România are 8 pensionari la 10 salariați. Care sunt județele cu cele mai mari dezechilibre

Distribuie pe:

Numărul pensionarilor se apropie de cel al salariaților, iar în unele județe chiar îl depășește. Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10, în trimestrul IV din 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și preluate de News.ro.

Există variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în București și Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariați în Vaslui. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 1.081 de lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.588 lei) și Vrancea (1.601 lei), iar cele mai mari valori în județul Hunedoara (2.669 lei) și București (2.549 lei).

Tot mai mulți pensionari

Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul IV 2023, de 4,981 milioane persoane, în creștere cu 2.000 de persoane față de trimestrul III 2023. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creștere cu 5.000 de persoane.

Pensia medie lunară a fost de 2.125 lei, în ușoară creștere cu 0,4% față de trimestrul precedent, arată INS. Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,1%, urmați de pensionari cu pensiile de urmaș cu o pondere de 9,7% și de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%.

În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parțial, cu o pondere de 2% și pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.

Lasă un comentariu