaților de Vest, care se întinde la granița dintre Slovacia și Polonia, cu păduri luxuriante, stânci ascuțite și vârfuri care se ridică deasupra lacurilor înghețate. 10) “Inima verde a Italiei”, este denumită această regiune deluroasă din centrul Italiei, în care se află orașul Assisi, locul de naștere al Sfântului Francisc, patronul spiritual al Italiei - “Real-Ear Unaided Gain” (acronim). 11) Capitala Ungariei, brăzdată de Dunărea traversată la rândul ei de podurile Elisabeta sau Podul cu Lanțuri, cu Cetatea Buda și Turnul Elisabeta situat în cel mai înalt punct al orașului.

Dicționar. LABAZ, OMA, NOER, URA, CASOLA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Lumea femeilor” , apărut în 1 martie 2024: WEST, PARKER, OST, MINELLI, OTILIA, Y, IC, LEHAR, HERSE, FF, MAN, SEA, AAIJ, T, EBT, JNNA, HASDEU, O, D, TAYT, TR, LOREN, LOHAN, IREN, JONG, E, ELIOT, REBER.

1 comentariu

  1. Victor Gheorghe 11 martie, 2024 at 20:23 Răspunde

    Încă un careu al d-lui Gh. Huza de nedescifrat ! Cred ca nici d-l Huza nu-l poate rezolva !
    Vorba englezului ” batai de jeo”

Lasă un comentariu